|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - [R75 '00] Proszę o opinię
Wojta - Czw Lip 10, 2014 18:48 Temat postu: [R75 '00] Proszę o opinię http://otomoto.pl/rover-75-2-0-cdt-C33789250.html
Z rozmowy: sprzęgło do wymiany, bo czasem ślizgnie. Rok temu zmieniony został wysprzęglik z plastikowego na odlew. Świeci się też czujnik poduszki, podobno to tylko obluzowana wtyczka.
damiwr - Czw Lip 10, 2014 20:17
Auto od pierwszego właściciela ? SUPER
cena strasznie niska ...
Z progów zlazła farba WHY
komputer linie
felgi
zaślepka poduszki pasażera strasznie razi niespasowaniem.
Jakiś taki zaniedbany lekko.
widać że choć go ktoś odświeżył niestety szybko bo dywaniki od kierowcy ma pasażer
skóra świec się jak ...
Mocowanie pasa pasażera jest straszne po za tym pas się nie zwija
komarek - Czw Lip 10, 2014 20:49
damiwr napisał/a: | progów zlazła farba WHY | wydaje mi się, że to woda nie wyschła po myciu i stąd taki efekt na pierwszy rzut oka
- kierownica w kiepskim stanie, tak jak by miał nieco więcej najechane niż 243k - te drewniane ZTCW były trwalsze, chociaż też zależy
- w sumie 13 lat w PL to raczej nie będąc PH ciężko nakręcić dużo więcej
- reflektory w przyzwoitym stanie
- wnętrze niezbyt zadbane
- z tyłu na tej skórze bym nie usiadł bo spodnie by były mokre od oliwki
- felg nie komentuję
- chromowane lusterka, drewniana gałka i wspomniana kierownica (zawsze można obszyć) na plus
- dość bogate wyposażenie, ale nie tempomatu i rolety (do dołożenia)
- nie rozumiem 1 właściciel i kraj pochodzenia Belgia?
- b. niska cena
- Wojta napisał/a: | Świeci się też czujnik poduszki, podobno to tylko obluzowana wtyczka. | standard , ale tak jak pisał damiwr PP pasażera źle spasowana
Wojta - Czw Lip 10, 2014 20:59
Nie ma to jak wprawne oko kierownika 75'ki
- o progi z ciekawości zapytam jutro
- zaślepka poduszki pasażera - to rozumiem ten element drewnopodobny nad schowkiem
- z tym pasem pasażera, to kompletnie nie wiem o co chodzi i gdzie to widać
Jak dobrze pójdzie, to w sobotę ustawiłem się z użytkownikiem dzieju na oględziny... pytanie tylko czy w ogóle warto jechać, bo wychodzi mi blisko 400km w obie strony
damiwr - Czw Lip 10, 2014 21:13
Wojta napisał/a: | zaślepka poduszki pasażera - to rozumiem ten element drewnopodobny nad schowkiem |
tak
Wojta napisał/a: | z tym pasem pasażera, to kompletnie nie wiem o co chodzi i gdzie to widać |
widać widać luźno leżący pas na 2 fotkach.
Wojta napisał/a: | z użytkownikiem dzieju |
odp. zależy ile masz kaski i ile chcesz wydać na naprawy. lepiej jak byś przejechał się dwoma tak aby wiedzieć jak coś jeździ.
Lysack - Czw Lip 10, 2014 22:24
No cóż. Cena adekwatna do jakości.
Widać, że jest sporo mankamentów, które wypadałoby zrobić. Mam wrażenie, że gość myślał, że kupuje passata b5 1.9 tdi, a jak się okazało, że trzeba naprawić sprzęgło i wcześniej kilka innych rzeczy to wymiękł, uzbierało się, a jak już się okazało, że trzeba dołożyć więcej niż auto warte, to gość stwierdził, że się pozbędzie problemu.
Skoro do zrobienia jest tylko sprzęgło i wtyczka przez którą świeci się kontrolka, to czemu gość tego nie zrobi? To raptem kilka stówek, a auto mogłoby konkurować z samochodami po 10 tysięcy
longer86 - Czw Lip 10, 2014 22:42
Gdybym kupil mojego za te cene to bym mial 4 tysie na wklad dodatkowo... moj w rekach poprzedniego wlasciciela mial dzwonka z przodu... zaslepka poduchy z popekanyn lakierem i decha zdeformowana u gory. Drobne pekniecia plastiku pod skorka. Zle spasowanie moze swiadczyc o wypadkowej przeszlosci
SeniorA - Pią Lip 11, 2014 09:55
longer86 napisał/a: | Zle spasowanie moze swiadczyc o wypadkowej przeszlosci | sprzedający nic nie pisze że bezwypadkowy
longer86 - Pią Lip 11, 2014 10:46
no nie... ale może to już nakierować że był jakiś dzwonek z przodu i przyjrzeć się uważniej tej części nadwozia
Wojta - Pią Lip 11, 2014 17:39
Dzięki wielkie za obsmarowanie
Z rozmowy #2 wynikły takie ciekawostki:
- progi - to tylko niewyschnięta woda
- kupiony był w 2001r... powypadkowy jak się okazuje. Do 2004 jeździł nim właściciel a potem żona (pewnie tylko po bułki do sklepu). Stuknięty był z lewej strony. Do zrobienia jest błotnik po stronie kierowcy bo przegniło pod kierunkowskazem i ew drzwi, bo mają kilka zarysowań/obtłuczeń
- silnik ponoć tiptop
- co do zaślepki od poduszki pasażera, to nic o tym nie wie, nic tam dłubane nie było. Nie potrafił jednak jednoznacznie odpowiedzieć czy poduszka jest
Powiem szczerze, że tego błotnika kompletnie nic a nic na zdjęciach nie widzę mówił, że jest tam teraz jakaś ?taśma? zaklejona, bo kawałek lakieru odpadł
Wychodziłoby, że na wstępie trzebaby do niego dorzucić :
- z 500zł błotnik + malowanie
- z 1000zł sprzęgło + wymiana
- z 1000zł na wymiane olejów,płynów i innych atrakcji, które się pojawią
- no i felgi też wypadałoby zmienić
Coraz mniej mnie przekonuje... zwłaszcza, że znalazłem coś takiego (dość mocno doposażonego i odpowiednio droższego):
http://olx.pl/oferta/peln...html#428bd18b83
Jest się do czego przyczepić? (oprócz tego, że nie ma komputera )
SeniorA - Pią Lip 11, 2014 20:47
Wojta napisał/a: | Jest się do czego przyczepić? (oprócz tego, że nie ma komputera )
| zależy jakie masz oczekiwania co do wyposażenia, bo pełna opcja to nie jest , a nawet pół opcji,brakuje dużo rzeczy.Wydaje się , że zadbany bo i kierownica z lewarkiem obszyta , dywanik kierowcy naprawiony/naszyty, ale nie pisze też nic o bez wypadkowości. Wg. mnie cena adekwatna do stanu , wyposażenia , przebiegu itd.
Wojta - Pią Lip 11, 2014 21:12
SeniorA napisał/a: | to nie jest , a nawet pół opcji |
Choinka, to ja jeszcze mało widziałem/wiem na temat roverów... myślałem, że to dość bogata wersja (w sumie chyba na podstawie tempomatu to wywnioskowałem). Co w takim razie jeszcze może tam być? I jak to poznać?
SeniorA - Pią Lip 11, 2014 21:21
Wojta napisał/a: | dość mocno doposażonego | chyba mniej niż poprzedni bo nie ma np. p.mgłowych , komputera pokładowego , elektrycznie ster.foteli z pamięcią , grzania foteli, czujników cofania.
[ Dodano: Pią Lip 11, 2014 22:21 ]
Wojta napisał/a: | Co w takim razie jeszcze może tam być? | to co wyżej i jeszcze tak z grubsza np. kontrola trakcji, automatyczne lusterko wsteczne , czujnik deszczu, spryski reflektorów , grzane dysze sprysków, składane el. lusterka.Więcej tu :
https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=670771#670771
https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=200752#200752
Wojta - Pią Lip 11, 2014 22:20
Ok. Teraz już wiem, że nic nie wiem
SeniorA - Sob Lip 12, 2014 06:31
Wojta, są jeszcze inne elementy komfortu, które mogą lub nie występować w R75 i które się przydają np. aut. składane oparcie tylnego siedzenia , otwór w oparciu na np. narty, regulowane zagłówki , oświetlane lusterka kosmetyczne w osłonach przeciwsłonecznych, schowki w oparciu przednich siedzeń, ultradźwiękowa ochrona kabiny ,dodatkowe gniazdo 12V w schowku , pełnowymiarowa rezerwa albo dojazdówka,webasto.
komarek - Sob Lip 12, 2014 09:01
parę słów o ostatnim R75 do oceny:
- przede wszystkim możliwie realny przebieg, biorąc pod uwagę stan wizualny nadwozia i wnętrza
- właściciel prywatny
- pełna opcja bez, jak już inni wspominali, połowy opcji - z tego co widzę (a zdjęcie jest b. niewyraźne) to poza tempomatem ma roletę i to tyle - co nie oznacza, że trzeba mieć wszystkie opcje w aucie
- na tych zdjęciach wygląda całkiem przyzwoicie
- zarówno nadwozie, jak i wnętrze czyste i zadbane
- skóry raczej w niezłym stanie
- pakiet skórzana kierownica, gałka, obszycie kierownicy i mieszka wskazują, że ktoś dbał o auto
- jeżeli zwrot "nowe sprzęgło" oznacza wysprzęglik, pompkę i sprzęgło - to zaoszczędzone 2 tyś. tylko pojawia się pytanie - dlaczego ktoś sprzedaje auto po wymianie zawieszenia (ciekawe co konkretnie było zmieniane), kompletu sprzęgła, oleju z płynami, nabiciu klimy?
- w sumie jak bym szukał to obejrzałbym
PS jakaś żarówka przepalona - świeci się kontrolka
damiwr - Sob Lip 12, 2014 09:27
To ja tylko dodam że uszczelka na drzwiach pasażera jest porwana ostatnie foto
brak foto silnika , bark foto bagażnika. Auto ładnie wygląda ale czy jest zadbane to bym polemizował, każdy auto może wyczyścić.
piotrek1000 - Sro Lip 16, 2014 17:52
Nie jestem pewien, ale chyba wiosną widziałem tego R u znajomego lakiernika, po dość mocnym dzwonie.
Wojta - Pon Sie 04, 2014 15:25
Takie o kolejne:
1 (srebrny): http://olx.pl/oferta/rove...D5-ID6i2Ow.html
To co już sam umiem rozpoznać (ew wyprowadźcie mnie z błędu):
+ podgrzewane fotele
+ roleta
+ tempomat
+ przeciwmgielne
- brak kontroli trakcji
- paskudne felgi do zmiany
- brak komputera pokładowego
- fotele bez pamięci
- uszczelka drzwi od strony kierowcy naderwana
- zaślepka poduszki pasażera jakaś taka odrapana (albo to refleksy)
2 (ciemno zielony): http://olx.pl/oferta/rove...D5-ID6u4NP.html
+ tempomat
+ roleta
- ręczne ust. foteli
- brak kontroli trakcji
- zmatowione lampy
komarek - Pon Sie 04, 2014 17:09
srebrny
- wszystko co napisałeś faktycznie ma
- brak kontroli trakcji - dla mnie to nie minus, niektóre podzespoły są droższe w autach wyposażonych w TC
- fotele bez pamięci - jak jesteś jedynym kierowcą to po co komu pamięć
- b. skąpy opis i jeszcze z błędem - 85KM? raczej 85kw
- tragicznej jakości zdjęcia - na prawdę ciężko będzie, ale spróbuję;)
- b. zmatowiałe/zużyte reflektory
- IMO emblemat 75 na klapie w złym miejscu - za bardzo w lewo
- uszkodzony/porysowany zderzak tylny
- przebieg na pewno dużo skręcony - skóry są b. zużyte, szczególnie kierowcy, z tyłu z kolei mocno nabłyszczone
- badziewna nakładka na kierownicę maskująca zapewne fakt również wytarcia
- cała plejada kontrolek, które nie powinny się świecić - żeby było zabawniej świeci się kontrolka kontroli trakcji, której nie widzę, kontrolka ABS, kontrolka poduszki
- stosunkowo niska cena
w sumie darowałbym sobie, no chyba że masz niedaleko to możesz oberzeć
kolejny:
- w końcu normalne zdjęcia, na których coś widać
- dobrze spasowane nadwozie - sprawdzał bym jednak miernikiem, bo albo to refleksy świetlne albo lakier w niektórych miejscach wygląda dziwnie (ewentualnie może nigdy nie widział polerki)
- dziury w konsoli środkowej
- tapicerka faktycznie umyta - widać, że czysty środek
- lampy zmatowiałe - tak jak pisałeś już
- roletę ma na pewno, co do drugiego włącznika to nie widzę czy to TC czy tempomat - z opisu wynika to drugie
w sumie wygląda przyzwoicie, obejrzałbym
co prawda szału nie ma ale cena niska
Wojta - Pon Sie 04, 2014 19:19
Po raz kolejny - dzięki po odświeżeniu OLX drugie ogłoszenie już nieaktualne (a szkoda, bo zaczął mi się podobać) a pierwsze sobie faktycznie daruje. No nic... szukam uparcie dalej
komarek - Pon Sie 04, 2014 20:29
Wojta, przejrzyj też forumowy dział giełda
Wojta - Wto Sie 05, 2014 20:55
Forumową giełdę już przetrzepałem jakiś czas temu, było kilka wymian maili, ale ostatecznie do niczego nie doszło
|
|