|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ROVER MG ZR] PROBLEM Z OGRZEWANIEM
Lipak - Pią Paź 18, 2013 10:13 Temat postu: [ROVER MG ZR] PROBLEM Z OGRZEWANIEM Witam, jestem nowy na forum. Posiadam ROVER MG ZR 1,4 2004 rocznik. Kupiłem Go zaledwie miesiąc temu. Raz, że lampy były angielskie i przegląd był niemożliwy to po wymianie lamp przestało działać ogrzewanie. Dmuchawy działają poprawnie ale gdy staram się dać ciepłe powietrze, nadal leci zimne. Gdy przesuwam dmuchawę na zimne automatycznie mocniej wieje ( przy ciepłym, którego brak ) słabiej dmucha. Ma ktoś jakiś pomył co z tym zrobić? Mechanik przepłukał nagrzewnice, ogrzewani pochodziło około 1 h po czym znikło. Proszę o pomoc!
robsson78 - Pią Paź 18, 2013 14:47
Wydaje mi się że możesz mieć zapowietrzony układ chłodzenia ale niech się jeszcze ktoś wypowie.
Z opisu wynika że nie, lecz zapytam, masz instalację LPG ?
BigBoyPL - Pią Paź 18, 2013 18:08
Lepiej powiedz jak masz wszystkie pokrętła nawiewów ustawione
wieczek00 - Sob Paź 19, 2013 17:03
A jak powinny być ustawione te pokrętła? Bo tez wydaje mi się że słabo grzeje u mnie
BigBoyPL - Sob Paź 19, 2013 18:33
Jak ci się samochód rozgrzeje tj. temperatura na liczniku będzie odpowiednia to ustaw sobie od lewej 1 pokrętło max w prawo (najszybszy bieg wentylatora) 2 pokrętło na prawo na czerwone na grzanie 3 pokrętło na max na lewo albo na jedną opcję wyżej.
Dolne suwaki lewy w lewo (otwarcie nawiewów, kropka zamyka wszystkie oprócz tego na szybę) prawy na prawo. Jak wtedy nie będzie grzał to rzeczywiście coś jest nie tak.
Jak grzejesz tylko na szybę to wtedy z kratek leci ci zimne (przynajmniej ja tak mam) i trzeba je zamknąć tym suwakiem po lewej (ustawić na kropkę).
robsson78 - Sob Paź 19, 2013 21:28 Temat postu: Re: [ROVER MG ZR] PROBLEM Z OGRZEWANIEM
Lipak napisał/a: | ogrzewanie pochodziło około 1 h po czym znikło. Proszę o pomoc! |
BigBoyPL napisał/a: | Lepiej powiedz jak masz wszystkie pokrętła nawiewów ustawione |
Myślisz że po godzinie zapomniał ?
Lipak - Pon Paź 21, 2013 14:32
Pojechałem do mechanika po raz kolejny, nagrzewnica przepłukana i znowu nie działa, pogrzebali i będą nadal grzebać, podejrzany problem to uszczelka pod chłodnicą Poza tym rzygało przez zbiornik wyrównawczy u mechanika. Czekam na kolejne wiadomości
szoso - Pon Paź 21, 2013 14:35
Lipak napisał/a: | podejrzany problem to uszczelka pod chłodnicą |
Głowicą
Marek94 - Pon Paź 21, 2013 20:40
umie problem zimna w aucie był taki że zaśniedziała linka która przesuwa zawór dopuszczający ciepło do nagrzewnicy i okazało się jeszcze że pokrętło pęknięte po usunięciu tych wad wszystko wróciło do normy
wieczek00 - Wto Paź 22, 2013 06:49
U mnie jest tak, że jak ustawię nawiew na szybę i nogi to nie bardzo czuję ciepło, a jak wezmę na siebie i nogi to grzeje całkiem przyjemnie
|
|