|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Wysprzęglik
Sebcio - Sob Lut 28, 2015 04:07 Temat postu: [R416] Wysprzęglik Witam
Od kilku dni mam problem z biegami, czytając forum widzę, że dużo osób go przerabiało, chociaż na swój problem nie znalazłem rozwiązania.
Problem dotyczy ciężko wchodzących biegów. Na zimnym silniku jest trochę lepiej ale i tak trzeba użyć dużo siły. Najgorzej jest z 1 i 2 biegiem, jak się zagrzeje samochód nie da się ich wbić. Gdy odpalam samochód na 1 czy 2 to samochodem szarpie i ciągnie go do przodu, na 4-5 albo odpali albo bardzo ciężko kręci rozrusznik. Prawdopodobnie nie wysprzęgla samochodu. Sprawdziłem pompę i wysprzęglik i wydają się być suche, jedynie płyn w zbiorniczku pod bezpiecznikami był brązowy i pływały w nim jakieś gluty.
Postanowiłem odpowietrzyć układ na początku bez rozłączania węży, jednak wiele to nie pomogło. Na forum była instrukcja aby ułożyć wysprzęglik jak najniżej i wcisnąć tłoczek, później nacisnąć sprzęgło aby tłoczek wyszedł z obudowy, jednak u mnie samoczynnie odbija, tak mniej więcej do połowy ten tłoczek. Nie muszę wciskać sprzęgła. Popychając delikatnie tłok w środku wysprzęglika tym, metalowym bolcem, który wystaje dopiero tłok wychodził dalej i dalej, kilkukrotne naciśnięcie tak delikatnie powoduje, że wychodzi cały.
Wymontowałem wysprzęglik chcąc go odpowietrzyć sposobem z rozłączaniem węży, jednak po rozłączeniu tłok w wysprzęgliku ani drgnie. Nie da rady go ruszyć, Wykręciłem go z tą częścią szybkozłączki. Może być uszkodzony? Czy da rade go ruszyć?
sTERYD - Sob Lut 28, 2015 20:49
jak nie da rady ruszyć tłoczka, to jest ok, szybkozłącze zamyka cały płyn w środku i go nie ściśniesz.
Może te gluty coś Ci zapchały po prostu.
Sebcio - Sob Lut 28, 2015 22:08
Tak więc jeśli chce odpowietrzyć wysprzęglik działając nim jak strzykawką muszę ściągać szybkozłącze?
Zamieszam jeszcze dwa filmiki:
Działanie wysprzęglika:
https://www.youtube.com/watch?v=dQej5jE8KPQ
Łapa sprzęgła
https://www.youtube.com/watch?v=DMXOBCS1CMU
Teraz pytanie: wysprzęglik działa prawidłowo? czy powinien bardziej popychać łapę sprzęgła? Łapa sprzęgła działa dość luźno, więc z nią wszystko jest w porządku? Czy luz powinien mieć większy zakres?
Jak widać na filmie z wysprzęglikiem podstawa trochę się wygina i rusza się wysprzęglik, może to jest przyczyną? Płyn stary odessałem i zalałem nowym
sTERYD - Nie Mar 01, 2015 08:53
Jak na moje oko, to wysprzęglik ma zdecydowanie za mały skok, żeby wysprzęglić, łapa w sumie ok, ale też mogła by mieć nieco większy jałowy skok. To wyginanie mocowania też jest dosć niepokojące. może po prostu Ci sie odsunęło i wysprzęglik już dalej nie sięga.?
Sebcio - Nie Mar 01, 2015 21:03
Możliwe, że podstawa trochę się odsunęła, jednak jestem przekonany, że układ jest zapowietrzony. Wcześniej biegi ciężko wchodziły, po wyjęciu wysprzeglika i wymianie płynu nie wchodzą w ogóle. Chciałbym odpowietrzyc ten układ tylko nie wiem czy ściągać to szybkozłączke? Bez rozłączania węźy nie odpowietrza się, więc pozostaje mi ten sposób. Jak to nie pomoże to zamawiam pompę i wysprzeglik.
|
|