|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 sd '98] Alu'sy 4x108
Remigiusz - Pon Mar 31, 2008 19:08 Temat postu: [R200 sd '98] Alu'sy 4x108 Witam wszystkich,
mam pewien problem bo załatwiłem sobie 4 felgi aluminiowe ATT z Forda Mondeo z rozstawem śrub 4x108 a Rover 200 ma 4x100, ale mierzyłem linijka to myślałem ze nie będzie problemu z 8mm różnicy ale chyba nie będą pasować.
Czy jest jakaś możliwość te 4x108 na mojego Roverka założyć
Tak one wyglądają:
DawidNB - Pon Mar 31, 2008 20:36
tak jest jeden sposób żeby je zamontować ale potrzebujesz do tego specjalnych dystansów ze zmiennym rozstawem, ale taki dystans to droga sprawa i myślę ze gra nie warta świeczki ale ogólnie teoretycznie się da
Remigiusz - Pon Mar 31, 2008 21:05
Dziękuje bardzo za odpowiedz sa faktycznie na allegro takie dystanse
No 400zl wydać na nowe trochę duzo kasy ale sa tez używane za np 200zl
Moze zapytam się kolegów tokarzy może by mi takie coś wytoczyli
piter34 - Sro Kwi 02, 2008 14:51
Remi55 napisał/a: | ale mierzyłem linijka to myślałem ze nie będzie problemu z 8mm różnicy ale chyba nie będą pasować.
|
Linijką? Co mierzyłeś?
Odległość od śruby do śruby?
Moim zdaniem powinieneś sprzedać te felgi, to ich w normalny sposób nie założysz.
4x95,25 nie da się założyć na 4x100 nawet przy użyciu śrub pływających.
Remigiusz - Sro Kwi 02, 2008 15:06
No odległość od śruby do śruby mierzyłem, było w sumie w tedy jakoś widać ze 105mm wymierzyłem wiec myślałem ze nie dokładnie na środku trzymałem i ze będą 100
No nie sprzedawać nie będę ich na pewno
Juz sobie chyba wydam te 400zl na ten adaptery i będzie dobrze Trudno się mówi, bo jak ich sprzedam to na pewno nie dostane tyle pieniędzy zęby kupić takie same tylko z rozstawem 4x100 wiec ta opcja odpada
No a to z tymi śrubami pływającymi to tez wiem ze nie da rady
piter34 - Sro Kwi 02, 2008 15:21
Remi55 napisał/a: | No odległość od śruby do śruby mierzyłem, było w sumie w tedy jakoś widać ze 105mm wymierzyłem wiec myślałem ze nie dokładnie na środku trzymałem i ze będą 100 |
W przypadku 4 śrub mierzy się rozstaw po przekątnej, bo ten wymiar (np. 100mm albo 108mm) to jest średnica okręgu, na którym opisane są otwory montażowe.
Remigiusz - Sro Kwi 02, 2008 15:29
No to chyba ze po przekątnej mierzyłem
W sumie moglem wtedy zobaczy sobie do sieci ze Mondeo ma 4x108 a nie 4x100 no ale trudno
Damy rade co nie pasuje fabrycznie da się dopasować
[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 17:47 ]
Znalazłem jeszcze takie coś na allegro
http://allegro.pl/item333...0_na_4_108.html
Tylko nie wiem czy warto To ze jest trochę rdzy to się da ładnie wyczyścić i pomalować farba a na zimę znów zakonserwować.
Mozę mi ktoś doradzi
sTERYD - Sro Kwi 02, 2008 16:55
powinno dać radę, tylko fabryczne szpilki będziesz musiał poucinać, żeby się schowały
Remigiusz - Sro Kwi 02, 2008 17:18
Czemu nie będę musiał ucinać tych na stale w mocowanych śrub w Roverku, jak dojdzie ten dystans z 20mm to się te szpilki schowają w te zagłębienia gdzie są litery zrobione.
Tak jak tutaj na zdjęciu widać:
koalaup - Sro Kwi 02, 2008 18:12
Dystanse niby ok ale teraz wez ich grubosc oraz ET Twoich felg i moze sie okazac ze bedzie Ci ocierac o nadkola
Remigiusz - Sro Kwi 02, 2008 19:08
koalaup napisał/a: | Dystanse niby ok ale teraz wez ich grubosc oraz ET Twoich felg i moze sie okazac ze bedzie Ci ocierac o nadkola |
Przepraszam, ale nie rozumiem tego o co tobie chodzi
Przecież czemu by mi miało nagle ocierać od nadkola jak felga ma 14" tak samo jak moje stalówki maja 14" wiec nie rozumiem co tutaj ma mi ocierać
[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 20:20 ]
Wiec ET stalówek jest ET45
Wiec moje Alusy maja ET38 wiec doliczę jeszcze 20mm dystansu od adaptera i mam 58mm razem wiec 13mm rocznicy to nie wiele mi sie zdaje robi różnicy.
Brt - Sro Kwi 02, 2008 22:32
od 38 odejmujesz 20 mm a nie dodajesz wiec różnica będzie 27mm.
Remigiusz - Czw Kwi 03, 2008 01:29
Brt napisał/a: | od 38 odejmujesz 20 mm a nie dodajesz wiec różnica będzie 27mm. |
No albo i tak
Ale te adaptery z tego Golfa z allegro nie beda, musze dac je jednak zrobic sobie, bo Golf ma o wiele dluszy ring-centrujący na Felge wiec ten gosc mog miec takie 18mm plytki i nie mial problemow, a bez tego bym sie bal przykrecic tak tylko kolo na srubach sobie
Wiec wole juz wydac te 400zl i dac sobie zrobic tak jak ma byc i miec to bezpiecznie i sie cieszyc jazda
Wszystko sobie wymierze w takim razie jakie grubosci oraz odstepy sa i firma mi zrobi odpowiednie adaptery.
Valander_wwa - Czw Kwi 03, 2008 06:14
sprzedaj te felgi i kup w odpowiednim rozmiarze, bo rzeźbisz jak włoski artysta z butelką piwa...
za te felgi dostaniesz na pewno tyle aby kupić podobne w rozmiarze 4x100 (nie wiem skąd taka teoria że się nie da)...
bo temat zmierza mi do pokroju - założyłem plastikowe dystanse do golfa, na to felgi 18" i auto prezentuje się świetnie
arturky - Czw Kwi 03, 2008 09:27
Remi55, to co piszą wszyscy: Sprzedaj te felgi i kup odpowiednie ( 4x100 ). Dystanse to również większe obciążenie piast/łożysk.
Moim zdaniem dopasowywanie tych 4x108 na 4x100... to przerost formy nad treścią
Remigiusz - Czw Kwi 03, 2008 10:07
No chyba macie racje zeby je sprzedac sobie i kupic z 4x100
Nie wiem patrzyłem to te same felgi nowe kosztuja jeden 318 PLN wiec za 4 felgi bym potrzebował 1272 PLN
I czy ja taka sume dostane
piter34 - Czw Kwi 03, 2008 10:11
Remi55 napisał/a: | Nie wiem patrzyłem to te same felgi nowe kosztuja jeden 318 PLN |
Remi55 wybacz, ale to co napisałeś, to jakiś słowotok bez ładu i składu
Używaj proszę znaków przestankowych, aby Twoje wypowiedzi wyglądały np. tak:
"Nie wiem. Szukałem i okazuje się, że takie same felgi, ale nowe kosztują 318PLN (za jedną sztukę)".
...niby to samo, ale o wiele ładniej "podane".
Remigiusz - Czw Kwi 03, 2008 11:12
Wiem powinny być przecinki
Jakos czasem na nie zapominam jak pisze ktoś je ukradł chyba
piter34 - Czw Kwi 03, 2008 13:41
Remi55 napisał/a: | Jakos czasem na nie zapominam jak pisze |
Remigiusz - Nie Kwi 06, 2008 21:45
Hej, jeszcze raz ja
Mam takie pytanie, dotyczące prawa polskiego w tej sprawie:
Czy jak by tak wystawały koła, jak w tym Rover'ku, to by się panowie w mundurach przy ciepli czy coś. Tak z tym wygląda sprawy w Polsce
Brt - Nie Kwi 06, 2008 21:53
Koła nie moga wystawać poza błotniki, wiec na 99% by się czepili.
Remigiusz - Nie Kwi 06, 2008 22:07
A nie ma jakiejś takiej opcji w Polsce dać to sobie jakoś w papery wpisać ze zostało sprawdzone
W Niemczech jak się ma tak, jak na zdjęciu, to za 50€ można jechać do TÜV i potem tobie wpiszą w papierki i dostaniesz zaświadczenie i that's it. Zostaje to legalne
Nie ma Rzeczy Pospolitej tez takiego czegoś
Bo jednak tych felg nie sprzedam, patrzyłem trochę po sieci, wiec takie felgi idą komplet plus opony za 900zl lub nawet za 800zl, tak ze bieda.
Brt - Nie Kwi 06, 2008 22:08
Cytat: | Nie ma Rzeczy Pospolitej tez takiego czegoś |
na 99% nie
Skiba - Nie Kwi 06, 2008 22:09
W Polsce wszystko można ja znam ludzi co mają przednią (czołową) szybę przyciemnioną folią i jeżdżą i przeglądy przechodzą
Remigiusz - Nie Kwi 06, 2008 22:43
Brt napisał/a: |
na 99% nie |
Poważnie Nie ma takiej opcji w Polsce, dziwne w takim kraju gdzie wszystko się da załatwić
Skiba napisał/a: | W Polsce wszystko można ja znam ludzi co mają przednią (czołową) szybę przyciemnioną folią i jeżdżą i przeglądy przechodzą |
No przegląd to raczej pikuś przejść Ale mnie bardziej interesuje czy by się Panowie in BLUE przyczepiali. To ze tacy jedzą to ja wiem, ale pytanie ile razy ich police-majstry zatrzymują
No nic, trudno się mówi, jak się nie da legalnie to i tak sobie zamontuje te dystanse 25mm. Najwyżej będę miał problemy. Zrobie zdjęcia jak to będzie wyglądało może nie az tak tragicznie jak na tym zdjęciu od kolegi z Niemiec. Tylko to dopiero gdzieś w maju.
eszet - Pon Kwi 07, 2008 08:26
No nie dadzą Ci u nas na tym pojeżdzić,nie masz większych szans .A o przeglądzie to nawet nie wspomnę(nie mówię oczywiście o załatwianiu "na lewo").
Remigiusz - Pon Kwi 07, 2008 08:50
hehe.. będę musiał pojechać sie spytać, musi to sie jakoś dać. Ciekawi mnie to teraz.
Czemu od razu musi być przegląd na lewo Jeszcze nigdy nie miałem przeglądu na lewo robionego, bo nie lubię takiego czegoś, chce wiedzieć ze cos jest nie tak i jak to można naprawić. Po to to w końcu jest.
eszet - Pon Kwi 07, 2008 09:20
W niektórych autach zakładają pakiety RS ,które poszerzaja nawet o kilka cm błotniki i progi .Ale nie wiem,czy R200 ma coś takiego.
Pozostaje jeszcze kwestia wyglądu.Ale to już jest rzecz gustu.
Remigiusz - Pon Kwi 07, 2008 12:29
No o takim czymś juz właśnie słyszałem na niemieckim forum jakoś "BÖRDLEN" to się nazywa. Ale potem widziałem zdjęcia i w Roverk'u by to cały wygląd zepsuło
Chyba zorbie najpierw tak, ze sobie z drewna taki adapter 25mm grupy wytnę i na to Alu'sy przykręcę i zobaczymy jak strasznie to będzie wyglądało z tym wystawaniem. I potem zadecyduje czy kupić te adaptery i się pojadę zapytać na stacje przeglądu jak to z tym jest.
Bo mi szkoda jak coś te felgi oddać za 800zl
Ale to gdzieś w maju jak będę znów w Polsce.
|
|