|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400]Rezystancja czujnika temperatury cieczy
hablababla - Czw Gru 18, 2014 21:28 Temat postu: [r400]Rezystancja czujnika temperatury cieczy Witam, zmierzyłem dzisiaj rezystancję czujnika temperatury cieczy (tego 2-pinowego) bo w tym artykule podane zostały wartości dla sprawnego, a ja podejrzewam iż mój szwankuje. Przy temperaturze otoczenia 8* (auto nie odpalane przez 24h) rezystancja wyniosła 4.23ohm. Nie wiem czy dobrze zrobiłem biorąc te wartości na chłopski rozum ale: skoro dla 0* wynosi ona 5.9komh , a dla 20* już 2.5komh to wychodzi na to że z każdym 1* spada o 0.12komh. Tak więc powinna wynosić około 4.9. A według tego pomiaru temp. powinna cieczy powinna mniej więcej wynosić 14* co jest niemożliwe skoro temperatura otoczenia na pewno w ciągu 24h tyle nie wynosiła. Tak więc do Was pytanie, czy czujnik jest sprawny? I czy moje myślenie jest prawidłowe? Ostatnia sprawa, jeśli moglibyście potwierdzić czy to jest złączę obd w moim rowerku (zdjęcie w załączniku).
zdzichu - Pon Gru 22, 2014 16:45
Rezystancja przy temperaturze 10*C wynosi ok.4 kom.
Rezyztancja na termistorach nie zmienia sie liniowo wiec w ten sposob nie obliczysz.
|
|