|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200]Sprzęgło huczy na wciśniętym pedale.
Khonju - Pią Cze 20, 2014 08:19 Temat postu: [R200]Sprzęgło huczy na wciśniętym pedale. Witam!
Mam problem jak w temacie. Dziwne zachowanie od 2 dni. Postawiłem auto i staram się nim nie jeździć. Objawy odwrotne do awarii łożyska. Jak wciskam sprzęgło jest huczenie. Puszczam cisza. Załączę bieg i ruszę to po chwili też cisza. Przy zmianie biegów ciężko wysprzęgla, szczególnie objaw jest widoczny podczas redukcji biegu.
Linka sprzęgła?
kezmanq - Pią Cze 20, 2014 08:26
sprawdź linkę i łapę sprzęgła ale dla mnie to łożysko oporowe sprzęgła
Simpson - Pon Cze 23, 2014 22:30
Można też spróbować nasmarować łapę sprzęgła. Mi również się wydaje, że może być to łożysko oporowe sprzęgła.
zacekpl - Wto Cze 24, 2014 22:59
Łożysko pracuje na wciśniętym sprzęgle, więc jak szumi na wciśniętym to łozysko oporowe.
Khonju - Pon Cze 01, 2015 07:12
Zapomniałem dać odpowiedź.
Informacyjnie tylko powiem, że posypały się tłumiki drgań na tarczy.
SyntaX - Pon Cze 01, 2015 12:20
To właśnie odstawiałem.
Niestety dość częste w tym modelu.
Odradzam zdecydowanie tarcze SLR Line.
Padają po roku albo i szybciej.
wsadziłem tego 7 szt i 2 poszły u klientów na gwarancję za stracony czas i robotę nikt mi nie zwrócił
A nie sorry jeden zachował się super i na grilla zaprosił za ponowną robotę.
Mega ważne w tej skrzyni jest to by przed montażem nowego sprzęgła rozruszać solidnie łapę wysprzęglającą a najlepiej zdemontować oczyścić i poskładać na nowo na odpowiednim smarowidle- ja tak robię. Po takim zabiegu branie sprzęgła jest dzień do nocy.
Khonju - Pon Cze 01, 2015 22:25
Stary, ale to Valeo było. Chyba, że się jakaś buba trafiła. Skrzynia była przeze mnie wymyta (robiłem wtedy na myjni, więc na brak środków czyszczących nie narzekałem) i przesmarowana. Kompletnie sprzęgło MAXGEAR. Na razie zrobiłem na nim 20 tys. i zero problemu.
|
|