|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Silnik/informacje
kostekzmc - Nie Gru 07, 2014 17:01 Temat postu: [R200] Silnik/informacje Witam.... Niestety w moim roverku poszła głowica (prawdopodobnie) i szukam silnik'a i mam pewien problem gdyż nie wiem gdzie mozna sprawdzić symbol (czy jak to się fachowo nazywa). Zwracam się z prośbą o udzielenie mi informacji w/w sprawie, i zastanawiam się czy w innych R nie był gdzieś przypadkiem ten sam silnik co w 200 np w 400 ?.
1.4 16v 103km 97r
Pozdrawiam i proszę o pomoc
poziom1989 - Nie Gru 07, 2014 17:12
skąd masz pewność że poszła głowica ?
kostekzmc - Nie Gru 07, 2014 17:24 Temat postu: odp gdyż myślałem że to uszczelka, lecz mechanik twierdzi że jest w dobrej kondycji, auto traci płyn chłodniczy - oleju nie przybywa, płyn nie ucieka z auta na zewnątrz (nie ma śladów ). Rozbierany był z tym podejrzeniem że to uszczelka lecz okazało się ze to nie to, cylinder jest porysowany jeszcze do tego a w moim mieście nie ma możliwości prześwietlenia głowicy.
Musiałbym jechac z nią do Lublina, za czym idą koszty prawie 100km w jedną strone i koszty prześwietlenia których nie znam, ale wydaje mi sie ze do tanich nie należą.
Objawy jakie wystepują to jak pisałem uciekający płyn chłodniczy. Auto potrafi wybić połowe zbiornika, szlamiasty olej. Do tego ten cylinder porysowany.
wie ktoś gdzie mogę sprawdzić ten symbol silnika?
Adrian - Nie Gru 07, 2014 17:31
https://forum.roverki.eu/googlesearch.php?q=kod%20silnika
kostekzmc - Nie Gru 07, 2014 17:50
auto u mechanika stoi nie idzie wyłapać tego symbolu w inny sposób?
MultecFSO - Nie Gru 07, 2014 19:03
1.4 to po prostu 14K4F i taki silnik występuje w każdym Roverze od 95 do 2005 roku. Różnice ewentualne polegają na osprzęcie, czyt. od 2001 roku jest to MEMS3 z cewkowym zapłonem zamiast kopułki, ale wystarczy przełożyć pokrywkę wałków oraz wałek ssący i tyle.
Jak nie chcesz się bawić to po prostu szukaj 1.4 z kopułką i tyle, nawet i z Poloneza z Roverem może być i jest szansa, że trafisz z dziadkowoza po przelocie 50tyś km.
W puławach jest na sprzedaż 1.4 z Poloneza, mogę dać namiar to sie dowiesz więcej.
kostekzmc - Nie Gru 07, 2014 19:42
dzięki za pomoc
|
|