|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] problem z klimatyzacją
rafi76 - Nie Lip 14, 2013 10:29 Temat postu: [R45] problem z klimatyzacją witam mam pytanko kupiłem właśnie roverka 1.6 benzyna 2002 rok i mam problem z klimą niby jest nabita ale nic nie chłodzi słychać jak się załącza.Może ktoś wie ile powinno być wentylatorów bo ja ma jeden a jest miejsce na drugi którego brak
kurczak - Nie Lip 14, 2013 13:45
do klimy musi być oddzielny wentylator i chodzi niezależnie od wentylatora od chłodnicy .załącza się wtedy jak się włącza klimatyzację
rafi76 - Nie Lip 14, 2013 15:49
byłem u mechanika i powiedział że przy tych silnikach wystarczy jeden wentylator co mnie trochę zdziwiło
Sirk - Nie Lip 14, 2013 23:07
rafi76 napisał/a: | byłem u mechanika i powiedział że przy tych silnikach wystarczy jeden wentylator co mnie trochę zdziwiło |
Fajny mechanik, przy silnikach czułych na przegrzanie tym bardziej wskazany by był drugi wentylator. Po drugie Ten drugi wentylator jest od chłodnicy klimy i ma za zadanie odprowadzać ciepło wytworzone przy sprężaniu czynnika.
rafi76 - Pon Lip 15, 2013 12:02
mam dwa wentylatory po prostu moja nie uwaga.Jak załączę klime włączają sie obydwa a jak się włączy wentylator od chłodzenia płynu to też chodzą obydwa wydaje mi się że coś nie halo
Pomóżcie bo żona nie daje mi spokoju a jeździ nim do pracy 70 kmkmhttp://forum.roverki..../icon/icon8.gif
sTERYD - Pon Lip 15, 2013 16:54
jeden wentylator masz przed chłodnicami w foremce na dwa, a drugi z tyłu w foremce na jeden. Jak tak, to tak było fabrycznie.
Sprzęgiełko klimy się załącza?
Niby jest nabita, to znaczy jest, czy nie jest?
rafi76 - Wto Lip 16, 2013 19:56
sprężarka się załącza bo słychać ale nie wiem jak sprawdzić czy nabita klima.Wentylatory są jeden przed chłodnicą w oprawie na dwa wentylatory a drugi od strony silnika
who - Wto Lip 16, 2013 20:17
Jeżeli nie byłaby "nabita" to by wcale się nie włączyła.
rafi76 - Wto Lip 16, 2013 20:21
ponoć jak jest pusta klima manualna to się włącz, a jak masz klima tronik to się nie włączy
PONOĆ[/u]
who - Wto Lip 16, 2013 20:50
Ja mam manuala i jak jest pusto to się nie włączy. Podobnie jak jest za niski poziom płynu chłodniczego
A skoro niby się włącza i nie mrozi to może jakiś problem z ustawieniem temperatury?
karooo - Wto Lip 16, 2013 21:10
panowie powiem wam jedno, moze to nie jest zwiazane z tematem ale, mialem problem z klima wszystko bylo ok czynnik ilosc itd itd, cisnienia itd itd ale slabo chlodzila klima, filterek by wytrzepany itd itd i dalej slabo, nie wiem co sie stalo, wymienilem filtr kabinowy i klima chlodzi jak szalona, MROZ wkoncu moge jezdzic na max 2 i jest zimno
rafi76 - Sro Lip 17, 2013 10:40
jest lepiej klima nabita była prawie pusta jeszcze tylko filtr kabinowy ,odgrzybianie i będzie git
[ Dodano: Sro Lip 17, 2013 11:40 ]
who napisał/a: | Ja mam manuala i jak jest pusto to się nie włączy. Podobnie jak jest za niski poziom płynu chłodniczego
A skoro niby się włącza i nie mrozi to może jakiś problem z ustawieniem temperatury? |
była prawie pusta ale się włączała gościu w serwisie powiedział że było prawie samo powietrze
Sirk - Sro Lip 17, 2013 16:13
rafi76 napisał/a: | była prawie pusta ale się włączała gościu w serwisie powiedział że było prawie samo powietrze |
To czyli była źle nabita, ktoś Ci nabił klimę sprężonym powietrzem zamiast czynnikiem.
ADI-mistrzu - Sro Lip 17, 2013 16:52
Może sprawdzali szczelność azotem i tak zostawili
rafi76 - Sro Lip 17, 2013 18:32
wymieniłem filtr i śmiga jak złoto
Ale powiem wam filtr zawalony tak że masakra,dodatkowo wyciągnąłem jeszcze dwie garście liści filtr nie był wymieniany chyba od nowości
A co powiecie o odgrzybianiu klimy u mnie nic nie czuć a gościu w serwisie powiedział że trzeba nie wiem może chce mnie naciągnąć na kasę
ADI-mistrzu - Sro Lip 17, 2013 19:30
Daj sobie spokój z grzybem, odgrzybia się klimatyzację z dzielonym tunelem na nagrzewnicę i parownik, czyli obydwa te elementy mają własne tunele które są przełączane klapkami.
U nas jest jedno za drugim więc grzyba nie będzie.
sTERYD - Sro Lip 17, 2013 21:59
oj potrafi smrodka puścić potrafi
całe szczęście dostęp do parownika jest bardzo łatwy, więc spokojnie można samemu odgrzybkować
rafi76 - Czw Lip 18, 2013 10:13
sTERYD napisał/a: | oj potrafi smrodka puścić potrafi
całe szczęście dostęp do parownika jest bardzo łatwy, więc spokojnie można samemu odgrzybkować |
ok dzięki za info
|
|