|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200] szaprniecie i pukniecie podczas zmiany biegów
maniek1987 - Czw Wrz 18, 2014 07:15 Temat postu: [r200] szaprniecie i pukniecie podczas zmiany biegów Witam! Im dłużej użytkuje roverka tym więcej mankamentów tech. Zaczynam odkrywać :-( mianowicie.. Przy zmianie biegów zwłaszcza z 2na 3 i z 3 na 4 czuć lekkie szarpniecie oraz pukniecie metaliczne, nie zgrzyt a pojedyncze pukniecie.. Dochodzi ono z pod maski od strony kierowcy w momencie puszczenia sprzęgła. I teraz pytanie.. Jakie propozycję!? Sprzęgło, skrzynia a może przyczyną byc półoś? Bo dodam ze przegub juz na wykonczeniu puka przy skrecie.. I lada dzień mam zamiar go wymieniać ale czy to może być przyczyna :-( ? I jeszcze pytanie dot. Swiec bo widzę ze polecane sa świecę jednego producenta.. Do mojego silnika potrzeba 4 świecę? Tak? Orjentuje się ktoś może czy jakiś sklep ma dobrą cenę na zestawy?
Lysack - Czw Wrz 18, 2014 08:52
U mnie w ten sposób co opisujesz objawiało się zużycie przegubów. Występował na nich luz i w momencie przenoszenia napędu z silnika na koła było takie metaliczne uderzenie.
Sprzęgło lub skrzynia raczej by zgrzytały niż pukały
Ze świecami niestety nie pomogę.
maniek1987 - Czw Wrz 18, 2014 09:25
to chyba lepiej machnąć już całą półoś co? tak naprawdę koszt robocizny o 20zl wyższy a już pewność jest a szkoda szkoda bo ja jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy mechaniczne bardziej jak już to w sprawach elektryki (przemysłowej) mogę być ekspert i teraz nie wiem ile jakie te świece zamawiać bo te które wyświetlają sie na ngk maja inne parametry niż podane w instrukcji rovera
robsson78 - Nie Wrz 21, 2014 10:21
Jak przegub nie pomoże to poduszka skrzyni do sprawdzenia, dokręcenia, wymiany.
Świece to NGK BKR6E N°28 V-LINE
http://allegro.pl/swiece-...4618144762.html
Wymiana dziecinnie prosta.
|
|