|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS 2.0 IDT] Totalny brak mocy
gammathough - Sro Wrz 24, 2014 11:23 Temat postu: [MG ZS 2.0 IDT] Totalny brak mocy Jou.
Od poniedziałku borykam się z uciążliwym problemem braku mocy. Nawet, gdy wciskam pedał gazu w podłogę, samochód praktycznie nie przyspiesza nawet na prostej. Po otwarciu maski słychać "bzyczenie" ale nie z przodu, tylko z tyłu pomiędzy silnikiem a ścianą grodziową (chyba), jakby gdzieś było zwarcie.
Pytań kilka:
1. Co może być przyczyną?
2. Czy mogę jeździć nadal nie ryzykując, że coś po prostu się rozwali i samochód będzie unieruchomiony na amen?
Pzdr
Filmik
Kobi84 - Sro Wrz 24, 2014 12:41
Cześć. Ten dźwięk przy ściance to brzęczenie elektrozaworu EGR. Obstawiam że mógł zaciąć ci się zawór EGR i ciągle podaje spaliny do powietrza. To by wyjaśniło brak mocy. Moja rada jest taka: Zdejmij wężyk z zaworu EGR i wciśnji tam coś na tyle cienkiego by weszło w króciec. Następnie naciśnij. Jeśli zawór jest zacięty w pozycji otwartej to powinieneś go tym sposobem domknąć. Możliwe też że sam zawór jest OK a to brzęczący elektrozawór ciągle go podnosi. Tak czy siak sprawdź jak będzie się jeździło ze zdjętym wężykiem z zaworu a jak nie będzie zmian to spróbuj go domknąć jak wyżej opisałem.
Remigiusz - Sro Wrz 24, 2014 13:34
Po filmie nic dziwnego nie słychać. można EGR odłączyć (ale ty masz chyba kości mafless jak tak to EGR jest wyłączony już w softcie) i zobaczyć ale jak masz elm327 i Torqueapp na telefon sprawdz sobie jak reaguje potencjometr gazu czy pokazuje 100% TPS na max wciśniętym pedale gazu.
Sprawdź luz na lince gazu czy nie ma lub coś sie nie odhaczyło bo mi wygląda to trochę na luźną linkę gazu Spróbuj ja jeszcze napiąć ta śruba plastikowa kwadratowa. Tak to mógł tez paść TPS bo one tak maja ze się w tedy blokują na okolo 2tys RPM i dalej nic nie idzie
Kobi84 - Sro Wrz 24, 2014 17:23
Remigiusz, Masz rację. Tylko skoro EGR jest wyłączony to dlaczego na filmiku słychać wyraźnie brzęczenie zaworu? Ucisza się na chwilę przy dodaniu gazu i po opadnięciu obrotów znów brzęczy. Pytam bo raz że to może mieć związek, a dwa że ciekawi mnie czy może pracować pomimo odłączenia w sofcie.
bociannielot - Sro Wrz 24, 2014 18:38
Kobi84, nie koniecznie egr jest wylaczony, kolega gammathough, chyba jeszcze nie w lutowal kosci mafless
gammathough - Sro Wrz 24, 2014 19:41
Nie lutowałem jeszcze tych kości...
|
|