Zobacz temat - [R45 1.4 16V] Uszkodzona skrzynia biegów

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 1.4 16V] Uszkodzona skrzynia biegów

michalqqr - Nie Cze 14, 2015 17:14
Temat postu: [R45 1.4 16V] Uszkodzona skrzynia biegów
Witam, mam taki problem w moim roverze stało się coś ze skrzynią, tzn. wybija drugi bieg po puszczeniu pedału gazu, dopóki się przyspiesza jest ok. Nie da się na siłę utrzymać nawet.
W związku z tym mam kilka pytań, da się to naprawić bez wymiany skrzyni?
Co mogę sprawdzić?
Jeżeli zajdzie potrzeba wymiany skrzyni, to gdzie mam szukać jej oznaczenia, żeby kupić taką samą?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

BigBoyPL - Nie Cze 14, 2015 19:52

Masz tam 1.4 więc siedzi tam skrzynia R65. W zasadzie każda skrzynia od rovera 1.4 przed drugą połową 2003 roku cię ratuje. Twój ma akurat hydrauliczne sprzęgło ale jak znajdziesz taką ze sprzęgłem na linkę to wystarczy tylko przełożyć samą łapę odkręcając 1 albo 2 śruby.

Co do wypadania 2 to nikt nie jest jasnowidzem i ci nie powie, może jakbyś szczegółowo opisał to były by jakieś szanse diagnozy. Ogólnie może to być synchronizator 2 biegu. Jak długo już z tym jeździsz i czy wcześniej też ci nie wypadały biegi np. przy zakręcie w prawo na światłach albo na rondzie ?
Mnie interesuje czy na ludzie wchodzi bieg i jest czy przy puszczaniu sprzęgła wypada.
Druga sprawa to jak to wygląda przy wrzucaniu 2 z biegów nr. 1, 3, 5, R. Niektóre roverki mają zbyt luźny mechanizm wybierania biegów i jak wrzucą wsteczny to później 2 nie chce wejść.
Trzecia sprawa to czy po porządnym nagrzaniu się oleju w skrzyni problem ustaje czy występuje ?

michalqqr - Pon Cze 15, 2015 17:29

BigBoyPL napisał/a:
Jak długo już z tym jeździsz i czy wcześniej też ci nie wypadały biegi np. przy zakręcie w prawo na światłach albo na rondzie ?

Ok 3 miesięcy, wcześniej biegi nie wypadały.
BigBoyPL napisał/a:
Mnie interesuje czy na ludzie wchodzi bieg i jest czy przy puszczaniu sprzęgła wypada.
Na luzie wchodzi bez problemów, podczas przyspieszania jest ok, po puszczeniu pedału gazu dwójka wyskakuje.
BigBoyPL napisał/a:
Druga sprawa to jak to wygląda przy wrzucaniu 2 z biegów nr. 1, 3, 5, R.
Bez problemów wchodzi.
BigBoyPL napisał/a:
Niektóre roverki mają zbyt luźny mechanizm wybierania biegów i jak wrzucą wsteczny to później 2 nie chce wejść.
Jak to sprawdzić? Może tutaj luzy objawiają się inaczej, ale czy dałoby się wtedy na siłę ten bieg utrzymać?
BigBoyPL napisał/a:
Trzecia sprawa to czy po porządnym nagrzaniu się oleju w skrzyni problem ustaje czy występuje ?
Nie, nie zmienia się.

Dzięki