Zobacz temat - [R400 1.6 '98r] Podgrzewanie lusterek

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400 1.6 '98r] Podgrzewanie lusterek

macikd - Pią Lis 06, 2009 01:20
Temat postu: [R400 1.6 '98r] Podgrzewanie lusterek
Witam,
to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam następujące pytanie: czy każde elektrycznie regulowane lusterka w R400 były podgrzewane? Niedawno kupiłem ten właśnie model, ale niestety nie mam pojęcia jak to sprawdzić i czy działa jeśli się takowe znajduje.
Z góry dziękuję za odpowiedź, której z niecierpliwością wyczekuję.
Pozdrawiam :smile:

dzelo23 - Pią Lis 06, 2009 03:08

Witam. Z tego co mi wiadomo i jeżeli nic nie było zmieniane to powinny być podgrzewane a grzeją cały czas, od momentu gdy kluczyk znajdzie się w pozycji nr 2 w stacyjce.
Gratuluję zakupu i miłego śmigania.

Brt - Pią Lis 06, 2009 08:02

a czy działają, to po prostu czuć .... rano jak odpalisz auto dotknij lusterka .... przed odpaleniem będą zimne, chwilę po odpaleniu powinny się robić wyraźnie ciepłe :ok: A 100% metodą jest wyjęcie szkła i sprawdzenie czy są przewody do maty grzewczej doprowadzone i czy jest na nich prąd ;)
sTERYD - Pią Lis 06, 2009 09:37

wystarczy odchylić lusterko na max do zewnątrz i zajrzeć pod szkło (w 400 można sobie jeszcze dla ułatwienia całe lusterko przekręcić do przodu :) ). Przewody dobrze widać :cool:
szoso - Pią Lis 06, 2009 09:48

u mnie od strony kierowcy niestety nie grzeje, teraz gdy najbardziej potrzebne :/
sTERYD napisał/a:
wystarczy odchylić lusterko na max do zewnątrz i zajrzeć pod szkło

dokładnie :ok:

Lechos - Pią Lis 06, 2009 10:26

Dzis tez sie zabieram do podklejania maty w jednym lusterku. Pierwsze robilem rok temu i nie obylo sie bez strat (szklo peklo). Zaopatrzony w lutownice, opalarke i nowa mate przystepuje dzis do boju z drugim :twisted:
szoso - Pią Lis 06, 2009 10:29

Lechos ja kupię nowe szło podgrzewane za 17zł :wink:
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 10:29

Lechos powodzenia w działaniu (może przy okazji mały FAQ z demontażu :grin: )

macikd witaj w gronie Rover-owców i dużo radości z autka

Lechos - Pią Lis 06, 2009 12:00

szosownik napisał/a:
Lechos ja kupię nowe szło podgrzewane za 17zł :wink:
Samo szklo (sferyczne) to koszt 25 pln + mata za 6 pln to juz daje 31 pln. Gdzie to takie niskie ceny sa?
darek_wp napisał/a:
Lechos powodzenia w działaniu
Nie dziekuje ;)
szoso - Pią Lis 06, 2009 12:04

Lechos napisał/a:
Gdzie to takie niskie ceny sa?

sorry od 40 do 50zł, wprowadzili mnie w błąd :razz:
Lechos napisał/a:
szklo (sferyczne)

a od kierowcy powinno być asferyczne? bo sferyczne to jajo oddalające chyba jest

Lechos - Pią Lis 06, 2009 12:08

szosownik napisał/a:
sorry od 40 do 50zł, wprowadzili mnie w błąd :razz:
jesli bez plastiku montazowego to drogo :/
szosownik napisał/a:
a od kierowcy powinno być asferyczne?
w orginale prawa i lewa strona to sferyczne
szosownik napisał/a:
bo sferyczne to jajo oddalające chyba jest
tak samo jest i asferyczne (ciete z kuli) z ta roznica, ze jest koncowka bardziej zalamana (mniejsze martwe pole....niby)
szoso - Pią Lis 06, 2009 12:12

Lechos napisał/a:
jesli bez plastiku montazowego to drogo

z plastikiem :smile:
http://www.allegro.pl/ite..._plastikie.html
wezmę od tego gościa bo u mnie na miejscu szkieł podgrzewanych brak

Lechos - Pią Lis 06, 2009 12:15

szosownik napisał/a:
z plastikiem :smile:
ale bez grzania ;)
Sklo+mata+plastik montazowy (jakis taki niepewny) to juz 60 pln.

darek_wp - Pią Lis 06, 2009 13:15

Lechos napisał/a:
Sklo+mata+plastik montazowy (jakis taki niepewny) to juz 60 pln.

i wychodzi na to,że lepiej kupić za 7 dych kompletne lusterko używkę :grin: a jeszcze zostanie dawca na drugi raz

Lechos - Pią Lis 06, 2009 13:18

tylko nie masz pewnosci czy tez mata nie jest walnieta
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 13:30

jak się dogadasz tel ze sprzedającym to sprawdzi na kabelkach matę i jeszcze da gw rozruchową :wink:
szoso - Pią Lis 06, 2009 13:33

zamówiłem na dwie strony za 100zł z przesyłką :smile:
miałem kupić same maty ale patrze że szkła też jakieś powycierane

Lechos - Pią Lis 06, 2009 13:37

W dzisiejszych czasach to Ci powiedza co tylko chcesz uslyszec, poza tym gra nie warta swieczki aby sie bawic w zwroty.
Najlepiej kupic sama mate i sie pobawic nawet jak strzeli szklo to cala zabawa wyniesie 3 dychy.

[ Dodano: Pią Lis 06, 2009 13:37 ]
szosownik napisał/a:
zamówiłem na dwie strony za 100zł z przesyłką :smile:
miałem kupić same maty ale patrze że szkła też jakieś powycierane
No to masz zabawy na cale 5 min ;)
Ciekawe czy nie bedziesz musial przerabiac wsuwek bo w nowych matach konektorki sa mniejsze.

darek_wp - Pią Lis 06, 2009 13:48

a ostatecznie zawsze można zrobić tak ;))
dzelo23 - Pią Lis 06, 2009 14:28

he he he :rotfl:
nawet pod kolor :rotfl: :rotfl:

macikd - Pią Lis 06, 2009 18:15

dzieki za informacje;) czyli wynika z tego że moje maty są uszkodzone bo jak szkło zaparuje to nawet po dłuższej jeździe nie odparowują ;/ trudno, jutro to sprawdze i coś z tym zrobie, bo to mały problem.
mam nadzieje że będzie hulał, myśle że trafił mi sie fajny egzemplarz :smile:
Jeszcze raz dzięki;)

szoso - Pią Lis 06, 2009 18:54

Lechos napisał/a:
Ciekawe czy nie bedziesz musial przerabiac wsuwek bo w nowych matach konektorki sa mniejsze.

to nie problem bo zagnę duży konektorek i zrobi się mały :wink:

Lechos - Pią Lis 06, 2009 18:57

Cytat:
to nie problem bo zaginasz duży konektorek i masz mały tak czy nie :wink:
no raczej nie, bo w nowej macie jest maly konektorek a samiczka w lusterku jest na duzy (chyba zeby ja dobrze zagniesc).
sTERYD - Pią Lis 06, 2009 19:55

a co to za problem dolutować dwie końcówki męskie?? wot macie dylematy... ;)
Lechos - Pią Lis 06, 2009 20:02

Cytat:
a co to za problem dolutować dwie końcówki męskie??
zaden, tak wlasnie zrobilem z pierwszym lusterkiem
sTERYD napisał/a:
wot macie dylematy... ;)
dylemat to ja mam z tym czy mi sie szklo cale zachowa :)
sobrus - Pią Lis 06, 2009 20:04

Mi też niestety poleciało jedno szkło. Kupiłem nowe ale niestety jest gorsze niz oryginał (nie ma aż takiego szerokiego pola widzenia).
Ale i tak bardzo dobre.
Maty za 6 czy 7 zł sztuka i wsio teraz działa :)

Najgorszy jest demontaż/montaż lusterka. Nie wiem może ja coś źle robie, ale z obu stron szkło wyszło razem z plastikiem i kołkami od sterowania elektrycznego (takie małe plastikowe, rozdwojone zakończone z jednej strony gwintem a z drugiej okrągłą główką) i potem wsadzić te kołki przez gumy był kłopot.
Ponadto tak ciasno to wchodziło że musiałem troche przypiłować plastik bo myślałem że lusterko złamie przy wkładaniu...

Ale sie udało :)

Lechos - Pią Lis 06, 2009 20:07

ze tez do 400 nie robia czegos tak przyzwoitego i w takiej cenie (49.99)
sobrus - Pią Lis 06, 2009 20:11

Właśnie od Michała kupiłem (Moto Mikeza) moje szkła.
Nie są moze tak dobre jak oryginały, ale są niezłe i w sumie moge polecić.
Kontakt bardzo dobry i sympatyczny.

szoso - Pią Lis 06, 2009 20:32

sobrus napisał/a:
Kupiłem nowe ale niestety jest gorsze niz oryginał

to zależy jakie kupiłeś bo są 3-trzy rodzaje:płaskie,sferyczne i asferyczne
sobrus napisał/a:
Nie wiem może ja coś źle robie, ale z obu stron szkło wyszło razem z plastikiem i kołkami od sterowania elektrycznego

to chyba musi tak być bo u mnie jest tak samo a włożyć to z powrotem to aż szkło mało nie pęknie

sTERYD - Sob Lis 07, 2009 01:05

tak to jest... do wkładania tych kołeczków od sterowania przydają się szczypce do pierścieni osadczych (zewnętrznych) najlepiej z okrgłymi ramionami, wtedy rozciąga się szeroko, i jest mniejsze ryzyko przerwania gumek niż przy kanciastych ;)
a przy zakładaniu lusterka, po prostu trzeba dociskać palcem tam gdzie są te kulki i wszystko będzie ok :cool:

bartoszek_m - Sob Lis 07, 2009 11:20

A to ja mam a jeszcze do was pytanie. Bo ja chciałbym zrobić sobie podgrzewane lusterka. Tylko teraz się zastanawiam, bo mam zwykłe ustawiane ręczne nie podrzegewane w modelu 400. I czy jest sens kupować maty i bawić się w to czy może odrazu lepiej kupić używane lusterka elektryczne. Tylko teraz pytanie z czym będzie mniej zabawy i bardziej pewne, że niczego nie popsuje?
Robert_ - Sob Lis 07, 2009 11:30

Mniej zabawy będzie jeśli dasz samą matę i podepniesz sobie do przełącznika od podgrzewania szyby albo zrobisz oddzielny przełącznik.
Wtedy puścisz po dwa kable do lusterka, a w przypadku wymiany lusterka na elektryczne to masz wiązke kabli, którą musisz potem przeciągnąć przez deske rozdzielczą.
Nie wiem jak wygląda sam montaż maty do szkła więc tutaj się nie wypowiem.

A tak poza tym to czy ktoś się orientuje jakie napięcie jest prowadzone do maty?Nie mam miernika a chce sprawdzić czy napięcie dochodzi do maty po prawej stronie.
Wiem, że mogę przełożyć matę na drugą strone i sprawdzić czy grzeje, ale to zostawiam jako ostateczność-nie chce nic uszkodzić więc szukam łatwiejszej drogi :wink:

sTERYD - Sob Lis 07, 2009 17:01

normalne napięcie w instalacji samochodowej, czyli 12V-14,5V. możesz to sprawdzić normalną żarówką samochodową :cool: