Zobacz temat - [R 416 1.6] wymiana plynu chlodniczego

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 416 1.6] wymiana plynu chlodniczego

Kot - Wto Paź 06, 2009 21:47
Temat postu: [R 416 1.6] wymiana plynu chlodniczego
Witam jak w temacie chodzi mi o to czy trzeba odpowietrzac uklad i w jaki sposob najlatwiej wymienic plyn w ukladzie chlodzenia dodam ze motor 1.6 i zbiorniczek wyrownawczy powyzej chlodnicy .. :roll:
faecd - Wto Paź 06, 2009 21:54

umiesz wyproznic plyn? jak nie to od tego zaczne...

Podnosisz auto na lewarku kladziesz sie na glebe i odkrecasz obejme weza idacego do chlodnicy od dolu...uwazaj by Ci sie na glowe plyn nie wylal...

Jak plyn sie kompletnie wyleje, wsadz waz na swoje miejsce i zacisnij obejme. Auto opusc z lewarka.

Teraz bedziesz wlewal nowy plyn. Koniecznie na plaskiej powierzchni!

Odkrec kurek zbiorniczka z plynem i wlewaj plyn...powinien scieknac w dol odrazu...jak nie bedize siciekal to wlej na maxa, odczekaj az splynie, dolej poraz kolejny...tylko nie przekrocz max poziomu...

jak juz wlejesz ponad 3 litry (nie pamietam ile dokladnie wchodzi) i poziom w zbiorniczku bedzie na tym samym stalym poziomie odpal auto.

Otworz maske i obok silnika po prawej stronie miedzy obudowa filtra powietrza a kopulka aparatu zaplonowego masz waz idacy z silnika i taka srube z lbem szesciokatnym na klucz nr 8. Wykrecasz kompletnie srube (uwazaj by nie wypadla Ci) i dajesz plynowi wyciekac z otworu na srube...

poczatkowo plyn bedzie lekko pyrkal, pozniej zacznie sikac ladnym mocnym strumieniem...wsadzasz srube i zakrecasz ja na maxa! (uwaga podczas wkrecania sruby, plyn moze sie juz nagrzac i Cie poparzyc)

Gasisz samochod i dolewasz plynu do poziomu MAX. FINITO...jako test poprawnego odpowietrzania odpal auto jeszcze raz i niech sie nagrzeje...wskaznik temp powinien byc w swym normalnym polozeniu (2mm ponizej polowy) oraz sprawdz cieply nawiew...jak bedzie ladnie bardzo cieplo wialo to wszystko zrobiles poprawnie...jak nie odpowietrz jeszcze raz.

Powodzenia!

Kot - Wto Paź 06, 2009 21:58

Podziekowal kolego postaram sie to zrobic ;)
faecd - Wto Paź 06, 2009 22:02

Kot, pamietaj, ze to proszte jak barszcz...tez kiedys chcialem zrobic to sam i nie wiedzialem jak...PS pozdrawiam Siedlce, mam tam rodzine! W razie czego wal na pw:D
Kot - Wto Paź 06, 2009 22:04

faecd, jak tu bedziesz i sie nie odezwiesz to dostaniesz go glowie przez forum hehe ;)
faecd - Wto Paź 06, 2009 22:07

daaaaaawwwwwwno nie bylem...i pewnie dlllluuuugggoooo nie bede...chociaz moze...:)

Nie marudz tylko idz zrob to teraz co bys mial na rano zrobione:D zartuje...pozdrawiam!

greg-si - Wto Paź 06, 2009 22:08

faecd, to jak będziesz w okolicy to daj znać. Będzie nas trzech na spot :)

Przepraszam modów za OT. Mam nadzieje że moje zachowanie więcej się nie powtórzy :)

kasjopea - Wto Paź 06, 2009 22:10

http://www.roverki.pl/article.php?sid=467
darek_wp - Sro Paź 07, 2009 07:21

i nie zapomnij żeby zarówno przed spuszczeniem płynu jak i odpowietrzeniem układu pokrętło ogrzewania było ustawione na max ogrzewanie
budyn26 - Sro Paź 07, 2009 18:46

Mam pytanie czy podczas wymiany płynu chłodniczego trzeba robić punkt 4. http://www.roverki.pl/article.php?sid=467 " Zdemontuj obudowę filtra powietrza wraz filtrem oraz plastikowy panel (blendę) ochronny zderzaka (dotyczy wyłącznie modeli z serii 400)." Czy można wymienić płyn bez ściągania filtra i obudowy filtra ??
greg-si - Sro Paź 07, 2009 18:54

budyn26, pewnie że można ale wtedy masz gorsze dojście do wężyka na którym jest śrubka od odpowietrzenia
budyn26 - Sro Paź 07, 2009 19:01

Ok bo myślałem że bez tego płyn do końca nie zleci lub coś takiego dzięki za podpowiedz.
darek_wp - Sro Paź 07, 2009 19:21

zdejmowanie osłony i obudowy filtra ułatwia tylko dostęp do chłodnicy i śruby odpowietrzającej
faecd - Sro Paź 07, 2009 22:43

darek_wp napisał/a:
ułatwia tylko dostęp do chłodnicy i śruby odpowietrzającej
chyba jak nie masz nakladki do srubokreta na leb szesciokontny i zwyklym kluczem nasadowym chcesz odkrecic ta srube albo jak masz lape jak gornik:D:D:D
sobrus - Czw Paź 08, 2009 07:17

U mnie tak ta śruba była zakręcona że nie dałem rady odkręcić. Tata mnie uratował ze swoimi sprzętami. Mimo dłuuugiego ramienia i WD40 i tak męczyliśmy sie z 10 minut.
slax - Pią Paź 09, 2009 10:33

witam też przymeżam sie do zmiany płynu chodniczego i takie ma tytanie jaki płyn wlac do chłodnicy? czy może to być np. petrygo? mój roverek to 416 si

pozdrawiam

greg-si - Pią Paź 09, 2009 11:02

ja mam Hepu i w tamtą zimę przy bardzo dużych mrozach problemów nie było a rozcieńczałem 50/50
darek_wp - Pią Paź 09, 2009 15:06

ja używam różowego boryga i bez problemów
budyn26 - Pią Paź 09, 2009 22:48

Ja zakupiłem Prestone było po promocji w 4l opakowaniu mam nadzieje ze tez nie będzie problemów.
faecd - Sob Paź 10, 2009 00:25

budyn26, tez w R mam prestona, po prostu wszystko jak nalezy:)
budyn26 - Sob Paź 10, 2009 12:39

Ok dzięki a ile wchodzi płynu faecd, ja zakupiłem 2 opakowani w pojemniku po 4l. Chodzi mi tak orientacyjnie żebym wiedział ile lać.
greg-si - Sob Paź 10, 2009 15:14

http://www.roverki.pl/article.php?sid=86
budyn26 - Sob Paź 10, 2009 15:20

Dzięki greg-si,
kasjopea - Sob Paź 10, 2009 16:58

budyn26, może warto czasem poczytać stronę klubową, zamiast mnożyć ciągle te same pytania? :roll:
tolik - Pon Paź 12, 2009 17:36

greg-si napisał/a:
budyn26, pewnie że można ale wtedy masz gorsze dojście do wężyka na którym jest śrubka od odpowietrzenia

Dojście do śrubki odpowietrzającej jest bez znaczenia ,czy filtr powietrza i jego osłonę zdemontujesz czy nie.