|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] hałas podczas jazdy
wuj0 - Wto Maj 20, 2014 22:31 Temat postu: [R200] hałas podczas jazdy Witam. Jestem tu nowy, niedawno nabyłem mojego R i chciałbym zasięgnąć porady odnośnie hałasów podczas jazdy. Ciężko mi zdefiniować dokładnie ten dźwięk - coś pomiędzy szumem i szuraniem Słychać je tylko podczas jazdy na biegu. Bardziej podczas hamowania silnikiem niż przy przyśpieszaniu. Po rozmowie ze znajomymi mam parę swoich typów ale chciałbym jeszcze zasięgnąć Waszej opinii. Liczę na pomoc.
Jeszcze drugie mniej ważne pytanie: przy zmianie biegów czasem słychać metaliczny dźwięk, coś jakby gdzieś się walał jakiś metalowy przedmiot ale to nie jest aż tak uciążliwe.
Będę wdzięczny za diagnozę i jakie ewentualnie kroki podjąć w celu naprawy.
PS. offtop - na klapie bagażnika mam znaczek "Silverstone" jednak nie jestem pewny czy znajduje się on tam oryginalnie, gdyż nie mam na kierownicy tego drewnianego elementu tylko całą obszytą. Po czym jeszcze mogę to sprawdzić?
MD - Sro Maj 21, 2014 07:01
Wuj0, a nagrałbyś może ten dźwięk? Choćby dyktafonem i na wrzuta.pl. Być może skrzynia się kończy.
capsoft - Sro Maj 21, 2014 09:03
pracuje CI podobnie jak na tym nagraniu ? https://www.youtube.com/watch?v=1-wYbw_zLn4
jeśli tak to skrzynie masz do wymiany tak jak ja
Felipe987 - Sro Maj 21, 2014 11:02
Mam to samo Ktoś wie, które łożysko jest odpowiedzialne za takie wycie podczas hamowania silnikiem?
wuj0 - Sro Maj 21, 2014 12:44
@capsoft niestety pracuje tak samo jak na nagraniu od razu całą skrzynie wymieniać czy jest to jakiś element, który zazwyczaj jest przyczyną?
Dzięki za pomoc.
mooker - Sro Maj 21, 2014 18:16
Mam to samo w swoim MG mam nadzieje że nie trzeba będzie wymieniać całej skrzyni. U mnie jeszcze nie słychać tego tak bardzo, najbardziej słyszalne jest to przy ok 3k obrotów. Na weekendzie będę próbował dokładniej zlokalizować uszkodzone łożysko.
wuj0 - Sro Lip 02, 2014 22:52
Problemem rozwiązany. Wymieniłem całą skrzynię, bo miałem pod ręką od znajomego i hałas zanikł. Pozostało jedynie te dziwne, metaliczne obijanie się ale tym się zajmę w przyszłości.
Teraz na listę trafia rozrząd i CA
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
capsoft - Czw Lip 03, 2014 11:41
dużo Cie kosztowała wymiana skrzyni ?
wuj0 - Czw Lip 03, 2014 21:16
Wszystko razem 660zł. (350 robota, 300 skrzynia, 10 dodał za olej)
/Tylko martwię się olejem w skrzyni, bo mechanik stwierdził, że do takiej skrzyni leje się 1l oleju. Nie wiem ile tego wyjdzie ale chyba powinno się lać aż pocieknie ze śruby przelewowej...
kezmanq - Czw Lip 03, 2014 21:28
2l gdy skrzynia jest sucha i 1.8l przy wymianie oleju. Olej 75w80
|
|