Zobacz temat - [R45] PLANOWANIE GLOWICY

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] PLANOWANIE GLOWICY

orzeeel - Nie Gru 22, 2013 14:36
Temat postu: [R45] PLANOWANIE GLOWICY
Witam,

Postanowiłem sam zmienić uszczelkę pod głowicą. Rozebrałem cały silnik i wyjąłem głowicę. Chcę ją przygotować do planowania. Chciałbym zapytać czy muszę wyjmować również zawory do planowania czy można zrobić planowanie bez wyciągania zaworów.

Również jakie pomiary zrobić na głowicy, aby mieć 100% pewność, że wszystko będzie sprawne. Słyszałem także, że czasem szlifuje się gniazda zaworów, nie wiem czy to robić.

Na starej uszczelce silnik 1.8 16v chodził troszkę głośno, było słychać delikatny stukot zaraz po odpaleniu, po 5 minutach wszystko cichło i chodziło ok. Przewiduje ze to był efekt przecieku płynu chłodniczego. Auto ma przejechane 120 tys.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Pozdrawiam
Tomek

dawid257 - Nie Gru 22, 2013 18:39

zaworów nie musisz wyciągać jedynie wałki i popychacze wyjmij bo popychacze wypadna jak odwrócisz głowice.

a to stukanie to na 99% właśnie te popychacze hydrauliczne ale jak po 5 minutach przestają stukać to nie ma co wymieniać.

pomiarów nie musisz robić żadnych. jedynie oddaj głowice do planowania i niech odrazu może szczelność sprawdzą. koszt okolo 100zl