|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Prędkościomierz nie działa...
Szpondu - Pią Sie 21, 2009 06:33 Temat postu: [R214] Prędkościomierz nie działa... witam niech ktos mi pomoze gdzie tkwi problem poniewaz nie dziala mi predkosciomierz ..nagle przestal dzialac ! moze jakis bezpiecznik...wyjmowalem zegary i zakladalem inne i dalej nie dzialalo wiec to raczej nie wina zegara...prosze o pomoc pozdrawiam
Lechos - Pią Sie 21, 2009 07:03
wpisz w szukajke slowo IMPULSATOR i bedziesz na dobrej drodze
kasjopea - Pią Sie 21, 2009 09:42
Impulsator szlag trafił
yogi2006 - Wto Sie 25, 2009 22:27
jako że ostatnio u mnie też coś działo się z impulsatorem mam już jakieś doświadczenie a nie byłbym sobą gdybym sam tego nie zobaczył i nie spróbował naprawić
u mnie po przejechaniu kilku km prędkościomierz skakał a później przestawał działać i na dołkach podskakiwał. Wyrobiony był plastikowy 'kruciec' który wchodził w część wkręcaną w skrzynię. U Ciebie skoro nie działa w ogóle to pewnie ułamany jest dalej i nie obraca się górna część.
Zabawę zaczynamy od wyjęcia wtyczki i odkręcenia górnej części kluczem o ile mnie pamięć nie myli 22.
później odkręcamy śrubę która trzyma część mechaniczną przytwierdzoną do skrzyni.
zdjęcia chyba zobrazują co i jak zrobiłem..
po rozebraniu:
tutaj prawidłowe ułożenie górnej części po rozbiórce:
w tym tkwił główny problem.. wyrobiony i co tu zrobić
wymienić na nowy?
e
poxipol tam i tutaj i po kilku min łączymy... należy pamiętać o zakręceniu czarnej nakrętki na którą wciskana jest wtyczka impulsatora
Jest to dość ważne bo po przyklejeniu nijak nam ona nie przejdzie przez część która obraca się...
a tak zakładamy wtyczkę i mamy gotowy impulsator
oczywiście każdą część przemyłem sprayem "kontakt" bolla
należy pamiętać o oringu który uszczelnia nasz impulsator i o tym że góra powinna się obracać po całym zabiegu (trzymając białą podstawę części mechanicznej obracamy za wtyczkę) tak abyśmy mogli łatwo wkręcić czujnik w skrzynię a tam miejsca mało i coś tam uniemożliwia obracanie się czujnika i u mnie przy wykręcaniu trochę go wyginało gdy ta grubsza część z płytką zawadzała.
bilans operacji
- kasa w kieszeni
- około 30min pracy
- wyjazd łowicz-kłodzko (600km) i ciągle km lecą teraz jakieś 1100km przejechane i działa rewelacyjnie
pozdr i mam nadzieje że coś tam pomogłem
a i jeszcze nie byłbym sobą gdybym nie przekonał się jak wygląda 'zębatka' w skrzyni
u mnie po małym macanku palcem oceniam stan na dobry ale jeśli u Ciebie poszła właśnie ta część to chyba lepiej żebyś nie wiedział ile jedziesz... chyba że aż tak Ci to przeszkadza
paput - Czw Sie 27, 2009 20:09
A co ja mam zrobic jeśli ze skrzyni wystaje mi tylko dolna część impulsatora? Mam tylko to co widać na pierwszym obrazku. Muszę kupić cały impulsator czy wystarczy wtyczka?
wlodi1991 - Czw Sie 27, 2009 21:45
a mogli byście mi powiedzieć tak mniej więcej w którym miejscu mam szukać tego impulsatora w skrzyni??
kasjopea - Czw Sie 27, 2009 22:10
http://forum.roverki.eu/v...ight=impulsator
xkrzychux - Czw Sie 27, 2009 22:35
paput napisał/a: | A co ja mam zrobic jeśli ze skrzyni wystaje mi tylko dolna część impulsatora? Mam tylko to co widać na pierwszym obrazku. Muszę kupić cały impulsator czy wystarczy wtyczka? |
Możesz kupić samą górę.
Zerknij: Tutaj
wwekol - Czw Sie 27, 2009 22:50
http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#272223
paput - Pią Sie 28, 2009 08:06
xkrzychux napisał/a: | paput napisał/a: | A co ja mam zrobic jeśli ze skrzyni wystaje mi tylko dolna część impulsatora? Mam tylko to co widać na pierwszym obrazku. Muszę kupić cały impulsator czy wystarczy wtyczka? |
Możesz kupić samą górę.
Obrazek
Zerknij: Tutaj |
250 zł za samą górę?! No WAY
xkrzychux - Pią Sie 28, 2009 10:35
paput napisał/a: | 250 zł za samą górę?! No WAY |
A TU masz używki też same góry.
pavello200 - Pią Maj 20, 2011 17:47
yogi2006, mógłbyś zerknąć na mój impulsator bo chyba brakuje tam części????
[ Dodano: Pią Maj 20, 2011 18:47 ]
http://imageshack.us/phot...220/111zmb.jpg/
kasjopea - Pią Maj 20, 2011 17:54
pavello200, nie działa link.
pavello200 - Pią Maj 20, 2011 18:01
http://imageshack.us/phot...220/111zmb.jpg/
Klember - Sro Wrz 07, 2011 17:52
Podpinam się do pavello200, w moim impulsatorze również brakuje tej części na która trzeba nałożyć klej, proszę o szybką pomoc, z góry dziękuje
pavello200 - Pon Wrz 12, 2011 11:05
kup i wymień impulsator, ja tak zrobiłem i wszystko hula jak trzeba:)
ADI-mistrzu - Pon Wrz 12, 2011 11:25
Brak bębenka magnetycznego, zobaczcie czy nie zotał w obudowie, tzn tam gdzie się wtyczkę podpina. Spróbujcie środek czymś wyciągnąć, może wyjdzie.
Rafal2287 - Sro Gru 07, 2011 17:03
witam czy przy wyjęciu całego impulsatora trzeba spuścić olej ze skrzyni ?
Adrian - Sro Gru 07, 2011 17:48
Nie trzeba. On jest zamontowany na górze skrzyni biegów i wycieknie Ci tylko kilka kropelek.
ADI-mistrzu - Sro Gru 07, 2011 18:25
AdrianWWL napisał/a: | Nie trzeba. On jest zamontowany na górze skrzyni biegów i wycieknie Ci tylko kilka kropelek. |
Nie powiedział bym, jak ma się prawidłowy poziom oleju to trochę tego spłynie.
jrdarus1 - Sro Gru 07, 2011 21:34
Mailem ten sam problem, urwany cypel od tego magnesika naprawiłem to tak ze porostu nawierciłem w nim dziurkę i wsadziłem coś takiego(to już zależy od pomysłu) aby połączyć z zębatką, zrobiłem na tym 5tys km i działa i na moje będzie działać do końca
xxxxDANYxxxx - Nie Sie 11, 2013 15:59
Witam, dołączam się do tematu. Nie działa mi prędkościomierz oraz wskaźnik kilometrów, odkręciłem impulsator ale nie mogłem wyciągnąć go ze skrzyni biegów.
Jak to zrobić ?
Wszystko inne (część górna, wtyczka łącząca i kable ) wygląda na dobre i sprawne.
A i tak nie działa, mogło się coś w skrzynio biegów popsuć ?
kondzio508 - Nie Sie 11, 2013 20:47
xxxxDANYxxxx, sprawdz kostke która wpina sie na impulsator , umnie nie laczyla bo byla zasniedziala (tam jest duzo wody z kaluż i brudu ) wiec u Ciebie mozliwe ze jest to samo . ona jest rozbieralna tam co sa piny 3 sztuki .
|
|