Zobacz temat - [R400] Problem ze zdjęciem bębna hamulcowego

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Problem ze zdjęciem bębna hamulcowego

szoso - Wto Cze 11, 2013 18:12
Temat postu: [R400] Problem ze zdjęciem bębna hamulcowego
cześć
mam problem ze zdjęciem bębna hamulcowego, prawdopodobnie szczęki blokują przez rant na bębnie, tak przypuszczam
jak go zdjąć teraz?
próby podważania i pukania młotkiem nic nie dały

adi7778 - Wto Cze 11, 2013 20:47

poluzuj linke recznego i wtedy sprobuj wal mlotem po obwodzie bebna nic mu nie bedzie ;)
tronsek - Wto Cze 11, 2013 20:57

szoso napisał/a:
mam problem ze zdjęciem bębna hamulcowego
A wkręcając śruby w otwory do sciągania próbowałeś ?? Też nie da rady ??
szoso - Wto Cze 11, 2013 21:15

adi7778 napisał/a:
poluzuj linke recznego

o tym nie pomyślałem, bo z jednej strony bęben zszedł :wink:
tronsek napisał/a:
A wkręcając śruby w otwory do sciągania próbowałeś ??

nie i nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest :wink:
widzę, że bęben ma chęć zejść ale razem ze szczękami, czyli wszystko się rozleci

adi7778 - Wto Cze 11, 2013 21:25

może masz zapowietrzony cylinderek i szczeki się rozeszły spróbuj jeszcze delikatnie odpowietrzyć i wtedy ściągnąć
tronsek - Wto Cze 11, 2013 21:30

Tuż obok szpilek masz dwa otwory M8, w które wkręcasz dwie śruby i po wkręceniu ich do lekkiego oporu, wkręcaj je na przemian po pół obrotu a ściągniesz bęben. Nie ma siły aby nie zszedł.
ADI-mistrzu - Wto Cze 11, 2013 21:37

Nie zejdzie w ten sposób jeśli szczęki zahaczyły o rant.
Najgorzej jak rant głęboki a szczeki się nie schowają nawet mimo poluzowania linki...

bizon - Sro Cze 12, 2013 09:33

tez sie ostatnio meczylem 2 godziny. w koncu wkrecilem we wspomniane przez tronsek, sruby z duzym lepkiem i na zasadzie dzwigni chwytalem o nie mlotkiem i opieralem sie o szpilki i zeszlo. ale u mnie beben blokowal sie chyba tylko na okladzinie bo jedna popekala po tym zabiegu