|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Nie chce zapalić, nie chodzi centralny
kharry - Sob Wrz 12, 2009 14:41 Temat postu: [R25] Nie chce zapalić, nie chodzi centralny Witam,
Podjechałem na parking, zgasilem auto, wysiadłem i odszedlem niezamykająć go. Wróciłem, wkładam kluczyk i chce zapalić, a tu nic! przekrecam przez pierwsza i drugą pozycję i włącza się radio, slychać chodzący nawiew.. natomiast gdy chce odpalić silnik, to ten nawet nie drgnie.. aż w końcu słychać jakiś sygnał dochodzący spod kierownicy: takie "tyk, tyk, tyk..."
Sprawdziłem klemy: ładnie dochodzą, przeczyściłem i jest tam ok - poza tym przeciez radio i dmuchawa chodzą normalnie.
Chciałem wrócić do domu, żeby do Was napisać i zauważyłem, że z pilota nie chce zamknąć musiałem wszystkie drzwi kluczykiem zamykać.. Dodam, że lampka alarmu w zegarach świeci, więc alarm dziala.
Mi to wygląda na odcięcie zasilania do chodzącego do rozrusznika, ale nie znam się na tym. Nie wiem co zrobić, żeby go uruchomić
Szukałem troche na forum, ale nie widze podobnego problemu.. chyba, ze przeoczylem
Proszę o pomoc!
azer - Sob Wrz 12, 2009 14:53
http://www.wrzuta.pl/film/8haxAMTe3i/r25_dead takie tykanie? to akumulator
jak nie takie to przychodzi mi na myśl że bateria w pilocie padła
kharry - Sob Wrz 12, 2009 15:01
azer napisał/a: | takie tykanie? |
No własnie nie. To tykanie spowodowane jest przez jakiś sygnał. Takie coś jak czasem jest w lodówkach jak są za długo otwarte, albo w płytach indukcyjnych jak stoi na nich coś..
azer - Sob Wrz 12, 2009 15:06
no to skoro drzwi się też nie zamykają to coś z pilotem chyba się stało. Jak masz drugi to przetestuj. Jak nie to spróbuj zsynchronizować ponownie dusząc kilkukrotnie przycisk zamykania
a to pikanie to chyba od immo, nie rozbraja się
kharry - Sob Wrz 12, 2009 16:17
ok, ide sprawdzić. A czy tym przyduszaniem przycisku zamykania, to nic nie skopie?
azer - Sob Wrz 12, 2009 16:25
nie oczywiście że nie. Jest to standardowe działanie aby zsynchronizować pilota ponownie po np wymianie baterii
darek_wp - Sob Wrz 12, 2009 20:40
warto również sprawdzić masy silnika i nadwozia - skorodowane lub zerwane potrafią płatać dziwne figle
kharry - Sob Wrz 12, 2009 21:00
Dzieki chłopaki. Rano sprawdze co nieco
faecd - Sob Wrz 12, 2009 21:07
bateria pilota!
bociannielot - Nie Wrz 13, 2009 06:19
Tez bym baterię obstawiał, tak było u mnie, daj znać kharry, czy to o to chodziło
kharry - Pon Wrz 14, 2009 00:05
Chłopaki, dziekuje bardzo za pomoc!!
Wygląda na to, że to wina baterii w pilocie.. Od kiedy wymieniłem nie ma tego problemu. Widocznie to IMMO odciął zasilanie do rozrusznika
sTERYD - Pon Wrz 14, 2009 00:36
to jedna z 3 pozycji, którą wyłacza immo
o ile da się podpiąć rozrusznik na krótko, to paliwo i cewkę już gorzej
kharry - Pon Wrz 14, 2009 00:37
heh sTERYD, oby nie
sTERYD - Pon Wrz 14, 2009 00:40
czemu oby...?
to jest calkiem niezłe zabezpieczenie antykradzieżowe... możesz nawet zostawić kluczyk w stacyjce (bez pilota), a złodziej nie odjedzie
natomiast Ty z pilotem i instrukcją obsługi (i minimum świadomości) nie powinieneś mieć najmniejszych problemów
kharry - Pon Wrz 14, 2009 00:50
sTERYD napisał/a: | kluczyk w stacyjce (bez pilota) |
czyli to w pilocie jest czujnik odpowiadajacy za odblokowanie IMMO przy uruchamianiu auta? Myślałem, że to w kluczyku jest Chyba, że gdzieś się mylę, to jakbyś mógł mi wyjaśnić jak to działa w naszych R, będę wdzięczny
Szymon - Pon Wrz 14, 2009 00:56
Czujnik jest w pilocie. Najłatwiej to sprawdzić próbując odpali auto z pilotem obok stacyjki a potem bez pilota. W drugim rozwiązaniu auto nie ma prawa odpalić, no chyba, że masz zdezaktywowane immo
sTERYD - Pon Wrz 14, 2009 01:27
czujnik jest w samochodzie
w pilocie jest jedynie kawałek transmitera z zaprogramowanym kodem (w przypadku nowszych wersji pasywnie uruchamianych)
jest na ten temat artykuł na stronie głównej, ale niestety strona coś nie działa, a MaReK jest w chorwacji
zresztą to wszystko jest w instrukcji
kharry - Pon Wrz 14, 2009 08:51
sTERYD, Szymon, dzięki chłopaki. Teraz jestem już trochę mądrzejszy
KOSSA - Pon Wrz 14, 2009 15:03
Panowie i Panie, a może byśmy zrobili w naszym roverku odpalanie autka z przycisku.
Czy mając pilota w kieszeni da sie odpalić auto.
Jak bym miał troche czasu to bym coś takiego zrobił.
pozdrawiam
azer - Pon Wrz 14, 2009 17:01
o ile się nie myle w modelach po 2004 roku były takie opcje, przynajmniej raz spotakałem się z takim na allegro. Czy to było oryginalne tego już nie wiem.
A ja bym czegoś takiego nie robił u siebie, we francuzach jest to mocno awaryjne.
Szymon - Pon Wrz 14, 2009 22:12
sTERYD napisał/a: | czujnik jest w samochodzie |
dla mnie wsio jedno bez pilota i tak nie odpali
kqba - Wto Cze 08, 2010 10:12
Wczoraj miałem podobny dziwny przypadek.
Zrobiłem ok 200km autostradą na klimie, później 30min. po mieście, po czym gorące auto zgasiłem i za 10min. jak wróciłem nie chciał zapalić. Tak jakby odcięło immo. Po otwarciu drzwi i próbie przekręcenia kluczyka był sygnał dzwiękowy z immo który dało się wyłączyć, mimo to auto nie zapaliło. Pompka paliwa pracowała, było słychać takie cykanie jakby spod schowka (odcięty zapłon?).
Po ok 20 minutach sprawdzania bezpieczników i kabli na rozruszniku auto odpaliło jakby nigdy nic.
kharry - Wto Cze 08, 2010 10:56
Wymień baterię w pilocie, a wszystko wróci do normy. Miałem identycznie u siebie i nie było to związane z klimatyzacją czy zgaszeniem rozgrzanego po ostrzejszej jeździe auta
kqba - Wto Cze 08, 2010 11:40
No tak też chyba zrobię na początek.
|
|