|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Znikajacy plyn chlodniczy.
j200 - Czw Wrz 10, 2015 10:09 Temat postu: [R75] Znikajacy plyn chlodniczy. Jakis czas temu silnik w moim samochodzie ulegl awarii i musialem wymienic go na inny. Po tej operacji auto jezdzi spoko ale co jakis czas musze dolewac plynu chlodniczego. Nic nie kapie i nie widac zadnego wycieku. Auto nie kopci, olej wyglada w porzadku i nie zwieksza sie jego poziom. Korek wymienilem na nowy i nic. Wydaje mi sie natomiast, ze ogrzewanie oslablo.
Co to moze byc?
sknerko - Czw Wrz 10, 2015 10:28
Najpierw poszukać białego nalotu na łączeniach węży i innych potem przyjrzeć się obudowie termostatu bo lubi sobie pęknąć i delikatnie sączyć tak ze zanim naplami to odparuje a najgorszy przypadek to tak jak w moim freelu pęknięta głowica w okolicy zaworu wydechowego i płyn dostaje się do wydechu ale jest go tak mało że nie kopci a ubywa i nie robi ciśnienia w układzie.
AdaskoC - Czw Wrz 10, 2015 10:32
Sprawdz czy nie cieknie przy pompie wody, czesta przypadłość jesli zle została zamontowana
j200 - Czw Wrz 10, 2015 14:51
Zapomniałem dodać, ze po jeździe, gdy juz samochód ostygnie, po odkręceniu korka w układzie jest podciśnienie i zasysa powietrze.
sknerko - Czw Wrz 10, 2015 14:54
j200 napisał/a: | i zasysa powietrze. | Zasysa czy syczy? bo syczeć będzie bo to układ ciśnieniowy. Przy czym jak długo stoi a węże twarde to trafiona uszczelka pod głowica jak moim polonezie jeździłem tak długo nie wiedząc że mnie HGF dopadł.
|
|