|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [75] Czujniki cofania, gdzie jest sterownik
marsjaningn - Wto Paź 01, 2013 09:31 Temat postu: [75] Czujniki cofania, gdzie jest sterownik witam
Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic konkretnego do mojego problemu
Mianowicie:
Moje czujniki cofania nie działaja, prawdopodobnie wymieniony tylni zderzak bez czujników, przy włączaniu wstecznego biegu włącza sie na kilka sek sygnał dźwiekowy i wyłącza.
Pytanie:
1.Jak sprawdzić czy brakuje mi tylko czujników na zderzaku
2.Gdzie jest zlokalizowany głośnik oraz sterownik
3.Czy jak kupie zwykłe czujniki cofania na alledrogo o beda również działać ze sterownikiem??
4.Czy kupic nowy zestaw za 100zł i zainstalowac od początku wszystko
dzieki za info
szpynior - Wto Paź 01, 2013 09:50 Temat postu: Re: [75] Czujniki cofania, gdzie jest sterownik
marsjaningn napisał/a: | witam
Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic konkretnego do mojego problemu
Mianowicie:
Moje czujniki cofania nie działaja, prawdopodobnie wymieniony tylni zderzak bez czujników, przy włączaniu wstecznego biegu włącza sie na kilka sek sygnał dźwiekowy i wyłącza.
Pytanie:
1.Jak sprawdzić czy brakuje mi tylko czujników na zderzaku
2.Gdzie jest zlokalizowany głośnik oraz sterownik
3.Czy jak kupie zwykłe czujniki cofania na alledrogo o beda również działać ze sterownikiem??
4.Czy kupic nowy zestaw za 100zł i zainstalowac od początku wszystko
dzieki za info |
1.Widać je gołym okiem są to cztery sztuki.
2. Głośnik pod półką tylną - dojście od kabiny kierowcy, sterownik prawa strona bagażnika - Park Aid .
3. Pytanie co jest nie tak - czy są czujniki i który do wymiany - jak wrzucisz wsteczny i zaczniesz słuchać czujnika przytykając np palec do niego powinien jakby pikać
4. Jak nie masz otworów to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.
Ale skoro pika to głośnik sprawny, centralka również - - po prostu daje sygnał błędu . Możliwe iż któryś z czujników jest niepodłączony lub może styki zaśniedziałe. Jak są to ściągnąć tylni zderzak i sprawdzić .
MaReK - Wto Paź 01, 2013 09:55
szpynior napisał/a: | 2. Głośnik pod półką tylną - dojście od kabiny kierowcy, sterownik prawa strona bagażnika - Park Aid . |
To zależy od wersji czujnika. Jeden ma głośnik z tyłu, drugi jest zintegrowany z zestawem wskaźników (IPK).
marsjaningn - Wto Paź 01, 2013 10:05
Z tego co mi sie zdaje, jest cały zestaw, brakuje tylko czujników, poobcinane kable
i teraz pytanie czy podejda jakiekolwiek czujniki czy musza być oryginalne z Rovera
ps: zestaw sterownik + czujniki na alledrogo to koszt 50 zł ( ale czy spasi )
MaReK - Wto Paź 01, 2013 10:16
marsjaningn napisał/a: | ps: zestaw sterownik + czujniki na alledrogo to koszt 50 zł ( ale czy spasi ) |
Otwory masz już w zderzaku?
Zależy co chcesz osiągnąć? Mieć czujnik aby mieć, czy mieć czujnik fabryczny - z komunikacją.
Jeśli nie masz czujników i nie zależy Ci aby mieć np. pikanie w zegarach i ogólnie fabryczne rozwiązania, tylko gdzieś tam schowane lub ze wskaźnikiem odległości, to śmiało bierz ten za 50 zł. Nie wiem jak będzie tylko z otworami jeśli takie masz.
marsjaningn - Wto Paź 01, 2013 11:03
otworów na zderzaku nie mam
znalazłem oryginalne czujniki ale gość chce 400zł za 4szt
i teraz pytanie czy czujniki z takiego zestawu za 50zł bedą pasować do sterownika czy nie
Przyjmijmy ze mam wszystko oryginalne tylko obcięte czujniki których nie ma
MaReK - Wto Paź 01, 2013 11:11
Ktoś już kiedyś próbował zastąpić czujniki oryginalne innymi, ale na nic się to zdało.
To rozwiązanie z BMW, może poszukaj czegoś w używkach tej marki... nie wiem.
Jeśli masz pociętą instalację, to musisz kupić czujniki z wiązką.
Sporo kasy jak za czujniki Chyba, że to z modułem - ale to też sporo.
|
|