Zobacz temat - [R75] Grzeje się

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Grzeje się

Mimi - Wto Paź 14, 2014 14:34
Temat postu: [R75] Grzeje się
Witam
Parę miesięcy temu płyn chłodniczy uciekał jak szalony i samochód się grzał, została wymieniona obudowa termostatu bo była pęknięta, przez jakiś czas wszystko było wszystko było dobrze, do czasu gdy nie zajrzałem do zbiornika i zauważyłem, że z dnia na dzień jest coraz mniej płynu. Wlazłem pod samochód i okazało się, ze chłodnica oberwała jakimś kamieniem i przez dziurkę uciekał płyn. Wymieniliśmy chłodnicę i przej ok 5 miesięcy (ponad 7tys km) wszystko było dobrze do dzisiaj. Jak jechałem do pracy zauważyłem, że wskazówka od temperatury silnika znów się podnosi, nigdzie nie widać, żadnych ubytków płynu, a wentylator pracuje cały czas na pełnych obrotach jeszcze dość długo po zgaszeniu silnika.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że termostat odmówił posłuszeństwa :(
Jakieś pomysły, porady co może być przyczyną, ewentualnie mógłby ktoś polecić jakiegoś "ogarniacza" od Roverków w Koszalinie/Słupsku ?

kris-tofer - Wto Paź 14, 2014 19:16

zanim zdecydujesz się na wymianę termostatu to wyciągnij stary i wrzuć go do garka z zimną wodą i potem zagotuj, jak się termostat otwiera i zamyka to działa i trzeba innej przyczyny szukać, np hgf :)))