Zobacz temat - [MGF] Co może stukać w okolicach schowka pasażera

Forum Klubu ROVERki.pl

MGF i MG TF - [MGF] Co może stukać w okolicach schowka pasażera

Tinuviel - Pią Sty 24, 2014 21:32
Temat postu: [MGF] Co może stukać w okolicach schowka pasażera
Kolejny temat z serii rozterek Tinuviela z MG :)

COŚ uporczywie stukami mi w okolicach schowka przed siedzeniem pasażera. Na 99% nie jest to nic związanego z zawieszeniem, było wszystko zrobione, zresztą stuk ma wydźwięk dokładnie taki jakby coś się w schowku obijało... tylko że nic w nim nie ma. Macie pomysł co to może być? Szukać przyczyny raczej od strony kabiny czy od przodu, znaczy od strony strony... komory silnika gdyby tam był silnik? :)

troyanek - Nie Sty 26, 2014 12:20

To jest dźwięk stukania metalu o metal czy jakiś plastik się tłucze?
Tinuviel - Nie Sty 26, 2014 12:27

troyanek, na 90% brzmi to jak plastik, odzywa się na wybojach, ale nawet takich lekkich. Jechałem wczoraj na miejscu pasażera i próbowałem wychwycić źródło tego dźwięku ale nie udało mi się, otwierałem schowek, trzymałem, stukałem, pukałem, prosiłem, głaskałem ale nie znalazłem co to, wydaje mi się że to coś wyżej/dalej w stronę przodu auta.
troyanek - Nie Sty 26, 2014 21:36

A próbowałeś pod maską postukać popukać i zobaczyć czy coś się odezwie. Może poluzowało się to plastikowe pudło od nawiewu?

Poznęcaj się na wszystkim co jest pod maską. Zobacz czy coś ma luz i dokręć, doklej, dociśnij.

Tinuviel - Czw Lut 06, 2014 23:10

troyanek, pod maską jeszcze nie grzebałem, ale coś mi się kojarzy że to pudło chyba faktycznie super sztywno się nie trzymało, poznęcam się jutro nad tym :)

[ Dodano: Czw Lut 06, 2014 23:10 ]
Dokręciłem pudło, pogrzebałem, poszarpałem, pougniatałem, no nic nie stuka póki nie wsiądę i nie odjadę. Dociskałem deskę do szyby, podpierałem czymś, ale to raczej coś niżej. Zaczynam mieć paranoje na tym punkcie.

flapjck1 - Pią Lut 07, 2014 09:42

serwo? podporka rury do serwa?

http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID000301

Patryk1893 - Wto Lut 25, 2014 12:45

daj znać jak się dowiesz co to stuka bo u mnie jest tak samo a równiez nie moge znalezc przyczyny :)
Tinuviel - Sro Lut 26, 2014 10:04

znalazłem. Okazało się że mój "plastikowy" dźwięk wydaje bardzo mało plastikowa maska: ] Jej prawy róg obijał się na wertepach. Powody były prawdopodobnie dwa, jeden to brakujący taki mały pin w zawiasie, drugi to odkształcona uszczelka pod maską (odkształcono bo leżał na niej wężyk od spryskiwaczy. Doraźnym rozwiązaniem było włożenie małego kawałka gąbki/pianki pod narożnik maski. Teraz jest wreszcie cicho, a ściślej mówiąc teraz słyszę że coś trzeszczy w hardtopie;)

Sprawdzenie czy winowajcą jest maska jest proste, żona za kierownice, kostka burkowa, ja na miejscu pasażera, okno otwarte i jak się dociśnie ręką maskę to stuki ustają.

Patryk1893 - Sob Mar 01, 2014 09:16

Fajnie ze znalazles terazmusze zobaczyc czy u mnie to tez maska :)
paliguma - Wto Lip 15, 2014 21:40

U mnie z kolei trzeszczał włącznik światła pod maską. W kabinie słychać było jak by właśnie coś stukało, a to tylko lekki ruch maski przekładał się na ruch bolca we włączniku światła i on tak drażnił.
GOLY94 - Pią Lip 25, 2014 11:09

U mnie z kolei cos niemiłosiernie piszczy skrzypi dzwiek.jakby z deski rozdzielczej pod maska wszystko podokrecane, w srodku wszystkie mozliwe plastiki tez ma ktos jakis pomysl,strasznie to upierdliwe