|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Czujnik deszczu
Zukowaty - Pon Sie 18, 2008 08:51 Temat postu: [R75] Czujnik deszczu Witam!
Ma ktos moze w R75 czujnik czeszczu w przedniej szybie?? Interesuje mnie czy wystarczy zmienic szybe i podpiac sie pod kostke i bedzie dzialalo czy trzeba jakies magiczne sztuczki uskuteczniac...Znalazlem jakas mala kosteke z 2 przewodami miedzy dachem a podsufitka i jestem ciekaw czy to nie od tego bo jak narazie to wszystko co podlaczam to tylko pod kostki i dziala,wiec moze z szyba z czujnikiem bylo by to samo...
argail - Pon Sie 18, 2008 09:40
Obawiam się, iż bez ingerencji testbookiem za wiele nie zdziałasz - ta opcja musi być włączona.
Zukowaty - Pon Sie 18, 2008 09:41
No to nie bylo by problemu bo Przemo przeciez jest w Poznaniu ale mi chodzi czy wszystkie komponenty sa juz w aucie.Czy trzeba cos dokladac i cudowac
Rowan - Pon Sie 18, 2008 14:57
Czujnik deszczu w R75 nie jest na szybie(na 90%) tylko w lusterku wstecznym po drugiej stronie jest takie oczko. Mi wyleciało to szkiełko ze 4-5 miesięcy temu i od tego czasu wycieraczki się nie włączają podczas deszczu a wcześniej się włączały.
Zukowaty - Pon Sie 18, 2008 16:16
A to w takim razie Rowan czemu jak chcialem wymieniac szybe to koles sie pytal czy z czujnikiem deszczu czy bez.Szyba ma takie dziwne pole jak ma czujnik z tego co widzialem.Lusterko mam tez z takim oczkiem bo z UK sobie kupilem w koncu ale to okienko z przodu to tylko drugi czujnik swaitla bo lustro foto cos tam potrzebuje przeciez 2 zrudel swiatla zeby wiedziec czy z tylu masz jasniej czy nie i jak ma sie sciemnic..Mi sie zdaje cos ze na bank narodowy czujnik jest jednak w szybie.
[ Dodano: Pon Sie 18, 2008 17:31 ]
Rowan... Jedz wiecej orzechow pamietacz te TEM ATY
Sam sie tam udzielales:) i czujnik jest na szybie a nie na lusterku
Rowan - Pon Sie 18, 2008 18:37
Skleroza nie boli...
Poje...pogmatwało mi się
Zukowaty - Pon Sie 18, 2008 19:10
Dobrze ze to sprzeglo Ci jeszcze chodzi
Rowan - Pon Sie 18, 2008 19:50
Nie rozumiem?
Zukowaty - Pon Sie 18, 2008 19:53
Rowan napisał/a: | Skleroza nie boli...
Poje...pogmatwało mi się |
Mowie o tym ze skoro taka skleroza to dobrze ze wysprzeglika nie zapomniales zalozyc przy robieniu sprzegla Taka malutka zlosliwosc
Rowan - Wto Sie 19, 2008 07:28
EEE... Wysprzęglik robiliśmy jak jeszcze sklerozy nie miałem
PHJOWI - Wto Sie 19, 2008 08:17
przy zamonotwaniu czujnika deszczu trzeba zmienić konfiguracje auta, według mnie już nikt nie załatwi kodów konfiguracji , bo to nie jest opcja włącz i wyłącz.
sogreg1 - Wto Sie 19, 2008 11:02
Rowan-a czepił błąd , ala to się zdarza.
Czujnik deszczu jest napewno w szybie i trudno go nie zauważyć
Mam go u siebie to wiem. Ta kostka faktycznie powinna być do czujnika, ale też słyszałem, że trzeba pogrzebać w kompie i coś tam jest nie tak z manetką. Tylko nie wiem o co chodzi
Zukowaty - Wto Sie 19, 2008 11:21
A juz myslalem ze sobie zaloze ta kostaka jest taka cieniutka i ma 2 czy 3 przewody?? Chyba jak wroce do kraju to pogadam z Przemo jak on to widzi.
PHJOWI napisał/a: | bo to nie jest opcja włącz i wyłącz. |
Jestes tego pewny??Dziwne by to bylo conajmniej.Kontrola trakcji to wlacz wylacz a deszcz nie??
PHJOWI - Wto Sie 19, 2008 11:42
chodziło mi że w testbook nie ma takiej opcji - w aucie czujnik jest aktywny po włączeniu wycieraczek .
Zukowaty - Wto Sie 19, 2008 12:14
czyli co?Nie pakowac sie w to??Bo rozumiem ze jest rzezba zeby to wszystko ruszylo i jedno komunikowalo sie z drugim.
PHJOWI - Wto Sie 19, 2008 12:16
według mnie tak.
Zukowaty - Wto Sie 19, 2008 15:02
Dzieki Panowie.Wiem chociaz ze nie nie pakowac w budowanie auta od nowa.Glowna nagrode w tym konkursie wygral PHJOWI i otrzymuje pkt
chart - Pon Wrz 15, 2008 22:00
Trochę późno, ale się włączę do dyskusji. W RAVE pisze, że czujnik deszczu (tzn. nadajnik i odbiornik) są w obudowie lusterka przymocowanej do szyby (chyba przyklejonej). Czujnik rozpoznaje wilgoć na podstawie ilości odbitego światła od powierzchni zewn. szyby (przy wilgotnej odbija się mniej tzn. więcej się rozprasza).
Dlatego sądzę, że można wymienić szybę i będzie ok.
Zukowaty - Wto Wrz 16, 2008 07:17
Czujnik w R75 to taka puszeczka pod lusterkiem-sprawdzone w praktyce.Dziala w ten sposob ze na suchej szybie swiatlo odbija sie od szyby i leci od laseru do laseru.na mokrej zalamuje sie o krople i nie trafia w drugi laser-wycieraczki zostaja wlaczone.
Grape - Sob Lis 01, 2008 12:00
Witam.
Pytanko z innej strony. Mam czujnik deszczu i wycieraczki same mi sie nie wlaczaja (dwie proby czekania az nic nie widac) i musze recznie uruchomic. Na wlaczniku czasowym chodza jak chca, raz wolniej raz szybciej. Na pewno zalezy to od predkosci ale od czegos jeszcze. Moze wlasnie od czujnika?
PHJOWI - Sob Lis 01, 2008 12:20
żeby aktywować czujnik deszczu należy wycieraczki włączyć na pozycje pierwszą i ją tak zostawić.
chart - Sob Lis 01, 2008 18:13
Witam Grape, u mnie czasami też nie chce wystartować. Ale zawsze pomaga wyłączenie (tzn. w pozycję ZERO) i następne wlączenie (poz. JEDEN). Wtedy to działa na pewno przez jeden dzień, czasami dłużej. Ale z kolei lubi się włączyc jeden cykl "na sucho" po włączeniu stacyjki (kalibracja układu).
Reasumując, jeżeli jest potrzeba aby działał automat to przestawić dźwignię z ZERO na JEDEN.
Zukowaty - Sob Lis 01, 2008 19:52
Zalezy to wlasnie od czujnika.Jest on aktywny wlasnie na predkosci przerywanej.Jak bedziesz mial sucha szybe to nie powinny chodzic w ogole.
plombos - Sob Lis 01, 2008 23:06
Jesli uruchomisz silnik majac wycieraczki w pozycji 1 to chociazby padalo czujnik nie zadziala, trzeba dac mu impuls. Ja zwykle przekrecam pokretlo od szybkosci wycieraczek.
Jesli w czasie jazdy wlacze 1 bieg wycieraczek, to gdy jest sucho nic sie nie dzieje, gdy zacznie padac wycieraczki same sie wlaczaja.
Tempo pracy zalezy od predkosci pojazdu, intensywnosci opadow i nastawy na pokretle predkosci wycieraczek.
kosiacki - Nie Lip 31, 2011 11:55
witam
po trzech latach suszy post mam zamiar doinstalowac czujnik deszczu i też mam kłopot ze zrozumieniem o co chodzi na allegro można dokupic czujnik deszczu można dokupic lusterko pod czujnik deszczu takie szerokie i tu zaczyna się problem bo widziałem też ogłoszenie lusterko z sensorem deszczu takie normalne wąskie jak ze ściemniaczem i w związku z tym nie wiem o co tu chodzi i takie dodatkowe pytanie czy w podsufitce są jakieś przewody do czujnika deszczu czy
te w lusterku wystarczą
siema Gogo
Piotrass - Nie Lip 31, 2011 12:37
kosiacki napisał/a: | mam zamiar doinstalowac czujnik deszczu |
Musisz zmienić przednią szybę. Nie wiem czy gra warta zachodu.
kosiacki - Nie Lip 31, 2011 13:16
to wytłumacz mi po co jest i co to jest w sprzedaży czjnik deszczu lusterko pod czujnik deszczu przylepce do tego nawet rozmawiałem ze sprzedawcą tych przylepcy że mi to zamontuje bo nadal jestem niedoinformowany
sknerko - Nie Lip 31, 2011 14:30
jeżeli jest to roverowski oryginał to musisz mieć razem z szybą przednią, bo nie da się samego czujnika przykleić tak żeby działał, sprawdzone przez kilka osób (na forum są watki). chciałem sobie zafundować taki 3 lata temu bo w Poznaniu był za grosze ale sam sprzedawca mi powiedział ze raczej wątpi że zadziała.
kosiacki - Nie Lip 31, 2011 18:06
odpisuję dopiero teraz bo jestem kibicem piłki nożnej i byłem na meczu pelikana łowicz nad łowiczem ulewa ale nie zanudzam jeśli chodzi o ten sensor ilusteko to po lusterku widac że jest to orginał natomiast sensora nigdy nie widziłem pisze że montuje się do roverów przekonałeś że to lipa chyba że gośc mi to uruchomi
pozdrowienia
VIRUS87 - Nie Cze 23, 2013 09:17 Temat postu: czujnik deszczu Serdecznie witam!
Panowie ostatnio mój kumpel musiał w swoim MG wymienić szybę i
od tej pory zainteresowałem się tym czujnikiem deszczu .
u mnie w roverku to nie działa albo tego nie mam- nie wiem
jak by ktoś miał jakieś fotki jak to wygląda to był bym wdzięczny!
Aaaa! dodam że mam lusterko fotochromatyczne.
Dzięki!
radi - Nie Cze 23, 2013 10:12
1.Szyba z czujnikiem
2.Szyba bez czujnika
Pingiel - Nie Cze 23, 2013 11:44
radi mógłbyś dodać fotke tego czujnika z bliska bo za bardzo go nie widać.
radi - Nie Cze 23, 2013 12:01
Tu masz nie chce mi się iść na parking
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=15124
No dobra żeby było do kompletu I mam nadzieje ,że mnie Piter34 nie opikoli za wypożyczenie fotki.
|
|