|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400 1.6 '98r] Podgrzewanie lusterek
macikd - Pią Lis 06, 2009 01:20 Temat postu: [R400 1.6 '98r] Podgrzewanie lusterek Witam,
to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam następujące pytanie: czy każde elektrycznie regulowane lusterka w R400 były podgrzewane? Niedawno kupiłem ten właśnie model, ale niestety nie mam pojęcia jak to sprawdzić i czy działa jeśli się takowe znajduje.
Z góry dziękuję za odpowiedź, której z niecierpliwością wyczekuję.
Pozdrawiam
dzelo23 - Pią Lis 06, 2009 03:08
Witam. Z tego co mi wiadomo i jeżeli nic nie było zmieniane to powinny być podgrzewane a grzeją cały czas, od momentu gdy kluczyk znajdzie się w pozycji nr 2 w stacyjce.
Gratuluję zakupu i miłego śmigania.
Brt - Pią Lis 06, 2009 08:02
a czy działają, to po prostu czuć .... rano jak odpalisz auto dotknij lusterka .... przed odpaleniem będą zimne, chwilę po odpaleniu powinny się robić wyraźnie ciepłe A 100% metodą jest wyjęcie szkła i sprawdzenie czy są przewody do maty grzewczej doprowadzone i czy jest na nich prąd
sTERYD - Pią Lis 06, 2009 09:37
wystarczy odchylić lusterko na max do zewnątrz i zajrzeć pod szkło (w 400 można sobie jeszcze dla ułatwienia całe lusterko przekręcić do przodu ). Przewody dobrze widać
szoso - Pią Lis 06, 2009 09:48
u mnie od strony kierowcy niestety nie grzeje, teraz gdy najbardziej potrzebne
sTERYD napisał/a: | wystarczy odchylić lusterko na max do zewnątrz i zajrzeć pod szkło |
dokładnie
Lechos - Pią Lis 06, 2009 10:26
Dzis tez sie zabieram do podklejania maty w jednym lusterku. Pierwsze robilem rok temu i nie obylo sie bez strat (szklo peklo). Zaopatrzony w lutownice, opalarke i nowa mate przystepuje dzis do boju z drugim
szoso - Pią Lis 06, 2009 10:29
Lechos ja kupię nowe szło podgrzewane za 17zł
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 10:29
Lechos powodzenia w działaniu (może przy okazji mały FAQ z demontażu )
macikd witaj w gronie Rover-owców i dużo radości z autka
Lechos - Pią Lis 06, 2009 12:00
szosownik napisał/a: | Lechos ja kupię nowe szło podgrzewane za 17zł | Samo szklo (sferyczne) to koszt 25 pln + mata za 6 pln to juz daje 31 pln. Gdzie to takie niskie ceny sa?
darek_wp napisał/a: | Lechos powodzenia w działaniu | Nie dziekuje
szoso - Pią Lis 06, 2009 12:04
Lechos napisał/a: | Gdzie to takie niskie ceny sa? |
sorry od 40 do 50zł, wprowadzili mnie w błąd
Lechos napisał/a: | szklo (sferyczne) |
a od kierowcy powinno być asferyczne? bo sferyczne to jajo oddalające chyba jest
Lechos - Pią Lis 06, 2009 12:08
szosownik napisał/a: | sorry od 40 do 50zł, wprowadzili mnie w błąd | jesli bez plastiku montazowego to drogo
szosownik napisał/a: | a od kierowcy powinno być asferyczne? | w orginale prawa i lewa strona to sferyczne
szosownik napisał/a: | bo sferyczne to jajo oddalające chyba jest | tak samo jest i asferyczne (ciete z kuli) z ta roznica, ze jest koncowka bardziej zalamana (mniejsze martwe pole....niby)
szoso - Pią Lis 06, 2009 12:12
Lechos napisał/a: | jesli bez plastiku montazowego to drogo |
z plastikiem
http://www.allegro.pl/ite..._plastikie.html
wezmę od tego gościa bo u mnie na miejscu szkieł podgrzewanych brak
Lechos - Pią Lis 06, 2009 12:15
ale bez grzania
Sklo+mata+plastik montazowy (jakis taki niepewny) to juz 60 pln.
http://www.allegro.pl/ite..._plastikie.html
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 13:15
Lechos napisał/a: | Sklo+mata+plastik montazowy (jakis taki niepewny) to juz 60 pln. |
i wychodzi na to,że lepiej kupić za 7 dych kompletne lusterko używkę a jeszcze zostanie dawca na drugi raz
Lechos - Pią Lis 06, 2009 13:18
tylko nie masz pewnosci czy tez mata nie jest walnieta
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 13:30
jak się dogadasz tel ze sprzedającym to sprawdzi na kabelkach matę i jeszcze da gw rozruchową
szoso - Pią Lis 06, 2009 13:33
zamówiłem na dwie strony za 100zł z przesyłką
miałem kupić same maty ale patrze że szkła też jakieś powycierane
Lechos - Pią Lis 06, 2009 13:37
W dzisiejszych czasach to Ci powiedza co tylko chcesz uslyszec, poza tym gra nie warta swieczki aby sie bawic w zwroty.
Najlepiej kupic sama mate i sie pobawic nawet jak strzeli szklo to cala zabawa wyniesie 3 dychy.
[ Dodano: Pią Lis 06, 2009 13:37 ]
szosownik napisał/a: | zamówiłem na dwie strony za 100zł z przesyłką
miałem kupić same maty ale patrze że szkła też jakieś powycierane | No to masz zabawy na cale 5 min
Ciekawe czy nie bedziesz musial przerabiac wsuwek bo w nowych matach konektorki sa mniejsze.
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 13:48
a ostatecznie zawsze można zrobić tak
dzelo23 - Pią Lis 06, 2009 14:28
he he he
nawet pod kolor
macikd - Pią Lis 06, 2009 18:15
dzieki za informacje;) czyli wynika z tego że moje maty są uszkodzone bo jak szkło zaparuje to nawet po dłuższej jeździe nie odparowują trudno, jutro to sprawdze i coś z tym zrobie, bo to mały problem.
mam nadzieje że będzie hulał, myśle że trafił mi sie fajny egzemplarz
Jeszcze raz dzięki;)
szoso - Pią Lis 06, 2009 18:54
Lechos napisał/a: | Ciekawe czy nie bedziesz musial przerabiac wsuwek bo w nowych matach konektorki sa mniejsze. |
to nie problem bo zagnę duży konektorek i zrobi się mały
Lechos - Pią Lis 06, 2009 18:57
Cytat: | to nie problem bo zaginasz duży konektorek i masz mały tak czy nie | no raczej nie, bo w nowej macie jest maly konektorek a samiczka w lusterku jest na duzy (chyba zeby ja dobrze zagniesc).
sTERYD - Pią Lis 06, 2009 19:55
a co to za problem dolutować dwie końcówki męskie?? wot macie dylematy...
Lechos - Pią Lis 06, 2009 20:02
Cytat: | a co to za problem dolutować dwie końcówki męskie?? | zaden, tak wlasnie zrobilem z pierwszym lusterkiem
sTERYD napisał/a: | wot macie dylematy... | dylemat to ja mam z tym czy mi sie szklo cale zachowa
sobrus - Pią Lis 06, 2009 20:04
Mi też niestety poleciało jedno szkło. Kupiłem nowe ale niestety jest gorsze niz oryginał (nie ma aż takiego szerokiego pola widzenia).
Ale i tak bardzo dobre.
Maty za 6 czy 7 zł sztuka i wsio teraz działa
Najgorszy jest demontaż/montaż lusterka. Nie wiem może ja coś źle robie, ale z obu stron szkło wyszło razem z plastikiem i kołkami od sterowania elektrycznego (takie małe plastikowe, rozdwojone zakończone z jednej strony gwintem a z drugiej okrągłą główką) i potem wsadzić te kołki przez gumy był kłopot.
Ponadto tak ciasno to wchodziło że musiałem troche przypiłować plastik bo myślałem że lusterko złamie przy wkładaniu...
Ale sie udało
Lechos - Pią Lis 06, 2009 20:07
ze tez do 400 nie robia czegos tak przyzwoitego i w takiej cenie (49.99)
sobrus - Pią Lis 06, 2009 20:11
Właśnie od Michała kupiłem (Moto Mikeza) moje szkła.
Nie są moze tak dobre jak oryginały, ale są niezłe i w sumie moge polecić.
Kontakt bardzo dobry i sympatyczny.
szoso - Pią Lis 06, 2009 20:32
sobrus napisał/a: | Kupiłem nowe ale niestety jest gorsze niz oryginał |
to zależy jakie kupiłeś bo są 3-trzy rodzaje:płaskie,sferyczne i asferyczne
sobrus napisał/a: | Nie wiem może ja coś źle robie, ale z obu stron szkło wyszło razem z plastikiem i kołkami od sterowania elektrycznego |
to chyba musi tak być bo u mnie jest tak samo a włożyć to z powrotem to aż szkło mało nie pęknie
sTERYD - Sob Lis 07, 2009 01:05
tak to jest... do wkładania tych kołeczków od sterowania przydają się szczypce do pierścieni osadczych (zewnętrznych) najlepiej z okrgłymi ramionami, wtedy rozciąga się szeroko, i jest mniejsze ryzyko przerwania gumek niż przy kanciastych
a przy zakładaniu lusterka, po prostu trzeba dociskać palcem tam gdzie są te kulki i wszystko będzie ok
bartoszek_m - Sob Lis 07, 2009 11:20
A to ja mam a jeszcze do was pytanie. Bo ja chciałbym zrobić sobie podgrzewane lusterka. Tylko teraz się zastanawiam, bo mam zwykłe ustawiane ręczne nie podrzegewane w modelu 400. I czy jest sens kupować maty i bawić się w to czy może odrazu lepiej kupić używane lusterka elektryczne. Tylko teraz pytanie z czym będzie mniej zabawy i bardziej pewne, że niczego nie popsuje?
Robert_ - Sob Lis 07, 2009 11:30
Mniej zabawy będzie jeśli dasz samą matę i podepniesz sobie do przełącznika od podgrzewania szyby albo zrobisz oddzielny przełącznik.
Wtedy puścisz po dwa kable do lusterka, a w przypadku wymiany lusterka na elektryczne to masz wiązke kabli, którą musisz potem przeciągnąć przez deske rozdzielczą.
Nie wiem jak wygląda sam montaż maty do szkła więc tutaj się nie wypowiem.
A tak poza tym to czy ktoś się orientuje jakie napięcie jest prowadzone do maty?Nie mam miernika a chce sprawdzić czy napięcie dochodzi do maty po prawej stronie.
Wiem, że mogę przełożyć matę na drugą strone i sprawdzić czy grzeje, ale to zostawiam jako ostateczność-nie chce nic uszkodzić więc szukam łatwiejszej drogi
sTERYD - Sob Lis 07, 2009 17:01
normalne napięcie w instalacji samochodowej, czyli 12V-14,5V. możesz to sprawdzić normalną żarówką samochodową
|
|