Zobacz temat - [R25] Sprzęgło

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Sprzęgło

krakers2207 - Nie Mar 16, 2014 17:04
Temat postu: [R25] Sprzęgło
Witam
Chcę kupić Rovera 25 dzisiaj doszło już prawie do transakcji ale zaniepokoiły mnie dwie rzeczy:
1. Pedał sprzęgła bierze przy samej podłodze i bardzo krótko, ojciec twierdzi że się kończy i nie warto się w to pchać.
2. Palił się "Check Engine" cały czas podczas jazdy próbnej, sprzedawca twierdził iż to wina pogody(deszczowo i wietrznie).

Prosiłbym o opinię na ten temat gdyż sam nie wiem czy warto kupić to auto z tymi mankamentami.

kondzio508 - Nie Mar 16, 2014 17:07

utarguj 400-500 zł. z ceny na sprzeglo i kontrolkę i bierz jak reszta ok ;)
krakers2207 - Nie Mar 16, 2014 18:49

Utargowałem już tyle z tego względu iż w aucie jest do wymiany przednia szyba małe wgniecenie na masce i błotniku(po potrąceniu rowerzysty), auto jest z Niemiec, pierwsza rejestracja w Niemczech 2003, 98 tyś przebiegu udokumentowane, zero rdzy i kompletny golas, 4 opony nowe wielosezonowe

Biegi wchodzą super, prowadzi się pewnie i bez stuków w zawieszenie ale to sprzęgło czy myślicie że to jest jego koniec czy wystarczy coś wyregulować żeby brało wyżej i w dłuższym zakresie?

kondzio508 - Nie Mar 16, 2014 19:32

myśle ze to koniec sprzegła . mozesz zrobic test sprzegla , na właczonym silniku wbij 3 bieg i spróbuj ruszyć , jezeli zgasnie to jeszcze cos sprzeglo trzyma , jezeli bedzie pomalutku ruszal to znaczy ze tarcza sie slizga .
bociannielot - Nie Mar 16, 2014 19:36

kontrolka check to nie od deszczu, boże ale kit wciskają Ci handlarze :roll:
7Tomi - Nie Mar 16, 2014 20:01

bociannielot napisał/a:
kontrolka check to nie od deszczu, boże ale kit wciskają Ci handlarze :roll:

Może być od deszczu :P Wystarczy delikatne przebicie na przewodach WN i wskoczy błąd przy wilgotnej pogodzie- a jeśli pali sie cały czas to może być zapamiętany błąd od kabli, świec lub cewek.

Co do sprzęgła - w R25 jest linkowe - może to być uszkodzona linka( w sensie wyciągnęła sie na mechanizmie regulacji) .

krakers2207 - Nie Mar 16, 2014 22:07

Można to jakoś będąc na miejscu rozpoznać czy to sprzęgło czy linka? Jeszcze raz zamierzam sie umówić na jazdę i dlatego proszę o rady ;)