Zobacz temat - [R420] Ogrzewanie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Ogrzewanie

mar_k25 - Nie Sty 19, 2014 21:42
Temat postu: [R420] Ogrzewanie
Witam
Jestem tu nowy na forum, szukałem tego rozwiązania,ale nie do końca wiem czy w moim przypadku do wymiany jest termostat. A mianowicie posiadam rovera 420 diesel z 1996r. w którym nie działa ogrzewanie, lekko grzeje dopiero po przejechaniu ok 15km a wskazówka od temperatury zaraz przy odpalaniu silnika pokazuje max. temperaturę, ale silnik pracuje dobrze i nic nie przegrzewa się tylko wskazówka wskakuje na samą górę. Nie ma żadnych wycieków olejów i płynów( wszystkie są w normie), niedawno również wymieniałem pompę wody i chłodnicę. Proszę poradźcie co może być przyczyną, czy możliwe że to termostat do wymiany?

Brt - Nie Sty 19, 2014 22:24

no termostat jest całkiem rawdopodobny, ale proponuję najpierw zacząć od naprawienia wskazań temperatury ... są dwa czujniki ... jeden od kompa a drugi od wskaźnika w zegarach. Ten od zegarów jest jednopinowy, wkręcony z boku od strony paska alternatora. A może masz gdzieś zwarcie przewodu od tego czukjnika do masy ?? Wtedy właśnei bedzie się tak zachowywał jak u Ciebie, czyli od razu na samą górę skali.
bizon - Pon Sty 20, 2014 08:44

Brt napisał/a:
czukjnika do masy ?? Wtedy właśnei bedzie się tak zachowywał jak u Ciebie, czyli od razu na samą górę skali.

przy zetknieciu z masa akurat opada na sam dol. przynajmniej u mnie. ale nie zmienia to faktu ze ten czujnik pewnie jest walniety

Brt - Pon Sty 20, 2014 09:13

czyli ma odwrotna charakterystykę czujnik ;) ... w takim razie skoro idzie na samą górę, to moze po prostu kabelek spadł z czujnika ...
frydrys - Sro Sty 22, 2014 16:23

na 100% walnięty jest czujnik miałem tak ostatnio :P :P
mar_k25 - Pią Sty 24, 2014 19:28

I niestety nic z tego, a minowicie wymieniłem czujnik na nowy i dalej wskazówka u samej góry