|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Kilka drobnych problemów
Zientas - Wto Wrz 25, 2007 18:34 Temat postu: [R600] Kilka drobnych problemów Witam!
1. Od pewnego czasu zaczęło szwankować mi radio, raz działało, raz nie, potrafiło się nagle wyłączyć. W końcu się zesr..ło wraz z zegarkiem. Podświetlenie zegarka działa, ale nie widać cyfr. Czy to jakiś bezpiecznik (wspólny)?
2. Nie hamuje mi tylne prawe koło gdy używam ham. ręcznego. Zdiagnozowano wstępnie, że jakiś ślimak w zacisku nie działa. Czy można to w prosty sposób reanimować, czy szukać na szrocie innego zacisku?
To na razie tyle
Z góry dziękuję za sugestie!
3. Aha! I jeszcze pytanko. Nie działa wentylator (czasem po najechaniu na dziurę działa, ale mizernie i wyje). Czytałem, że to sprawa związana ze szczotkami. Czy dostanę gdzieś takie szczotki do silniczka?
giewu - Wto Wrz 25, 2007 18:59 Temat postu: Re: [R600 SDI] Kilka drobnych problemów
Zientas napisał/a: | ...Od pewnego czasu zaczęło szwankować mi radio, raz działało, raz nie, potrafiło się nagle wyłączyć. W końcu się zesr..ło wraz z zegarkiem.... | sprawdź bezpiecznik nr 11
ADAM1 - Wto Wrz 25, 2007 19:05
Zientas napisał/a: | 2. Nie hamuje mi tylne prawe koło gdy używam ham. ręcznego. Zdiagnozowano wstępnie, że jakiś ślimak w zacisku nie działa. Czy można to w prosty sposób reanimować, czy szukać na szrocie innego zacisku? |
Wszystko zalezy od tego, ja gleboko sie rdza wdala. Polecilbym na poczatek pokazac to jakiemus fachowcowi, tak dla oceny
Zientas napisał/a: | 3. Aha! I jeszcze pytanko. Nie działa wentylator (czasem po najechaniu na dziurę działa, ale mizernie i wyje). Czytałem, że to sprawa związana ze szczotkami. Czy dostanę gdzieś takie szczotki do silniczka? |
Idz ze starymi szczotkami do pierwszego, lepszego sklepu elektrycznego, a napewno cos ci znajda, co najwyzej bedziesz musial uzyc pilnika i po sprawie
Zientas - Wto Wrz 25, 2007 20:02
giewu napisał/a: | sprawdź bezpiecznik nr 11 |
To jest ten 15A odpowiedzialny między innymi za zapalniczkę? Jesli tak, to niestety jest dobry, bo jak go wyjąłem przestało działać CB. Podejrzewam więc szerszą awarię
ADAM1 napisał/a: | Idz ze starymi szczotkami do pierwszego, lepszego sklepu elektrycznego, a napewno cos ci znajda, co najwyzej bedziesz musial uzyc pilnika i po sprawie |
OK. To jest słuszna koncepcja. Może mi to ktoś łopatoligicznie wytłumaczyć jak dojść do tych szczotek/silnika i jak to zdemontować wszystko. Doszedłem tylko do zdjęcia schowka, dalej wymiękłem
ADAM1 - Wto Wrz 25, 2007 20:45
Zientas napisał/a: | Może mi to ktoś łopatoligicznie wytłumaczyć jak dojść do tych szczotek/silnika i jak to zdemontować wszystko. Doszedłem tylko do zdjęcia schowka, dalej wymiękłem | To ci troche rozjasni umysl.
Wiecej szczegolow w RAVE
Zientas - Wto Wrz 25, 2007 20:52
Rozumiem, że na drugiej stronie, pierwszy rysunek po lewej do góry to już etap na którym mam wszystko na wierzchu? A to co leży na asfalcie to jest właśnie dmuchawa/silnik? Jeślli tak to w weekend będę działał
Dzięki serdeczne!
thef - Wto Wrz 25, 2007 21:37
Zientas napisał/a: | 1. Od pewnego czasu zaczęło szwankować mi radio, raz działało, raz nie, potrafiło się nagle wyłączyć. W końcu się zesr..ło wraz z zegarkiem. Podświetlenie zegarka działa, ale nie widać cyfr. Czy to jakiś bezpiecznik (wspólny)? |
Nie wiem na pewno, ale chyba jest dodatkowy bezpiecznik do obwodu podtrzymania pamięci (radio plus zegarek). Ewentualnie może kabelek tego obwodu zawodzi.
herc - Wto Wrz 25, 2007 21:46
Troszkę się podepnę pod temat. W R600 zegar jest podświetlony? bo u mnie nie jest i nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak.
Brt - Wto Wrz 25, 2007 21:51
coś jest nie tak
herc - Wto Wrz 25, 2007 21:53
Brt napisał/a: | coś jest nie tak |
dobrze wiedzieć teraz tylko dojść co jest nie tak
Brt - Wto Wrz 25, 2007 21:54
startujesz od żarówki
thef - Wto Wrz 25, 2007 22:07
a potem bezpiecznik chyba nr 11 pod nogami kierowcy, następnie nr 8 w tejże puszce a na koniec nr 35 pod maską
ADAM1 - Wto Wrz 25, 2007 23:00
Zientas napisał/a: | A to co leży na asfalcie to jest właśnie dmuchawa/silnik? |
Tak
Zientas napisał/a: | Jeślli tak to w weekend będę działał |
Powodzenia
Valander_wwa - Wto Wrz 25, 2007 23:09 Temat postu: Re: [R600 SDI] Kilka drobnych problemów
Zientas napisał/a: | Witam!
1. Od pewnego czasu zaczęło szwankować mi radio, raz działało, raz nie, potrafiło się nagle wyłączyć. W końcu się zesr..ło wraz z zegarkiem. Podświetlenie zegarka działa, ale nie widać cyfr. Czy to jakiś bezpiecznik (wspólny)?
|
Zasilanie idzie na tym bezpieczniku, proponowałbym sprawdzić czy na kablach od zasilania radia nie zrobiło się zwarcie <przetarte, zaczajających o metalowe części etc.> Jeżeli nie pali bezpieczników nagminnie <w sensie wkładasz nowy bezpiecznik przy wyjętym radiu z kieszeni, przekręcasz kluczyk i bach poszedł>, to może być taki myk.
Instrukcje wyjęcia zegarka, dostania się do kabli współnych -> odsyłam do RAVE.
ezy - Sro Wrz 26, 2007 11:21
herc napisał/a: | Troszkę się podepnę pod temat. W R600 zegar jest podświetlony? bo u mnie nie jest i nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak. |
Ano to jest typowe ale jednak jest to usterka
Poczytaj:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=399
i poszukaj na forum - byly wspominane tez inne drogi dojscia do zegara.
herc - Sro Wrz 26, 2007 14:59
Właśnie się dowiedziałem od kolegi bear007 że u mnie połowa rzeczy nie świeci :
- zegar
- popielniczka
- zapalniczka
- schowek pasażera
- włączniki szyb
- włącznik podgrzewani lusterek
czym to może być spowodowane ?
thef - Sro Wrz 26, 2007 15:03
Herc a sprawdziłeś te bezpieczniki, o których napisałem oraz czerwono czarny kabelek w okolicach radia (konsoli środkowej)? Jak coś to poszukaj jeszcze w rave hasła "iluminate".
herc - Sro Wrz 26, 2007 15:05
tak bezpieczniki sprawdziłem i są OK. Tyle żarówek bym mia spalonych? aha i jeszcze jedna w bagażniku tez nie świeci
[ Dodano: Sro Wrz 26, 2007 16:28 ]
thef napisał/a: | oraz czerwono czarny kabelek w okolicach radia |
znalazłem taki kabelek w tym zwoju co idzie do radia i jest ucięty i jest tam też żółty kabelek i też jest ucięty
Brt - Sro Wrz 26, 2007 15:32
no to przygotuj gaśnicę i zwieraj
herc - Sro Wrz 26, 2007 15:41
Brt napisał/a: | no to przygotuj gaśnicę i zwieraj |
żeby jeszcze było z czym zwierać
[ Dodano: Sro Wrz 26, 2007 18:11 ]
no to tak posprawdzałem wszystkie bezpieczniki i są dobre wziąłem wypiąłem kostkę od podświetlenia schowka i na mierniku pokazało 1,7 opór i 0V i 0A
Zientas - Czw Wrz 27, 2007 21:33
No i mamy przyczynę. Słusznie koledzy prawili z tymi szczotkami. Na zdjęciu widać, że jedna jest zdecydowanie krótsza i już nie stykała. Jutro jadę gdzieś dorobić.
ADAM1 - Pią Wrz 28, 2007 00:02
Zientas napisał/a: | Jutro jadę gdzieś dorobić. |
I dodrze , bo pogoda nie ciekawa sie zaczyna robic, a bez wiatraka ani rusz
Cherman - Pią Wrz 28, 2007 11:23
Co do radia i zegarka, to w R45 jest bezpeicznik odpowiedzialny tylko i wyłącznie za te dwei rzeczy i znajduje się w skrzynce bezpieczników, ale pod maską, a nie w kabinie. Miałem ten sam problem i też wymieniałem bezpieczniki w kabinie - dopiero po lekturze RAVE doszło do mnie, że nie szukam, tam gdzie trzeba.
W R45 pod maską bezpiecznik ma numerek 8. U Ciebie może być inaczej.
Zientas - Pią Wrz 28, 2007 15:51
Silnik zrobiony. Szczotki od jakiegoś ciągnika rolniczego dostałem za 5 zł. Sam silnik z nowymi szczotkami zawiozłem do warsztatu elektrycznego. Zrobili mi to za 20 zł (szczotki trzeba było dopasować).
Podsumowując całość kosztowała 25 zł korzystając tylko z wiejskiej infrastruktury sklepowo-warsztatowej (weeken spędzam właśnie na wsi, ale jak widać internet też jest). Teraz tylko czekam, aż przestanie padać i będę to składał do kupy.
Co do elektryki. Zauważyłem jakieś zwary na wiązkach przy radiu. Podjadę z tym w wolnej chwili do jakiegoś elektryka. Jak wsadzę kostkę do radia i złącze jakies tam kabelki to zegarek zaczyna działać... cos jest namieszane, ale niech się tym zajmą spece.
Pozdrawiam!
[ Dodano: Pią Wrz 28, 2007 19:45 ]
Wszystko poskładane, wieje z nawiewów, że łeb urywa
ADAM1 - Pią Wrz 28, 2007 23:35
Zientas napisał/a: | Co do elektryki. Zauważyłem jakieś zwary na wiązkach przy radiu. Podjadę z tym w wolnej chwili do jakiegoś elektryka. Jak wsadzę kostkę do radia i złącze jakies tam kabelki to zegarek zaczyna działać... cos jest namieszane, ale niech się tym zajmą spece. |
Na moje oko , brakuje gdzies masy
Zientas napisał/a: | Wszystko poskładane, wieje z nawiewów, że łeb urywa |
....... i tak powinno byc ........
|
|