Zobacz temat - [R25] Pęknięta osłona przegubu.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Pęknięta osłona przegubu.

fredii - Sro Lip 23, 2014 16:09
Temat postu: [R25] Pęknięta osłona przegubu.
Witam

Dzisiaj zauważyłem pękniętą osłonę prawego przegubu. Jutro muszę zrobić samochodem około 300km. Czy da radę? Po takim rajdzie pewnie przegub będzie do wymiany? Najciekawsze jest to że około 1,5 roku temu przegub był wymieniany. Możliwe żeby tak szybko guma pękła?

sTERYD - Sro Lip 23, 2014 16:26

jak dostanie kamulcem, to pójdzie po 1,5 dnia nie tylko roku.

Wymiana gumy, to godzina roboty, więc szkoda zajechać przegub.

fredii - Sro Lip 23, 2014 18:05

Tylko ze cholera nie mam jak podjechać do mechanika. Czyli jak pojadę te 300 km to może być po przegubie?
hertz25 - Sro Lip 23, 2014 18:08

to może spróbuj np. dac izolacje wokoło żeby brod się nie dostawal na trochę pomoze :)
NoPE - Sro Lip 23, 2014 21:53

W ubiegłym tygodniu wymieniłem osłony. Na raty: najpierw prawy (pęknięty całkowicie) potem lewy, który był tylko nadpęknięty. W lewym efekt taki, że przy obecnych temperaturach wychlapało cały smar z przegubu na koło i nadkole. Prędkość 140 i nie masz smaru. Później deszcz i po przegubie. Taśma izolacyjna się nie sprawdzi, jeśli już masz tłustą osłonę (owinąłem kilka razy i zsuwała się)
Poniżej masz instrukcję ze zdjęciami jak wymienić osłonę:
https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=39451
I wymiana przegubu zewnętrznego:
https://www.roverki.eu/zr...wnetrznego.html

fredii - Czw Lip 24, 2014 19:01

Zrezygnowałem z jazdy. Samochód stoi u mechanika. Prawdopodobnie ta osłona pękła wcześniej gdyż cały smar wyleciał. W jakim stanie jest przegub tego nie wiem, ale tak na 60% będzie do wymiany :sad:
marcin316 - Pią Lip 25, 2014 06:14

fredii napisał/a:
Możliwe żeby tak szybko guma pękła?

Jeśli była plastikowa to i tak długo wytrzymała ;) U siebie jakieś dwa lata temu założyłem osłony marki Spidan i na razie mam spokój, ale jedna kosztowała prawie 70zł.

fredii - Sob Lip 26, 2014 19:23

Odebrałem samochód. Z serca kamień spadł. Przegub dobry. Nic nieuszkodzone. Druga osłona też już prawie pęknięta. Założyli osłony jakiejś firmy Meyle. Mówili, że lepszych nie mają. Zobaczymy jak się będą sprawować.