|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 400]-parowanie szyb
TheKOktajl - Nie Sty 05, 2014 15:01 Temat postu: [Rover 400]-parowanie szyb Witam od jakiegoś czasu w samochodzie parują szyby.Ostatnio czekałam ponad pół godziny a szyby nadal parowały, otwieranie okien pomaga,ale zimą jest to bez sensu. Potrafią się szybko brudzić i wycieranie ich nic nie daje. Używałam niedawno środków na odparowywanie i zabrudzenia tez pomaga,ale koniecznie musza być otwarte okna. Prosze o pomoc.
wluczykos - Nie Sty 05, 2014 15:47
a masz klime? jesli tak to do wymiany filtr pyłkowy
LookMyWay - Nie Sty 05, 2014 16:15
Całkiem możliwe, że masz coś wilgotnego w samochodzie.
Pawkaz - Nie Sty 05, 2014 16:18
Może wydać sie to głupie, ale u mnie się sprawdziło.Na szmatkę wlej troszke jakiegoś mydełka dla dzieci i przetrzyj tym szyby.Warto też położyc gazety na wycieraczki i co jakies czas wymieniać je.
wooy11 - Nie Sty 05, 2014 17:06
To o czym pisza koledzy wyżej, oczywiście robi robote. Ja skieruje Twoja uwage na przełacznik międzu kratkami nawiewu ( góra dół ) i regulacja nawiewu na podszybiu. Jak zauważyłeś cyrkulacja powietrza ma ogromne znaczenie jezeli chodzi o parowanie szyb ( uchylone okno ) Te dwa elementy o których wspomniałem zupełnie zmieniaja ruch powietrza wewnątrz Tez sie zmagałem z tym problem w poprzednim samochodzie, stosowałem wszystkie myki o ktorych pisza koledzy na forum ale calkowicie problem zniknał kiedy zdesperowany przełaczyłem ten przełacznik w druga pozycje Nie wiem dokładnie co sie tam przełącza ale wydaje mi sie ze otwiera sie dodatkowy wlot powietrza z zewnatrz ( ja miałem auto bez klimy ) a regulator nawiewu na podszybiu wprowadza powietrze w ruch....... szyby prawie momentalnie odparowały
bizon - Nie Sty 05, 2014 17:32
Przeciez tematow o parowaniu bylo juz kilkanascie. tak trudno poszukac.
przy parowaniu trzeba okreslic czy paruja na postoju czy po odpaleniu silnika.
jak na postoju to wilgoc w aucie np niedrozne odplywy. jak podczas jazdy to filtr przeciwpylkowy i przysloniecie wlotu powietrza w podszybiu. jak tylko mocno podczas opadow, to oslona pod silnikiem
szoso - Nie Sty 05, 2014 17:34
wluczykos napisał/a: | a masz klime? jesli tak to do wymiany filtr pyłkowy |
Klima nie klima, zawsze warto wymienić filtr kabiny, nawet gdy jej nie ma.
TheKOktajl, poczytaj sobie, może któryś sposób Ci pomoże http://forum.roverki.eu/v...ie+szyb&start=0
http://forum.roverki.eu/v...=parowanie+szyb
Tematów jest kilka.
bizon - Nie Sty 05, 2014 17:35
wooy11 napisał/a: | Nie wiem dokładnie co sie tam przełącza ale wydaje mi sie ze otwiera sie dodatkowy wlot powietrza z zewnatrz |
dolacza sie poweitrze omijajace nagrzewnice. tyle ze tym sposobem w zimie wlaczamy sobie zimny nadmuch
TheKOktajl - Nie Sty 05, 2014 21:45
Dziekuję wszystkim za pomoc. Popróbuje coś w nim,wykorzystam wasze rady i odpisze czy pomogło.
|
|