|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning mechaniczny - System uchylania szyb
Inttruz - Pią Lut 28, 2014 19:57 Temat postu: System uchylania szyb Hej,
od kilku dni zastanawiam sie nad zrobieniem systemu uchylania szyb, gdy drzwi sa otwarte.
Po co mi cos takiego? Mam cabrio i szyba szoruje mi po dachu jak otwieram i zamykam co w koncu doprowadzi do poszarpania go lub zniszczenia. A ponadto chce domontowac dodatkowa uszczelke zeby nie cieklo.
Dowiedzialem sie juz ze takie mechanizmy byly w e36 i tigrze, jednak wlasnie wpadlem na wspanialy pomysl zlozenia samemu takiego sterownika.
Nie mam teraz mozliwosci rozrysowania tego jak to widze bo niestety jestem w podrozy i pisze z telefonu przez co tez nie stawiam Polskich znakow za co przepraszam.
chcialbym zeby czujniki w drzwiach przesylaly sygnal do sterownika ktory po spelnieniu odpowiedniej funkcji otwieralby doplyw pradu do odpowiednich kabelkow przy przycisku otwierania szyb na kilka sek co by je na kilka sec otwierało lub zamykalo.
Elektrykiem czy specjalista nie jestem ale w szkole robilismy rozne mechanizmy spelniajace funkcje podobne do tej za pomoca bramek logicznych i wiem ze z poskladaniem tych bramek bym sobie poradzil.
I tu pojawia sie moj problem, kompletnie nie wiem jaki sterownik bym potrzebowal zeby to w nim zaprogramować i ile by on kosztowal. I czy jest cis takiego wg. mozliwe?
Moglem troche namieszac, niestety pisanie z koma nie jest najwygodniejsze. Jak wroce do domu postaram sie to madrzej poskladac i sensowniej. A narazie prosze o opinie i porady co do tego mechanizmu.
Pozdrawiam Intruz
Harry - Pią Lut 28, 2014 20:13
w lagunie 3 coupe w megane cabrio masz takie rozwiązania, ze jak uchylasz lekko klamkę to szyba zjeżdża może ok. 0,5-1 cm
greg-si - Pią Lut 28, 2014 20:16
w astra II bartone też tak jest a to nie cabrio
Inttruz - Pią Lut 28, 2014 20:20
Bertone bylo tez w wersji cabrio. Ale narazie nie chce wyjmowac z innego samochodu tylko zastanawiam sie czy samemu daloby rade cos takiego zrobic w miare rozsadnej cenie
|
|