|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [620sDi] pedał sprzęgła w podłodze
bogdankar - Czw Sty 01, 2015 16:39 Temat postu: [620sDi] pedał sprzęgła w podłodze Witam serdecznie wszystkich.
Od niedawna jestem posiadaczem Roverka i bardzo mi się podoba
Mam jednak mały problem ze sprzęgłem i proszę o poradę. Otóż jadąc ostatnio podczas zmiany biegów dziwnie wcisnęło mi się sprzęgło tzn tak jakby się czuło dwa stopnie. Kolejne wciśnięcie sprzęgła poskutkowało już tym, że zostało ono w podłodze. Do domu wróciłem bez sprzęgła, niedaleko było więc nie było problemu.
Trochę poczytałem i dzisiaj po obejrzeniu mogę powiedzieć że pompa jest raczej dobra natomiast leje się płyn z wysprzęglika, nie cieknie tylko leje. Zdecydowanie wysprzęglik do wymiany. Mam jednak pytanie czy wysprzęglik mógł ulec uszkodzeniu z powodu jakiegoś uszkodzenia sprzęgła lub łapy sprzęgła i jak to ewentualnie w prosty sposób sprawdzić. Chciałbym uniknąć sytuacji, że wymieniam wysprzęglik i nowy pada bo przyczyna leży gdzie indziej.
pozdrawiam wszystkich
Bogdan
zaq - Czw Sty 01, 2015 17:17
Jest to dość częsta przypadłość że pada wysprzęglik lub pompa. Sprzęgło raczej nie ma na to wpływu. Może częstsza wymiana płynu w układzie wydłuży żywot układu.
Marrkus - Czw Sty 01, 2015 23:12
Sprawdź jeszcze czy łapa do której wyprzęgnik jest przemontowany ma opór - u mnie kiedyś ścięło śrubę widełek na których zamontowane jest łożysko oporowe. wówczas gdyby tylko było miejsce można kręcić tą łapa jak śmigłem
|
|