|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - www.historiapojazdu.gov.pl
robsson78 - Pon Cze 23, 2014 16:20 Temat postu: www.historiapojazdu.gov.pl Bardzo fajna stronka. www.historiapojazdu.gov.pl Polecam sprawdzić tam swój pojazd może dowiecie się o nim czegoś więcej. Ja na szczęście nie dowiedziałem się nic ponadto co wiedziałem.
bioly - Pią Cze 27, 2014 10:21
O kolizjach sie nie dowie bo na tej stronie nie ma, przydatne ale nie do konca.
Harry - Pią Cze 27, 2014 10:57
to co jest tam podane to masz w dowodzie rej. mam ważny przegląd techniczny robiłem 18.04.14 a na stronie jest napisane, że brak informacji o aktualnym badaniu technicznym
maciej - Pią Cze 27, 2014 11:08
W przypadku Mazdy wszystko się zgadza, jest nawet data przeglądu, ale czytałem, że mieli podawać przebiegi, w czasie ostatniego przeglądu gość specjalnie spisał, a tu się nigdzie nie wyświetla.
W przypadku Volvo wszystko jest ok oprócz:
Badanie techniczne: brak informacji o ważnym badaniu technicznym
ale badania jeszcze nie było - będzie 07.07.2016.
Ale podają nawet tak absurdalne dane jak:
Emisja CO₂: 139 g/km
Średnie zużycie paliwa na 100 km: 5.3 l
No bo te to jeszcze rozumiem - są w dowodzie rejestracyjnym:
Pojemność silnika: 2400 cm³
Moc silnika: 120 kW (hehe... tego mi nie zaktualizują, bo im nikt nie powie... )
Paliwo: Olej napędowy
Liczba miejsc ogółem: 5
Liczba miejsc siedzących: 5
Masa własna pojazdu: 1817 kg
Maks. masa całkowita ciągniętej przyczepy z hamulcem: 1800 kg
Maks. masa całkowita ciągniętej przyczepy bez hamulca: 750 kg
Dopuszczalna masa całkowita: 2505 kg
Liczba osi: 2
Rozstaw osi: 2774 mm
Rozstaw kół (średni): 1609 mm
[ Dodano: Pią Cze 27, 2014 12:08 ]
Harry, ciekawe...
Pytanie odkąd rejestrują te przeglądy w bazie danych - Mazda miała przegląd 25.04.2014 i się wyświetla. No i może jeszcze nie wszystkie stacje to rejestrują, choć już 2 lata temu Policja mi sprawdzała w tej bazie, w czasie rutynowej kontroli i OC, i przegląd...
robsson78 - Pon Cze 30, 2014 17:31
maciej napisał/a: | ale czytałem, że mieli podawać przebiegi, w czasie ostatniego przeglądu gość specjalnie spisał, a tu się nigdzie nie wyświetla. |
To co spisał zostaje tylko na tej stacji diagnostycznej. Nie ma żadnej centralnej ewidencji ani nigdzie tego nie wysyłają.
pelson91 - Pon Cze 30, 2014 17:47
robsson78, jeśli tak, to ten cały przepis o zapisie przebiegu jest bezsensowny. Miałby sens wyłącznie, jeśli prowadzona byłaby centralna ewidencja i możnaby było sprawdzić historię przebiegów zapisywanych na kolejnych badaniach technicznych, nieważne na jakiej stacji.
andrew0503 - Pon Cze 30, 2014 19:11
robsson78 napisał/a: | maciej napisał/a: | ale czytałem, że mieli podawać przebiegi, w czasie ostatniego przeglądu gość specjalnie spisał, a tu się nigdzie nie wyświetla. |
To co spisał zostaje tylko na tej stacji diagnostycznej. Nie ma żadnej centralnej ewidencji ani nigdzie tego nie wysyłają. |
A powinien. Według głośnych zapowiedzi przebieg od 2014 powinien być rejestrowany na przeglądzie i dostępny na w/w stronie, ale to jest... Polska. Obietnice...
qbus88 - Wto Lip 01, 2014 16:12
a mojego roverka nie można sprawdzić, pisze:
Przepraszamy, ale nie możemy wyświetlić historii wybranego pojazdu. W Centralnej Ewidencji Pojazdów nie znaleziono pojazdu o podanych danych. Sprawdź czy dane są wpisane poprawnie.
komarek - Wto Lip 01, 2014 17:46
robsson78 napisał/a: | To co spisał zostaje tylko na tej stacji diagnostycznej. Nie ma żadnej centralnej ewidencji ani nigdzie tego nie wysyłają. | ZTCW mają właśnie wyświetlać, już przy niektórych autach jest wyświetlane, dajmy im trochę czasu
u mnie poza przebiegiem (jeszcze nie miałem przeglądu po zmianach) wszystko się zgadza
polofix - Wto Lip 29, 2014 12:13
komarek napisał/a: | robsson78 napisał/a: | To co spisał zostaje tylko na tej stacji diagnostycznej. Nie ma żadnej centralnej ewidencji ani nigdzie tego nie wysyłają. | ZTCW mają właśnie wyświetlać, już przy niektórych autach jest wyświetlane, dajmy im trochę czasu
u mnie poza przebiegiem (jeszcze nie miałem przeglądu po zmianach) wszystko się zgadza |
Mi działa ładnie. Ale chciałem sprawdzić poprzednie samochody które posiadałem i nie mam daty pierwszej rejestracji. Bo jest ona tylko w dowodzie. Na umowie nie ma,
robsson78 - Pon Sie 04, 2014 14:53
qbus88 napisał/a: | W Centralnej Ewidencji Pojazdów nie znaleziono pojazdu o podanych danych. |
Może popełniłeś błąd. Jeśli nie to może pojazd nie istnieje
Byłem z kumplem na przeglądzie jego VW i diagnosta po wykonanych czynnościach zapomniał sprawdzić stan licznika, podbijając dowód zza biurka pyta "a ile tam na liczniku ma ?"
Podaliśmy stan licznika i spytaliśmy co będzie jeśli za rok przyjedziemy i na liczniku będzie mniej niż teraz, odpowiedział że jego nie interesuje czy jest mniej czy więcej, on ma tylko za zadanie spisać aktualny stan.
Pawkaz - Pon Sie 04, 2014 15:57
Co do przebiegu to ja słyszałem jeszcze o tym, że jeśli auto nie było serwisowane w kraju, to wystarczy pojechać do ASO z dowolną usterka/sprawą.
Naprawa będzie wykonana, pracownik wklepie do systemu przebieg.
Czyli przed wizytą ów osobnik skręci licznik np z 400 na 250 tyś i po VINie można sprawdzić w ASO, że ma nalatane 250 tyś.
Czyli ogólnie nie ma co patrzeć na przebieg.
bociannielot - Pon Sie 04, 2014 19:38
Pawkaz, dokładnie tak jest jak opisałeś
[ Dodano: Pon Sie 04, 2014 20:38 ]
qbus88, mi 45 tez nie wyswietla, moze nie wszystko jest na czas wprowadzane a pochwalic sie chcieli ze jest nowy portal wiec ruszylo a baze danych beda uzupelniac
|
|