|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR] Szarpanie podczas zmiany biegów
j0zek - Sob Wrz 21, 2013 20:56 Temat postu: [MG ZR] Szarpanie podczas zmiany biegów Witam!
Mam taki problem:
Podczas zmiany biegów auto szarpie, trochę już nabrałem wprawy i rzadziej sie zdarza, ale jednak.
Bardzo mnie to dziwi, ponieważ wcześniej jeździłem innym autem i obojetnie czy puszczałem sprzęgło szybko, czy wolno w każdym bądź razie na różne sposoby to nie było praktycznie odczuwalne.
Tutaj za każdym razem idzie to odczuć.
Czy dzieje się tak ze względu na dużą moc auta? (poprzednio jeździłem 80KM), czy po prostu coś jest nie tak?
Dodam, że pedał sprzęgła jest wyżej niż hamulca i gazu, ponadto łapie po wciśnięciu około 25% pedału.
Czy idzie jakoś na pierwszy rzut oka zdiagnozować gdzie jest coś źle? I jeśli tak, to jaka część odpowiada za nieprawidłowe działanie? Czy będzie to kompletne sprzęgło, czy jakiś element bąź jeszcze inna pierdółka?
I prosiłbym ewentualnie o sugestie co do dobrych mechaników w okolicach Leszna.
zdzichu - Sob Wrz 21, 2013 22:46
To jest jedno szarpnięcie czy kilka?
j0zek - Nie Wrz 22, 2013 14:12
Pojedyncze szarpniecie kazdorazowo przy zmianie biegow, a podczas jazdy 20-30kmh szarpie az nie dogazuje delikatnie.
robsson78 - Nie Wrz 22, 2013 15:28
Temperatura silnika ma jakieś znaczenie ?
j0zek - Nie Wrz 22, 2013 18:04
Bez wzgledu, czy zimny czy rozgrzany to samo.
zdzichu - Nie Wrz 22, 2013 21:19
Trudno jednoznacznie stwierdzić z opisu ale to może być wina tarczy, a dokładnij to tłumik drgań skrętnych.
leszczu - Nie Wrz 22, 2013 21:54
A mi się wydaje, że j0zek, po prostu za nerwowo operuje gazem i tyle.
j0zek - Pon Wrz 23, 2013 09:06
Leszczu, początkowo tez tak myślałem, że inna moc, inne wszystko i trzeba sie dostosować, ale po 4 miesiącach jeżdżenia i próbowania na różne sposoby zawsze jest to samo, więc to chyba nie wina w moim gazowaniu i zmianie biegów. Ojciec, siostra i żona też już mieli okazję nim jechać i wszyscy również mowili, że sprzęgło jakieś dziwne jest, że im szarpie itd.
Inttruz - Pon Wrz 23, 2013 20:18
j0zek, a czy to jest dokładnie przy zmianie biegów czy jak dodasz gazu? U mnie w r216 to szarpanie występuje jak pedał gazu jest odpuszczony i docisne go o milimetr dwa lub odpuszcze. Ale do tego sprzęgło strasznie ciężko chodzi. Na początku obstawiałem poduszki ale u mnie sprawne. Ew. na początek też je możesz sprawdzić.
ruszti - Wto Wrz 24, 2013 11:01
U mnie szarpanie występowało co prawda na gazie, ale przyczyna może być podobna u ciebie Jak zabrałem się z czyszczenie kopułki to z jednego przewodu wysypała mi się kupka rdzy , po wymianie przewodów ( na NGK) szarpanie znikło . Dodatkowo miałem lekko pękniętą końcówke przewodu podciśnienia ale rolka taśmy izolującej załatwiła sprawę .Możesz też to sprawdzić
j0zek - Pią Wrz 27, 2013 19:34
Szarpanie tylko podczas zmiany biegow. Jak dodam gazu to ladnie idzie. Szarpnie jedynie gdy puszcze gaz na niskich predkosciach ale to chyba norkalne.
MultecFSO - Pią Wrz 27, 2013 23:51
ruszti napisał/a: | U mnie szarpanie występowało co prawda na gazie, ale przyczyna może być podobna u ciebie Jak zabrałem się z czyszczenie kopułki to z jednego przewodu wysypała mi się kupka rdzy , po wymianie przewodów ( na NGK) szarpanie znikło . Dodatkowo miałem lekko pękniętą końcówke przewodu podciśnienia ale rolka taśmy izolującej załatwiła sprawę .Możesz też to sprawdzić |
Będzie ciężko o kopułkę w VVC.
Sprawdź czy delikatne wciśnięcie gazu powoduje szarpanie, to samo na postoju - silnik może się przydławiać. Ja tak miałem z uszkodzonym czujnikiem położenia przepustnicy, po prostu wytarła się w nim ścieżka.
j0zek - Wto Paź 01, 2013 09:11
Sprawdzalem i jest ok. Zastanawia mnie to szarpanie autem, gdy jade 25kmh delikatnie trzymajac gaz...
leszczu - Wto Paź 01, 2013 09:35
j0zek, może TPS szwankuje i temu szarpie.
j0zek - Wto Paź 01, 2013 10:09
A to moze odpowiadac rowniez za wyzsze spalanke? Bo mam takie wrazenie, ze ostatnio mi duzo łyka paliwa auto.
A jest ktoś z okolic Leszna? Podjechałbym i może ktoś pomoże, bo wydaje mi sie, ze u mnie nie ma mechanika, ktory zrobi dobra "listę" usterek.
leszczu - Wto Paź 01, 2013 10:14
j0zek napisał/a: | A to moze odpowiadac rowniez za wyzsze spalanke? |
Jak najbardziej.
|
|