Zobacz temat - [R600] Kontrolka otwartego bagażnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Kontrolka otwartego bagażnika

swiru - Sob Kwi 25, 2015 19:30
Temat postu: [R600] Kontrolka otwartego bagażnika
Witam,
Nie działa mi kontrolka otwartego bagażnika, myślałem że to wina żarówki, więc rozebrałem dziś cały licznik. Okazało się ze jest dobra, więc sprawdziłem ścieżkę na płytce i też jest cała. Na koniec sprawdziłem czy dochodzi prąd do pinu i tu jest problem. Gdzie mam szukać czujnika ewentualnie kostki? Bo w kalpie znalazłem od światełka bagażnika, które działa. Czekam na porady :-)

slax - Sob Kwi 25, 2015 19:33

czujnik jest w zamku, trzeba go wyjąć żeby dostać sie do krańcówki :D
swiru - Sob Kwi 25, 2015 19:55

A krańcówka od kontrolki i od oświetlenia bagażnika jest ta sama? Bo chyba tak, to jeśli z krańcówką byłby problem to oświetlenie bagażnika działało by normalnie?
slax - Sob Kwi 25, 2015 20:15

swiru napisał/a:
A krańcówka od kontrolki i od oświetlenia bagażnika jest ta sama?
Chyba nie, bo do samego zamka dochodzą dwie wiązki, jest tam jeden typowy włącznik i jeszcze jeden jakby stycznik
swiru - Nie Kwi 26, 2015 13:45

Ok jutro będę rozbierał i dam znać :-)

[ Dodano: Nie Kwi 26, 2015 14:44 ]
Rozebrałem i powiem że nic mi to nie dało. Są tam dwie krańcówki i obie działają. Ta która myślałem ze jest od tej kontroli prąd podaje jak się zamknie bagażnik a jak otwiera to rozłącza, więc raczej nie od tego jest. Jakieś pomysły?

slax - Pon Kwi 27, 2015 08:15

W takim razie musisz sprawdzić czy nie ma gdzieś przerwy w wiązce do kontrolki
tomii620si - Pon Kwi 27, 2015 18:02

a masz w ogole zasilanie na tych krańcowych ? Bo może być tak, ze jak są 2 to np. tez który daje napiecie po otwarciu działa... a ten który odpowiada za wyłaczenie światła jest uszkodzony, nie ma napięcia i po prostu tego sygnału nie daje.. ja w motocyklu mam tez fajnie bo krańcowy od klamki hamulca włacza mi stop ale po puszczeniu go czasami nie wyłącza.. a cały problem polega na położeniu czujnika, wystarczy go mm przesunąć i odcina.. A mogę go przesunąc ręką 1mm w tą czy w druga i nawet jak reka wciskam do oporu to nie trybi.. nie wiem, moze mam kabelki zaraz przy samym krańcowym przełamane i nie łacza.. sprawdź czy jest tam jakies napięcie (dioda 12v, żarówka) i poruszaj kablami przy samym czujniku jak sa gdzies tam załamania