|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 400] Nowy nabytek - kilka pytań
godzu - Nie Wrz 22, 2013 20:39 Temat postu: [R 400] Nowy nabytek - kilka pytań Witam serdecznie
Jest to mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość
Ostatnio stałem sie szczęśliwym posiadaczem Rover 400 1.6 16v sedan (1999 r) i mam do was jako doświadczonych posiadaczy kilka pytań:
1. Jaki dokladnie powiniem widnieć symbol na tylnej klapie w tym autku (poprzedni wlasciciel zmienial klape po stłuczce i nakleił symbol 400) a z tego co mi sie wydaje to powinien widniec 416
2. Jestem raczej laikiem jezeli chodzi o motoryzacje a zauwazylem w tabeli zamieszczonej na stronie ze te silniki wystepuja w wersji i,Si i SLi jaka jest roznica miedzy nimi i jak ustalic jaka posiadam
3.Czy warto zmienic olej w skrzyni biegow skoro nic sie z nia nie dzieje i pracuje normalnie
4. Rozrząd wymieniany byl w 2011 i ma przejechane 60 tys. km kiedy go wymienic (w ocenie dwoch doswiadczonych znajomych mechaników wizualnie wyglada bardzo dobrze)
5. Jakie zaroweczki kupic do wymiany podswietlenia ustawienia nawiewu
Z rzeczy ktore juz zrobilem to wymienilem olej+filter, filtr powietrza, filtr kabinowy,plyn hamulcowy, plyn chlodniczy.
Będe wdzieczny za cenne wskazowki
pelson91 - Nie Wrz 22, 2013 20:43
godzu napisał/a: | 1. Jaki dokladnie powiniem widnieć symbol na tylnej klapie w tym autku (poprzedni wlasciciel zmienial klape po stłuczce i nakleił symbol 400) a z tego co mi sie wydaje to powinien widniec 416 |
zależy od roku produkcji auta. ZTCP rocznik 96 i kawałek 97 miał symbol 4(skrót od pojemności), czyli np 416, 420, a 98 i 99 miały po prostu 400
Pawkaz - Nie Wrz 22, 2013 20:44
godzu napisał/a: | 1. Jaki dokladnie powiniem widnieć symbol na tylnej klapie w tym autku (poprzedni wlasciciel zmienial klape po stłuczce i nakleił symbol 400) a z tego co mi sie wydaje to powinien widniec 416 |
Oznaczenia np 416 byly na poczatku produkcji, potem chyba w 1997 wprowadzono oznaczenia typu : 400, 600
[ Dodano: Nie Wrz 22, 2013 21:44 ]
godzu napisał/a: | 3.Czy warto zmienic olej w skrzyni biegow skoro nic sie z nia nie dzieje i pracuje normalnie |
Nie zaszkodzi wymienic.
tronsek - Nie Wrz 22, 2013 21:18
godzu napisał/a: | 5. Jakie zaroweczki kupic do wymiany podswietlenia ustawienia nawiewu | To są żarówki typu T5W Najlepiej wymontuj jedną i weź ze sobą na wzór.
godzu napisał/a: | Rozrząd wymieniany byl w 2011 i ma przejechane 60 tys. km kiedy go wymienic (w ocenie dwoch doswiadczonych znajomych mechaników wizualnie wyglada bardzo dobrze) | Jesteś pewien, że rozrząd był wtedy wymieniany Są na to jakieś dokumenty Jeżeli tak, to jeszcze możesz jeździć przez 2 lata lub 30kkm. Rozrząd się wymienia co 4 lata lub 90kkm, w zależności co nastąpi wcześniej.
Jeżeli nie masz udokumentowanej wymiany rozrządu to lepiej wymień.
godzu - Nie Wrz 22, 2013 21:34
Tak mam dokumenty potwierdzajace wymiane rozrzady czyli fv za czesci i robocizne.Kupilem roverka od starszego goscia ktory byl bardzo skrupulatny i razem z autem dostalem teczke roznych dokumentow (faktury za wymieniane czesci z ostatnich 5 lat )
A na co zwrocic jeszcze uwage przy tym modelu,ktos ma jakies cenne wskazowki?
zdzichu - Nie Wrz 22, 2013 21:35
Paski przeważnie wyglądają dobrze (aż się nie zerwią)
sTERYD - Nie Wrz 22, 2013 22:59
tronsek napisał/a: | Cytat: | 5. Jakie zaroweczki kupic do wymiany podswietlenia ustawienia nawiewu | To są żarówki typu T5W Najlepiej wymontuj jedną i weź ze sobą na wzór. |
Tam akurat są W2W (wyglądają jak miniaturki w5w)
bizon - Pon Wrz 23, 2013 07:14
sTERYD napisał/a: | Tam akurat są W2W |
a nie w1,2w?? chyba ze 2 i 1,2 nie roznia sie ksztaltem a jedynie mocą
Sirk - Pon Wrz 23, 2013 08:21 Temat postu: Re: [R 400] Nowy nabytek - kilka pytań
godzu napisał/a: | Witam serdecznie
3.Czy warto zmienic olej w skrzyni biegow skoro nic sie z nia nie dzieje i pracuje normalnie
4. Rozrząd wymieniany byl w 2011 i ma przejechane 60 tys. km kiedy go wymienic (w ocenie dwoch doswiadczonych znajomych mechaników wizualnie wyglada bardzo dobrze)
|
Olej warto wymienić, ale to nie jest takie pilne.
A co do rozrządu, ocena że wizualnie wygląda bardzo dobrze, to żadna ocena. Ja w swoim R416 z 1996 r miałem pasek jeszcze fabryczny Przebieg ok 140 tys. który miał z 12 lat (jeśli nie był kręcony, a raczej nie był) i uwierz że na pasku nie widać zbytnio zużycia ani pęknięć. Pęknięcia widać dopiero po zdjęciu paska i go przełamaniu.
bizon - Pon Wrz 23, 2013 10:07
Oleju w skrzyni to ja bym nie ruszal.
Nie wyliczyles wymiany filtra paliwa. Nie zrobiles tego??
Cyfra na klapie: a co za różnica co jest naklejone?
A o rozrządziegodzu, otrzymal juz informacje kiedy powinno sie wymieniac pasek, teraz sam sobie przeanalizuje czy ufa sprzedajacemu czy nie. a swoja droga jaki bylby w tym interes sprzedajacego zeby klamac, co innego gdyby wmawial ze wymienil miesiac temu i dlatego podnosi cene auta
godzu - Pon Wrz 23, 2013 20:40
No tak w sumie przyznam sie szczerze ze zapomnialem o filtrze paliwa
Ale wymienie napewno jak najszybciej.
Bizon czego mowisz zeby zostawic w spokoju olej w skrzyni biegow??
bizon - Sro Wrz 25, 2013 07:26
godzu napisał/a: | Bizon czego mowisz zeby zostawic w spokoju olej w skrzyni biegow?? |
Ani ja, ani nie slyszalem zeby moi znajomi wymieniali olej w skrzyni "zapobiegawczo", jesli nic sie nie dzieje. i jakos nikt sie na tym nie przejechal. a po drugie jesli dopiero kupiles samochod to za chwile moga wyjsc jakies cuda, zuzyte sprzeglo, zatarta lapa sprzegla moze wyjsc w lato, problem z wysprzeglikiem (czeste usterki jak juz pewnie zauwazyles na forum jesli sobie poczytales troche) i wtedy i tak bedzie sila rzeczy ta wymiana oleju. oczywiscie nie zycze Ci aby wyszly te problemy, ale wiem jak jest z nowo kupionymi uzywanymi samochodami.
|
|