Zobacz temat - [R200] Przerywanie silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Przerywanie silnika

symeon3 - Sro Maj 29, 2013 13:04
Temat postu: [R200] Przerywanie silnika
Witam wszystkich fanów marki, niedawno nabyłem 1-go w życiu roverka 200 d (105 ps) i po kilku dniach użytkowania wystąpił mi taki problem, iż co jakiś czas podczas jazdy silnik gasnie na ułamek sekundy, po czym jedzie dalej. czasami objawia się to jak zwykłe szarpnięcie, czasami aż zapali się lampka. staje sie to coraz częstsze. czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? czy ktoś wie co to może być ?
proszę o jakieś porady, i z góry dziękuję.

Julek - Sro Maj 29, 2013 19:18

takie skoki obrotow czesto sa spowodowane walnietym przeplywomierzem ale nie mam pewnosci;p
Mundekk - Czw Maj 30, 2013 17:00

A to gaśnięcie jest zależne od obrotów na jakich jedziesz? Jeśli filtr paliwa jest przytkany to mogą być chwilowe braki paliwowe po mocniejszym wciśnięciu gazu i właśnie przerywanie silnika
symeon3 - Pią Maj 31, 2013 05:43

Julek napisał/a:
takie skoki obrotow czesto sa spowodowane walnietym przeplywomierzem ale nie mam pewnosci;p

- to nie skoki obrotów, samochód po prostu gaśnie podczas jazdy na ułamek sekundy, po czym jedzie dalej.

[ Dodano: Pią Maj 31, 2013 06:43 ]
Mundekk napisał/a:
A to gaśnięcie jest zależne od obrotów na jakich jedziesz? Jeśli filtr paliwa jest przytkany to mogą być chwilowe braki paliwowe po mocniejszym wciśnięciu gazu i właśnie przerywanie silnika

- filtr paliwa wymieniłem w 1 kolejności jak tylko się to zaczęło,ale nie pomogło. Nie jest to zależne od obrotów przy czym : im wyższe obroty (szybsza jazda) tym jest to bardziej odczuwalne, bo bardzo wyraźnie czuć szarpnięcia. Zdarza się to nawet na jałowych obrotach.

soviet100 - Pią Maj 31, 2013 21:39

W Renault spotkałem się z tym że uszkodzony był sterownik ECU i tracił na chwilę zasilanie ale wątpię żeby to była Twoja przypadłość .
kadzaf - Pią Maj 31, 2013 23:00

sprawdz byki czy jakies wystepuja.I słynna wiązka do sprawdzenia
plemaster - Sob Cze 01, 2013 18:45

W tym silniku przepływomierz nie ma prawie nic do gadania więc to na pewno nie to.

Zapoznaj się z tym tematem i powinno pomóc:

http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=56397

brkzzz - Sob Cze 01, 2013 23:28

symeon3, a któryś z pasków nie piszczy Ci przy rozruchu po dłuższym postoju? Sprawdź ich naciąg.
praktis - Nie Cze 02, 2013 17:18

Może czujnik położenia wału szwankuje. Wybłyskaj sobie błędy to będziesz coś więcej wiedzieć.