|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [Ogólny] Wkomponowanie tableta w deske
DropsNJSBC - Sob Maj 10, 2014 18:01 Temat postu: [Ogólny] Wkomponowanie tableta w deske Siemka chce wkomponować tableta gdzieś w deske w moim roverze 420 i mam pytanie czy ktoś ma pomysł gdzie go założyć i jakaś podpowiedz co i jak pozdrawiam
BigBoyPL - Sob Maj 10, 2014 18:20
To zależy co on ma pokazywać i do czego ma służyć
MD - Sob Maj 10, 2014 19:00
A jakby podpiąć go pod wieczne ładowanie z aku, z kolei wyjście na AUXa pod wzmacniacz? Miałbyś wtedy w tym tablecie pełną funkcjonalność - aplikacje muzyczne leciałyby za pośrednictwem wzmacniacza na car audio, aplikacja radiowa pozwalałaby Ci słuchać muzyki z radia, ewentualna karta SIM przeglądać neta... Tylko jak wgrywać coś na niego? Wyjście USB do schowka i za pośrednictwem kompa albo pendrive'a?
tuners - Sob Maj 10, 2014 20:55
U mnie plan obejmuje tablet ale z pełnym przerobieniem deski tzn nie będzie przypominać deski fabrycznej ale plan obejmuje podpięcie pod audio, zewnętrzne monitory i czujniki +internet i navi
rafalmis1 - Sob Maj 10, 2014 21:39
tuners, do tabletu można podłączyć dodatkowy monitor? O jakim czujniku mówisz?
DropsNJSBC - Nie Maj 11, 2014 01:20
Mój tablet został dość mocno zmodyfikowany. Na tą chwile ma możliość odczytu oraz wprowadzania zmian jeżeli chodzi o sam samochód oraz silnik przez podłączony kabel diagnostyczny oraz specjalnie zmodyfikowane oprogramowanie. Dodatkowo jak to normalny tablet navi, net, karta sim i pare innych dupereli =] Tylko problem gdzie go założyć =] musi być wkomponowany w deske żeby kable pochować
tuners - Nie Maj 11, 2014 05:30
Chodzi mi właśnie o odczyt danych z elm327 aczkolwiek musze zrobić jakiś rozgałęźnik bo mam jeszcze scangauge ii no i podłączyć albo pod radio albo bezpośrednio wyjścoe av
Kozik - Nie Maj 11, 2014 07:05
DropsNJSBC, dumałem nad tym ale wydaje mi się że jedyna opcja to wywalić nawiewy te nad radiem i tam wstawić 7" tylko będzie nieco wystawał nawet jeśli się "wyreza"
Raptile - Nie Maj 11, 2014 09:01
znalezione na krańcach internetu cena ok 300f
Kozik - Nie Maj 11, 2014 09:05
wszystko fajnie profesjonalnie to wygląda ale jest za nisko
arczi83 - Nie Maj 11, 2014 16:14
pelson91 - Nie Maj 11, 2014 16:16
nie za bardzo rzuca się w oczy tak na górze deski? To w zasadzie prośba o włamanie
MD - Nie Maj 11, 2014 16:19
Pelson91, przecież wyraźnie widać, że jest składany.
arczi83 - Nie Maj 11, 2014 16:19
Chyba lepiej w taki sposób, z możliwością zamknięcia (będzie nie widoczny), niż wkomponować ekran 7" w środek deski - wtedy na pewno będzie nie zauważony
DropsNJSBC - Nie Maj 11, 2014 22:55
Dzisiaj nad tym dumałem i się męczyłem w efekcie został na samym dole gdzie jest ten mały schowek. Podciąłem lekko po brzegach i idealnie pasuje i nawet ładnie się komponuje fotki dodam jutro
Markzo - Wto Maj 13, 2014 16:48
poka poka
komarek - Wto Maj 13, 2014 17:58
właśnie też czekam na zdjęcia, ze względu na sentyment do 400, gdzie tam to upchałeś
DropsNJSBC - Sro Maj 14, 2014 00:20
Jutro dodam fotki pod tym postem bo dzisiaj juz nie jestem w stanie =] %%
Sabz - Pią Maj 16, 2014 13:23
Ładnie pochlałeś, bo coś długo te zdjęcia wysyłasz
capsoft - Wto Maj 20, 2014 20:17
heh ja jestem ciekaw efektu a dalej obiecanych zdjęć nie ma
tomi_zog - Sob Maj 24, 2014 07:01
moze takie cosik zaadoptowac
http://www.youtube.com/watch?v=KY5-1SiBgb4
pelson91 - Sob Maj 24, 2014 07:50
tomi_zog, jakoś mało płynnie to śmiga
szpynior - Sob Maj 24, 2014 13:12
bo to jakiś wynalazek z nakładką
komarek - Nie Maj 25, 2014 10:58
DropsNJSBC, wrzucisz w końcu te zdjęcia?:P
MikeFoto - Wto Maj 27, 2014 11:01
Jako że Civic 5D to kuzyn Rovera 400/45, a ta część deski jest identyczna,pokażę jak niedawno zrobiłem 2DINowe radio w konsoli. Założenie było takie aby całość wyglądała tak, jakby fabrycznie było tam Radio 2DIN.
Nie wyszło idalnie, ale pierwszy raz w życiu tworzyłem element i posługiwałem się szpachlą . A wyszło to tak:
komarek - Wto Maj 27, 2014 11:18
jako były posiadacz R400 powiem krótko: WOW!!
profi robota
PS mówię o całym wnętrzu
Kozik - Wto Maj 27, 2014 11:20
fajnie wyszło
pelson91 - Wto Maj 27, 2014 11:40
no no, bardzo fajna robota
rafalmis1 - Wto Maj 27, 2014 13:15
piękna bryczka a zegary to już miodzio
co to za malutkie 3 przyciski kolo lewarka
greg-si - Wto Maj 27, 2014 16:56
Widziałem na CKPL i fakt, ciut lepiej można by było wykończyć ten kawałek który wyciąłeś.
Ogólnie to polecam przejrzeć temat MikeFoto, choć dużo stron to fajnie samochód ewaluował
MikeFoto - Wto Maj 27, 2014 19:34
rafalmis1 napisał/a: |
co to za malutkie 3 przyciski kolo lewarka |
Sterowanie komputerka pokładowego telwis:
https://www.youtube.com/watch?v=2tvT8tg7QUY
[ Dodano: Wto Maj 27, 2014 20:34 ]
greg-si napisał/a: | Widziałem na CKPL i fakt, ciut lepiej można by było wykończyć ten kawałek który wyciąłeś.
|
Człowiek uczy się na błędach . Teraz już wiem co i jak, więc jakbym dorwał tanio 2 konsole środkowę to się zmajstruje wersję drugą, albo dam do obszycia i widać nie będzie.
Co ciekawe na zdjęciach bardziej widać te niedoróbki niż w rzeczywistości
Remigiusz - Sro Maj 28, 2014 00:43
Bardzo fajne wnętrze z gustem co do telwis to nie kupił bym tego badziewia. Poczytaj na ekektrodzie gdzie twórca sam się do negatywnego i mało wiarygodnego działania przynaje
Co do tablet to ładnie wyszło Ale mało to widoczne w czasie jazdy
Kozik - Sro Maj 28, 2014 08:43
Remigiusz napisał/a: | Co do tablet to ładnie wyszło Ale mało to widoczne w czasie jazdy |
no niestety, dlatego na wysokości nawiewów byłoby najlepiej
MikeFoto - Sro Maj 28, 2014 09:53
Remigiusz napisał/a: | Bardzo fajne wnętrze z gustem co do telwis to nie kupił bym tego badziewia. Poczytaj na ekektrodzie gdzie twórca sam się do negatywnego i mało wiarygodnego działania przynaje
|
Komputerek Telwisa mam od blisko 3 lat i niestety nie potwierdzam tego co piszesz. .
Po właściwym, podkreślam właściwym skalibrowaniu czyli dobraniu stałej wtrysku - wskazania są niemal idealne. Różnica w średnim spalaniu to góra 0.1 l /100km.
Równolegle z korzystaniem z komputerka liczę spalanie poprzez zapisywanie spalanie i obliczanie średniej (apliakcja na android MyCars) - jest o tyle łatiwiej że tankuję zawsze do pełna. Wartości obliczone z faktycznego spalania (ilości benzyny wlanej do baku) a tym co wskazuje komputerek - się pokrywają.
I nie mówię tu o pojedynczym tankowaniu, ale np średnia z 10ciu tankowań do pełna i obliczona z tego średnia vs średnia jaką wskazuje komputerem.
[ Dodano: Sro Maj 28, 2014 10:53 ]
[quote="Kozik"] Remigiusz napisał/a: | no niestety, dlatego na wysokości nawiewów byłoby najlepiej |
Ale niestety trzeba by się pozbyć nawiewów....
Jest jeszcze opcja zastosowania wysuwanego ekranu - są takie 1dinowe radia z nawi z wyjeżdżającym 7-mio calowym ekranem, ale w moim przypadku zastawiał by on wyświetlacz komputerka pokładowego. Drugi mankament tych radii, to to, że znacznie wystają z konsoli (nawet gdy ekran jest schowany).
Sprawdzałem różne opcje i ta którą wybrałem wydaje się najbardziej OEM.
Opcja 1 - Otwierany ekran taki jak w BMW X3 czy BMW 1 lub Z4 (E83, E82, E87) ale w wersji zamiennik już z Windowsem CE6 lub Androidem. Coś podobnego jak u Zoy'a.
Lub z Peguota 308SW
Zalety: integracja z deską, dobry wygląd, otwieranie i zamykanie ekranu Wady: Cena i wątpliwość czy wjedzie w miejsce środkowego(górnego) nawiewu)
Z BMW wygląda to tak:
Z Peguota 308SW tak:
Opcja 2 - Kupić tzw "BMW tray GPS mount" czyli wytłoczkę / miejsce / wgłębienie w desce do którego można wpasować jakąś nawigację lub tablet (7 cali)
Zalety: większa możliwosć wyboru urządzenia nawigacyjnego, możliwość zdjęcia urządzenia i zabrania ze sobą. Wady: brak wyglądu jak "OEM", cena tego plastiku,
Opcja 3. Pozbyć się środkowych nawiewów i w ich miejcie wmontować radio z wysuwanym ekranem 1DIN
Zalety: chowany ekran, duży wybór urządzeń, dobre wpasowanie w deskę Wady: wystaje, wątpliwość czy ekran nie będzie drgał podczas jazdy, pozbycie się nawiewów.
Opcja 4 Wykombinować tak aby przesunąć panel nawiewów niżej (pozbywająć się popielniczki) tak aby uzyskać miejsce na radio 2 DIN.
Zalety: dobre dopasowanie do deski, wygląd OEM
Kozik - Sro Maj 28, 2014 10:30
Radio z wyjeżdżanym ekranem miałem i przez to wystawanie zrezygnowałem.
Ja myślałem żeby zamontować w miejsce tych nawiewów nad radiem a nie na górze.
Co do nawiewów to środkowe są niepotrzebne wg mnie jeśli górne są działające (w poliftach nie ma). Klima wystarczy jak górnym nawiewem będzie wiała.
Od góry nie ma zbytnio miejsca żeby tam zmieścić chowany mechanizm, chyba że się wyrżnie cały element nadmuchowy do góry.
Tam gdzie myślałem żeby wsadzić dałoby się tylko tablet 7" i tak albo chowany albo by wystawał cały czas. Trochę ciężko by było to ogarnąć tak żeby wyglądało na ori.
Ricardus - Sro Maj 28, 2014 11:29
Sporo na temat CarPC można się dowiedzieć tutaj:
http://mp3car.pl/forum/forumdisplay.php?f=10
Remigiusz - Sro Maj 28, 2014 12:11
MikeFoto, Ja nie mowie akurat o obliczaniu spalania
osarro - Sro Maj 28, 2014 12:18
Całość wyglada naprawdę super ivna pewno kosztowało sporo pracy więc gratki
Jedyne co mnie zastanawia to po co PC w aucie...trzeba przetwornice pewnie upchna,wzmacniacz na zwykle glosniki,a i tak chyba nikt jadac nie bedzie grac w sapera itp ani nie robic projektow w corelu itd.
W zasadzie potrzeba radia,obsluga cd/dvd/bluetooth /usb/gps/telewizja co juz jest przegieciem ale czasami umila nam zycie reszta funkcji komputera i tak nie zostanie wykorzystana więc nie rozumiem po co wsadzac peceta
MikeFoto - Sro Maj 28, 2014 13:05
Remigiusz napisał/a: | MikeFoto, Ja nie mowie akurat o obliczaniu spalania |
O czym zatem?
Bo do tego celu wykorzystuje telwisa. No i jeszcze do pokazywania temperatury wew/zewn.
Markzo - Sro Maj 28, 2014 13:27
fajnie ten środek wygląda poza czerwonym carbonem i kierwonicą
|
|