Zobacz temat - [R75] Szumy po wymianie termostatu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Szumy po wymianie termostatu

xieciun - Pią Sty 03, 2014 08:08
Temat postu: [R75] Szumy po wymianie termostatu
Hej,

Jestem właśnie po wymianie termmostatu (w końcu nie trzeba się kocem owijać) która była dwuetapowa:
- najpierw zabrałem się za to sam i po ciężkich bojach udało mi się wyrwać stary termostat
- potem mechanik zakładał nowy
pomiędzy etapami było krótkie holowanko ;)

żaden z nas nie zdejmował pompy wody także grzebanie było raczej z tyłu silnika.

Po odebraniu samochodu od mechanika w czasie jazdy słychać dziwny szum. Brzmi to jak świst powietrza i pojawia się podczas zwiększania obrotów przy obciążeniu (samo gazowanie silnika nie generuje świstów). Zakres obrotów ani temperatura powietrza nie mają znaczenia. Ciągły szum pojawia się przy wzroście i przez moment podczas opadania obrotów.

Ja podczas moich bojów wyjąłem trój-wejściowe kolanko które wchodzi do filtru powietrza i poruszalem trochę gumowym kolankiem, które jest obok (ponoć ma to coś wspólnego z intercoolerem).

Nie wiem co ruszał mechanik, ale pewnie podobnie.

Czy możliwe jest że pojawiła się jakaś nieszczelność na tym plastikowym trój-kolanku?

domel101 - Pią Sty 03, 2014 08:26

xieciun napisał/a:
Czy możliwe jest że pojawiła się jakaś nieszczelność na tym plastikowym trój-kolanku?
a także posprawdzał bym węże od intera czy się nie zsunęły i w ogóle wszystkie węże "powietrzne" filtr-inter-turbo-silnik
i jeszcze opisz jaki to szum bo powietrze to raczej śwista :wink: a szumią to łożyska