|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214si] Grzeje się
zipen - Sob Kwi 25, 2015 19:16 Temat postu: [214si] Grzeje się Witam. Od roku czasu mam problem z przegrzewaniem się mojego rovera a dokładnie gdy jest powyżej 10 stopni i ustawie zimne powietrze do środka wskazówka temperatury odrazu rośnie gdy g temperature powietrza ustawie w połowie nawet troszkę przed mogę go kręcić , kręcić , temperatura i z 35 w korku to i tak stoi w połowie a gdy tylko zimnie powietrze do środka to momentalnie leci ku gorze. Dodam że mam nową chłodnice , termostat, pod korkem nie mam żadnych mazi, nie kopci.
Czy to naprawde uszczelga pod głowicą??? Autem z tym objawiem jeżdze już rok tylko że cały czas na ogrzewaniu /
AndrewS - Nie Kwi 26, 2015 21:09
A tam uszczelka do tej pory to juz by dawno padła.
W jakiś sposób po przełączeniu na obieg bez nagrzewnicy ustaje przepływ płynu, musisz sprawdzić drożność poszczególnych rurek które sa za to odpowiedzialne.
Dla przykładu w poldkach z tym silnikiem nagrzewnica jest wpieta równolegle do układu i teraz żeby wymusić przez nią przepływ (po ustawieniu pokrętła na grzanie) na rurce jest zastosowana zwężka, może w R jest podobnie , być może tą funkcję spełnia zaworek od sterowania ogrzewaniem wtedy podejrzanym byłby właśnie ten zaworek, musisz popatrzeć i poszukać.
|
|