|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Światło w dolnej części drzwi
Adley - Wto Sie 28, 2007 20:44 Temat postu: [R600] Światło w dolnej części drzwi Witam.
Czy jest w jakims roverze (z serii 6) dostepne swiatlo w drzwiach w dolnej czesci oswietlajace ulice jak sie otworzy drzwi. Rozumiecie chyba
Z tego am widzialem, ze jest jest tam miejsce na takie swiatelko.
Co o tym myslicie?
POZDRAWIAM
marthinez - Wto Sie 28, 2007 20:52
Fabrycznie nie były montowane.
W/w światła były dostępne tylko w Accordzie.
Adley - Wto Sie 28, 2007 21:00
Acha. To znaczy, ze z accorda z tego samego roku co moj Rover bedzie pasowac?
marthinez - Wto Sie 28, 2007 21:05
Będzie.
Inna sprawa to jak to podłączyć, bo wiązki gotowej w dzwiach nie ma.
A o to musisz pytac innych.
Ktoś z forum juz to zakładał, ale nie pamiętam kto.
Adley - Wto Sie 28, 2007 21:10
Hmm. Mysle, ze powinienem sobie poradzic z podlaczeniem ale jesli ktos wie lub robil to wczesniej niech da znac prosze.
Dzieki z gory
TomC - Wto Sie 28, 2007 21:11
Można by podłączyć to pod włącznik w drzwiach albo bezpośrednio pod lampkę wewnętrzną jednak pod włącznik chyba zdecydowanie lepiej bo zapali się tylko ta lampka, której drzwi otwarto a nie nawet te w zamkniętych drzwiach....
piter34 - Sro Sie 29, 2007 10:30
marthinez napisał/a: | Ktoś z forum juz to zakładał, ale nie pamiętam kto. |
Xytras
Adley - Czw Sie 30, 2007 21:29
Wie moze ktos jak to sie nazywa po angielsku? Kurcze, nie moge nic takiego na ebayu znalesc. :-( Chyba bede musial sie przejechac na szrot - tam wybor jest duzy.
KRYS - Czw Sie 30, 2007 21:44
Cześć koledzy
Te światełka - ciężki temat
Ja swoje kupiłem na szrocie zzzzzzzzz Honda concerto
Podłączenie z tego co sie napisałem i dowiedziałem to z krańcówki ciągniesz + a - gdziekolwiek
Ale też była opinia że to w krańcówce jest - . a + bierzemy z podnośnika szyby sterowania lusterek itp
Jeszcze ich nie podłączyłem i nie wiem która teoria z + , - jest prawdziwa.
W archiwum nic nie ma.
A i kable trzeba ciągnąć bo nic nie jest poprowadzone
Brt - Czw Sie 30, 2007 22:43
na duuzy % w krańcówce jest - . Jeszcze się z innym rozwiazaniem nie spotkałem Łatwo to samemu sprawdzić, przy pomocy żarówki na 12V z przymocowanymi do niej przewodami
ADAM1 - Pią Sie 31, 2007 18:32
KRYS napisał/a: | A i kable trzeba ciągnąć bo nic nie jest poprowadzone |
.......To nie jest taka prosta sprawa............
Adley - Pią Sie 31, 2007 22:26
hmm... ja nawet nie wiem co to jest krancowka.
Mysle, ze to nie bedzie takie trodne. Nie mozna plusa wziasc ze swiatel pozycyjnych a minus z czujnika w drzwiach? Bo tak wlasnie chcialem zrobic. Co Wy na to?
Paul - Pią Sie 31, 2007 23:37
Adley napisał/a: | Co Wy na to? |
Pomysł OK, o ile dasz radę z poprzeciąganiem przewodów do drzwi
Krańcówka to potocznie ten włącznik, który odpowiada np. za zapalenie się światełka po otwarciu drzwi
KRYS - Sob Wrz 01, 2007 00:08
Paul napisał/a: | Krańcówka to potocznie ten włącznik, który odpowiada np. za zapalenie się światełka po otwarciu drzwi |
Umieszczony na słupku między drzwiami przednimi a tylnymi a także na tylnych nadkolach.
Czarne małe "cosie" na wysokości kolan.
Adley - Wto Wrz 04, 2007 21:41
Cytat: | Czarne małe "cosie" na wysokości kolan |
...aaach to ...
Spoko - nie wiedzialem, ze to sie tak nazywa.
Ostatnio mam urwanie glowy z innymi rzeczami ale na pewno sie tym zajme. Kwestia zamocowania tych obrysowek na bumpery. Zamierzam zamocowac takie same jak sa migacze boczne w R600 (juz nawet zakupilem dwa komplety).
bosniak - Sro Wrz 05, 2007 08:42
Krańcówka, jest to wyłącznik światełka wewnętrznego koloru czarnego. w aucie znajduja się 4 takie przy każdych drzwiach
w 600-ce, są na słupku wewnętrznym przednim lewym i prawym a z tyłu tam gdzie zamek chwyta zatrzask, łatwo do zlokalizowania, jak zdejmiesz tapicerke na drzwiach i zamontujesz światełko to musisz pozyskać plus stały, powinien być przy centralu w drzwiach, lusterkach, podgrzewaniu lusterek, reg. lusterek, czy przy podnośniku szyb, łatwo zlokalizować, bo wystarczy żaróweczka 12V dwa kabelki, jednym dotykamy masy sam. np. zamka drzwi a drugim szukamy stałego plusa. Jak znajdziemy to tego plusa lutujemy do światełka, ale światełko nie zaświeci bez minusa, w związku z tym potrzebny jest nam minus właśnie z tej krańcówki, odkrecamy tą krańcówkę, przylutowujemy do niej drugiego minusa i doprowadzamy do naszego swiatła, najbardziej ukrytą drogą gdzieś progiem, następnie po zawiasie drzwi, lub jakim cudem wiązką elektryczną w drzwiach i lutujemy do naszego światełka, ręcznie łatwo sprawdzić bo wystarczy krańcówkę wcisnąć, wtedy jest brak masy i światełko wewnątrz i na drzwiach gaśnie, puszczamy, jest masa i światełko na drzwiach i wewnątrz świeci.
Adley - Sro Wrz 05, 2007 20:06
Dzieki stary - dobry opis.
Tylko jeden minus tego wszystkiego - swiatelka beda sie swiecily caly czas przy otwatrych drzwiach - nie tylko jak mam wlaczone swiatla - dlatego chcialem brac plus od swiatel pozycyjnych, oczywiscie jak sie uda)
OK - jak podlacze tak podlacze - post mial za zadanie rozwiazac problem - skad wziasc takie swiatelka - z jakiego samochodu bo wlasnie w rowerach nie widzialem.
thef - Czw Wrz 06, 2007 13:36
A ja znalazłem w Rave oryginalny schemat elektryczny:
Adley - Czw Paź 11, 2007 21:37
Cos malo widoczny ale dzieki.
Swiatelka juz mam od Acorda. Teraz ostatnio walczylem z podlaczeniem - po dluzszej probie pociagniecia przewodu od krancowki do swodka drzwi - jednak sie poddalem.
Wymyslilem inny (prostszy) sposob (niestety ingerujacy bardziej w uklad itp) to znaczy zamontowanie w drzwiach osobnych czujnikow - cos podobnego jak te krancowki na slupkach ale te beda w drzwiach. Bedzie o duzo latwiej. /mam nadzieje/
thef - Czw Paź 11, 2007 22:17
Adley napisał/a: | Cos malo widoczny ale dzieki. | W każdym będź razie jest w rave, więc jak zdecydujesz się na montaż wg oryginalnego schematu, to wiesz gdzie szukać. Adley napisał/a: | Wymyslilem inny (prostszy) sposob | Przecież ten na schemacie też jest prosty jak parasol
marthinez - Pią Paź 12, 2007 07:00
thef napisał/a: | Przecież ten na schemacie też jest prosty jak parasol |
A przeciągałeś przewód od krańcówki w słupku do środka drzwi
thef - Pią Paź 12, 2007 07:07
marthinez napisał/a: | A przeciągałeś przewód od krańcówki w słupku do środka drzwi | Nie, ja tych światełek nie zakładałem. Ale jaki problem? Trzeba tylko zdjąć troszkę plastyku, odsunąć wykładzinę i po kłopocie .
ADAM1 - Pią Paź 12, 2007 20:51
thef napisał/a: | Nie, ja tych światełek nie zakładałem. Ale jaki problem? Trzeba tylko zdjąć troszkę plastyku, odsunąć wykładzinę i po kłopocie |
Problem zaczyna sie dopiero, jak trzeba kabelki do drzwi wlozyc , bo przy drzwiach nie ma rurki z kablami, tylko jest kostka i w niej wlasnie wszystko sie komplikuje..............nie twierdze, ze to jest nie do zrobienia, ale troche trzeba tam pogzebac i sporo czasu poswiecic.........
Adley - Pią Paź 12, 2007 20:53
Moze i prosty ale go nie widac
Co do rave to nie wiem gdzie szukac. Moze wstyd sie przyznac ale nie wiem co to jest to rave i jak to ugryzc.
ADAM1 - Pią Paź 12, 2007 21:06
Adley napisał/a: | Moze wstyd sie przyznac ale nie wiem co to jest to rave i jak to ugryzc. |
To jest po prostu manual po angielsku do ROVERkow. Widzac skad piszesz , to raczej nie powinienes miec problemow z jego ugryzieniem
Link do RAVE znajduje sie w technicznym FAQ na stronie klubowej
Adley - Wto Paź 16, 2007 21:46
Dzieki wielkie
ADAM1 - Wto Paź 16, 2007 21:51
No problemo
Adley - Wto Paź 16, 2007 21:52
Niestety musze sie z Wami pozegnac.
Dzis wlasnie zamienilem mojego roverka na Mitsubishi Galant GTI 2.0 (W reg).
Mam nadzieje, ze nie pozaluje tej zamiany. Narazie samochod spisuje sie dobrze i niech tak zostanie.
Co do roverka to az sie zdziwilem, jak trodno mi sie bylo z nim rozstac (jezdzilem nim niecaly rok). Lezka sie mi w oku krecila jak jakis obcy facet wsiadl do "mojego auta". Tyle pracy w niego wlozylem, tyle serca (POWAZNIE). Znalem kazda srobke w interior.
Co do tego dlaczego zmienilem - bo juz za duzo rzeczy w nim siadalo - poprostu byl za stary i malo oplacalny do remontowania.
Ehhh.... Szkoda.
Bardzi Wam dziekuje za pomoc to na forum. Jestescie bardzo zgrani i tak trzymac.
Pozdrawiam Was wszystkich ! 3majcie sie!
TomC - Wto Paź 16, 2007 21:57
Nie musisz się żegnać!!
To że zamieniłeś Roverka na inne autko nie musi oznaczać że forum nie jest dla Ciebie!!!
Zresztą pewnie wiele osób Ci to napisze
ADAM1 - Wto Paź 16, 2007 22:07
Ja tez sie z ROVERkiem rozstalem i tez mi go bylo szkoda(sprzedalem go, po wszystkich wymianach i przegladzie), ale tu nadal zostaje. Nie trzeba miec ROVERka zeby sie tu udzielac
Obecnie jestem na dwoch forach i pomimo, iz niemam R, to akurat jest najlepsze
Adley napisał/a: | Dzis wlasnie zamienilem mojego roverka na Mitsubishi Galant GTI 2.0 |
Mam nadzieje, ze chociarz na cos takiego go wymieniles, bo inaczej sie nie oplaca
thef - Wto Paź 16, 2007 22:08
Ech, a ja postarałem się o powiększenie rysunku . No nic, może ktoś skorzysta. Szkoda roverka, ale mam nadzieję, że będziesz do nas zaglądał
Adley - Czw Paź 18, 2007 00:14
thef napisał/a: | ...ale mam nadzieję, że będziesz do nas zaglądał |
Oczywiscie. Po takich namowach to na pewno bede zagladal. Na pewno czesciej jak juz bede mial neta w domu (ok 2tygodnie) bo narazie to tylko w pracy 2h dziennie.
Co do Galanta to dobrze sie na razie spisuje ale co do wykonczenie i stylistyki to zostaje z tylu za Roverem 600. No i jest pewnie mniej ekonomiczny.
[ Dodano: Czw Paź 18, 2007 00:17 ]
a tu mala fotka.
ADAM1 - Pią Paź 19, 2007 21:12
No to sie nie pomylilem
Moj sasiad ma takiego. Na zewnatrz bajka, ale tak jak piszesz w srodku brak mu czegos
kharry - Pon Lip 26, 2010 09:05
Co prawda posiadam R25, ale może wiecie, skąd wziąć "+" w drzwiach na wyłączonym zapłonie? Myślałem o kablu z siłownika, ale nie wiem czy tam przypadkiem nie pojawia się tylko chwilowo przy otwieraniu lub zamykaniu drzwi z pilota Jak myślicie?
Brt - Pon Lip 26, 2010 09:33
kharry napisał/a: | Myślałem o kablu z siłownika, ale nie wiem czy tam przypadkiem nie pojawia się tylko chwilowo przy otwieraniu lub zamykaniu drzwi z pilota |
Dokładnie tak się pojawia. Stały plus trzeba ciągnąć od nowa.
kharry - Pon Lip 26, 2010 10:54
Kurde, no tak właśnie myślałem Dobra, to będę się jakoś bawić w przeciąganie. Wiem, że raczej wolnych kabli w kostce nie ma, bo mam elektryczne szyby i lusterka (w tym podgrzewanie).
Dzięki Brt - wiedziałem, że się odezwiesz
|
|