Zobacz temat - [R75] uszczelka grodziowa pompy sprzęgła

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] uszczelka grodziowa pompy sprzęgła

hribsatan - Pon Lis 11, 2013 13:19
Temat postu: [R75] uszczelka grodziowa pompy sprzęgła
Witam, dzisiaj rozkręciłem podszybie, oczyściłem odpływy, zobaczyłem pękniętą uszczelke grodziową pompki sprzęgła, źródło problemów z woda w kabinie:( Szukałem w internecie nowej ale nie znalazłem(oprocz kupna nowej pompy -300zł) czy ktoś wie czy jest jakis zamiennik takiej uszczelki i gdzie mozna go dostać?
kerbi - Pon Lis 11, 2013 17:21

Ja po wymianie pompki na tą z BMW wyciąłem kawałek gumy i przykleiłem silikonem, trzymało 5 lat i .... sprzedałem samochód. Jeżeli ci zależy na ori to chyba wala się w pudełku (nie jestem pewien).

[ Dodano: Pon Lis 11, 2013 17:21 ]
Sprawdziłem, mam zbędną.

hribsatan - Pon Lis 11, 2013 21:21

to może sie jakoś dogadamy co do kupna/wysyłki? a tą co wycinałeś to kleiłeś silikonem dekarskim czy innym? jakiej gumy użyłeś?

PS. dostęp do tej uszczelki jest troche utrudniony (silnik wycieraczek zdemontowałem) przez o ile sie nie mylę mechanizm wspomagania kierownicy tak? trzeba mieć strasznie mała rekę albo pomagac sobie jakims precikiem zeby ja sciagnać..

kerbi - Pon Lis 11, 2013 22:37

Chłopie, po co to wszystko demontujesz. Bierzesz kawałek dętki (ja tak robiłem) sklejasz dwie warstwy ze sobą (butapren), wycinasz odpowiedni otwór i byle jakim silkonem walisz ile wlezie, aby wszystkie szczeliny zakyć (trzyma elegancko). Ja dlatego oryginalnej uszczelki nie wsadzałem, żeby sobie życia nie utrudniać (miałem już zmontowane połączenie na pompie i nie chciałem rozszczelniać). Wszystko jesteś w stanie zrobić bez demontowania czegokolwiek. Dostęp jest może i utrudniony ale silikon jakimś dłuższym śrubokrętem dasz rady nałożyć.
W twoim wypadku jak miałbyś odpiętą pompę to uszczelkę możesz nałożyć i wcisnąć od strony kabiny, wchodzi elegancko. Daj adres na priv to ci wyślę (o żadnej sprzedaży nawet nie rozmawiam) tak, żeby mi się nie walała a tobie pomogła :)