Zobacz temat - [R400]Sprzęgło nisko bierze

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400]Sprzęgło nisko bierze

Spoksik - Sob Sty 11, 2014 16:19
Temat postu: [R400]Sprzęgło nisko bierze
WItam!
Dzisiaj odebralem samochod po wymianie rozrzadu, koncowek drążkow osłony maglownicy i oleju. Wszystko ladnie pięknie ale przyszedl czas uporać się z nisko biorącym sprzęgłem oraz szrpaniem.
Zamówilem dzisiaj świece beru oraz przewody NGK. DObre rozwiązanie?
Muszę wymienić bo juz sam nie wiem czego to wina. Samochód strasznie szarpie gdy zimny.....
Ostatnio przejechałem 5 km przy szarpaniu prychaniu skakaniu. Po 5 km jak rękką odjął. Samochód przyspieszał i normalnie śmigał.

Sprzęgło bierze przy samym dole. Czasami czuć delikatne szapnięcie przy wrzucaniu wstecznego. Pomożecie? Co z tym zrobić?

sTERYD - Sob Sty 11, 2014 16:32

Sprawdz pompke i wysprzeglik (no i oczywiście, czy łapa dobrze chodzi). Wygląda na to, że masz problem z wysprzeglaniem, a nie że sprzegłem
Spoksik - Sob Sty 11, 2014 17:46

A Jak to wszystko sprawdzić?
W poniedzialek sprawdzę wysprzęglik oraz pompe. Wizualnie obejrze. Teraz zastanawiam się która to jest łapa sprzęgła.....;/

sTERYD - Sob Sty 11, 2014 22:52

Łapa sprzegla to jest ta dzwignia, która porusza wysprzeglik. Pompke i wysprzeglik trzeba sprawdzić na okoliczność wycieków i czy w ogóle w zbiorniczku pompki (pod skrzynka bezpiecznikow w komorze silnika) jest płyn.
dawidd - Nie Sty 12, 2014 07:54

sTERYD, spotkałeś sie z awaria pompki albo wysprzeglika w r400? Pytam bo nie mogę sie nadziwić czemu w 75 jest takie rozwiązania, a w niższym modelu 400 - wręcz bym powiedział idealne :) Sprzęgło dużo lżej chodzi i jak 6 lat jeżdżę r400 tak ze sprzęgłem ciągle jestem na Pan, a w r75 to juz jesteśmy dobrymi znajomymi ... :)
sTERYD - Nie Sty 12, 2014 15:15

moja sie rozleciała 2 razy z czego raz przez mocowanie wysprzęglika- pękło i połamał się wysprzęglik, i pompka parę razy poszła na sucho i potem już nie bardzo chciała pchać. ruga niewiadomego pochodzenia rozsypała się przez tył (ale po ~5 latach).

W R75 to imho wszystko przez wysprzęglik osiowy i to śmieszne blokowanie łożyska oporowego.

[ Dodano: Nie Sty 12, 2014 15:15 ]
Inna sprawa, że wymiana wysprzęglika w R400 to raptem z pół godzinki przy piwku :/

Spoksik - Nie Sty 12, 2014 16:35

Jutro będę sprawdzał czy tam jest płyn. Jak będzie to zleje go i naleje nowego. Tam będzie DOT 4?
kedzior_ - Nie Sty 12, 2014 20:48

Ja również wymieniałem w swojej 400 wysprzęglik. Co do płynu- tak, DOT 4 się nada.
Spoksik - Nie Sty 12, 2014 22:30

Mam nadzieje ze po wymianie kabli i swiec szarpanie ustąpi. Jaką szczeline ustawić na swiecach do LPG?
dawidd - Pon Sty 13, 2014 07:26

ja nigdy nie ruszam swiec, tzn zostawiam oryginalna szczelinę w ngk i z lpg nie mam problemu. Program podaje ze powinna być 0,8mm
Spoksik - Pon Sty 13, 2014 12:45

Tylko że u mnie szarpie i na paliwie i na gazie....

Jeszcze do tego zgubilem korek oleju;/ Masakra;/