|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] - Dziwna maź w zbiorniczku wyrównawczym.
Klusek360 - Sob Gru 21, 2013 15:15 Temat postu: [R200] - Dziwna maź w zbiorniczku wyrównawczym. Witam kolegów!
Dzisiaj podczas czyszczenia samochodu zajrzałem do zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego, i ogromnie sie zdziwiłem. Otóż w zbiorniczku znajduje się dziwna kleista maź. Nie mam pojęcia co to takiego. Płyn ustrojowy był wymieniany jesienią na koncentrat rozrobiony z wodą. Silnik działa jak należy, nie przegrzewa się. Początkowo myślałem że to olej, ale ta maź rozpuszcza się w wodzie wiec olej to to nie jest. Może ktoś spotkał się z czymś takim? Co to za cholerstwo?
robsson78 - Sob Gru 21, 2013 17:17
Może to płyn chłodniczy ?
leszczu - Sob Gru 21, 2013 19:32
Zrób fotkę tej mazi.
Klusek360 - Nie Gru 22, 2013 11:21
Wczoraj zrobiłem autem około 80km i silnik zachowywał się normalnie, zagrzał do odpowiedniej temperatury i wszystko było w porządku. Obawiam się jednak że to może być olej który przedostał się do wody. A w tym przypadku czekała by mnie wymiana uszczelki pod głowicą tak?
Tak to mniej więcej wygląda:
klik
klik
szoso - Nie Gru 22, 2013 12:09
Wygląda na olej.
Albo uszczelka pod głowicą, albo chłodnica oleju.
Zacząłbym od sprawdzenia tej chłodnicy, a nie od razu wymieniać uszczelkę.
Klusek360 - Nie Gru 22, 2013 12:57
Ale jak chłodnica oleju ma się do zbiorniczka wyrównawczego?
szoso - Nie Gru 22, 2013 13:21
Nie wiem czy będę w stanie ci to wytłumaczyć, musiałbyś poznać zasadę działania układu chłodzącego
Posłuchaj się i zrób jak napisałem w ostatnim poście.
Klusek360 - Nie Gru 22, 2013 14:24
Na mechanice jako tako się znam
No to zacznę od sprawdzenia tej chłodnicy oleju, tylko na co konketnie zwrocić uwage? Co sprawdzać?
|
|