Zobacz temat - [R75]Cos skrzypi w lewym kole gdy sucho i ciepło??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75]Cos skrzypi w lewym kole gdy sucho i ciepło??

Fiedia - Pon Maj 25, 2015 11:31
Temat postu: [R75]Cos skrzypi w lewym kole gdy sucho i ciepło??
Witam
Mam problem gdyż od jakiegoś czasu mam nieustanne skrzypienie w lewym kole, gdy krece kierownica ale także gdy jade prosto. Skrzypienie to wystepuje nawet gdy wsiadam i wysiadam z auta. Wymieniłem gorne łożysko amorka, koncowke kierownicza i drążek kierowniczy gdyż miałem na nich luzy i nadal nic. Zaznaczam, ze skrzypienie ustepuje gdy jest mokro i wilgotno. Co to może być, może to gumy stabilizatora, sam już nie wiem a skrzypienie jest bardzo denerwujące.

longer86 - Pon Maj 25, 2015 11:39

tuleja wahacza?
wellman - Pon Maj 25, 2015 12:25

Tak, jak napisał longer86- tuleja wahacza lub nawet sam wahacz. Miałem tak w zeszłym roku po prawej stronie. Pewnego dnia bez żadnego ostrzeżenia i wcześniejszych innych symptomów po prostu zaczęło obrzydliwie skrzypieć.

Natomiast wyeksploatowane gumy stabilizatorów powodują stukanie, więc to raczej nie to.

Fiedia - Pon Maj 25, 2015 14:09

Ale czy na uszkodzona tuleje, ma wpływ temperatura,opady, wilgotność?moze to jakies gumy?
Nawet bujajac lewa strona jest charakterysrtczne skrzypienie, jakby sprężyn, jednak sa one całe, gdy jednak jest mokro i wilgotno wszystko jest jak najbardziej wporzadku.

wellman - Pon Maj 25, 2015 14:16

Tak, może mieć wpływ temperatura i wilgotność. U mnie zaczęły skrzypieć, gdy temperatura się gwałtownie podniosła po zimie i szybko zrobiło się sucho.

Tuleje wahaczy są metalogo-gumowe i skrzypią trochę podobnie jak sprężyny. :-) Gdy pojawi się wilgoć, zmniejsza się tarcie i robią się trochę bardziej elastyczne, dlatego trzeszczenie wtedy ustępuje.

Fiedia - Pon Maj 25, 2015 17:37

Ok dzięki za pomoc, mam nadzieje ze to będą owe tuleje.
automechanik - Pon Maj 25, 2015 18:22

Może to być również sworzeń wahacza z uszkodzoną(nieszczelną) gumową osłoną.