|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Coś kapie
Wroblo - Wto Cze 01, 2010 17:49 Temat postu: [R75] Coś kapie Witam!!!
Ostatnio zaobserwowałem ze cos mi kapie z pod auta.Sprawdzalem olej i plyn chlodniczy i wszystko jest ok.
To kapanie jest z lewej strony jak popatrze przy kole to widac ze taka jakas belka jest mokra.Sprawdzalem to i wydaje mi sie ze to woda,ale z kad to moze kapac??
bizon - Wto Cze 01, 2010 17:57
Moze z kanalikow odplywowych po prostu. Sa lekko zapchane i leci powoli
staf - Wto Cze 01, 2010 18:02
bizon napisał/a: | Moze z kanalikow odplywowych po prostu. Sa lekko zapchane i leci powoli |
Albo z klimy, skrapla się i kapie.
colin1983 - Wto Cze 01, 2010 18:10
Jaki kolor i konsystencje ma ta ciecz????
Wroblo - Wto Cze 01, 2010 18:14
Klima odpad bo jej poprostu nie ma
a ciecz jest bezbarwna ciekła wydaje mi sie ze to woda.Tylko nie wiem z kda by mogła tam kapac
colin1983 - Wto Cze 01, 2010 18:28
Ale nie tłustawa???
witgut - Wto Cze 01, 2010 18:28
więc sprawdź czy nie masz wody w grodzi pomiędzy silnikiem a kabiną. Sprawdzisz to zdejmując osłonę podszybia po stronie kierowcy, i zaglądając do środka. Jeśli masz przypchane kanaliki to będzie powoli spływać.
Wroblo - Wto Cze 01, 2010 18:36
nie tłustawa
bizon - Wto Cze 01, 2010 18:45
Najpewniej okolice podszybia, wiec tam sprawdz czy nigdzie Ci nic nie przecieka
grota10 - Wto Cze 01, 2010 19:13
albo wjedz na kanal i pod spodem w okolicy gdzie kapie zobaczysz wystajace gumowe rurki po jedznej i drugiej stronie auta.To sa kanaliki odplywowe i nalezy je udroznic.Tak bedzie latwiej bo od strony kierowcy jest okropne dojscie od gory
apples - Wto Cze 01, 2010 20:16
Przeczytaj i zobacz zdjęcia: Woda w samochodzie (kabinie)
- w grodzi silnika (zapchane odpływy) http://forum.roverki.eu/v...p=494766#494766
Wroblo - Sro Cze 02, 2010 12:41
Witam!!!
Sprawdzalem dzisiaj te kanaliki i te przy teleskopach sa czyste woda spływa bez problemu.Natomiast sciagnołem ten plasteki (ta kratke i okazało sie ze tam na dole jest woda czy to jest ta przegroda miedzy silnikeim a kabina??
I czy to z tego powodu moze kapac z pod auta
apples - Sro Cze 02, 2010 13:00
Wroblo napisał/a: | te kanaliki i te przy teleskopach | Sprawdź też w grodzi. Wroblo napisał/a: | Natomiast sciagnołem ten plasteki (ta kratke i okazało sie ze tam na dole jest woda czy to jest ta przegroda miedzy silnikeim a kabina?? | Tak. Tam nie powinno być wody. Cytat: | I czy to z tego powodu moze kapac z pod auta | Tak
Wroblo - Sro Cze 02, 2010 13:04
Apples i tam sa te 2 pozostale odpływy??
A czy to tez moze miec wpływ na to ze gdy mam właczony nawiew to na zakretach cos tak słychac jakby ciepłe powietzre z woda sie stykało (nie wiem jak ci to opisac)
TomC - Sro Cze 02, 2010 13:49
Wroblo napisał/a: | A czy to tez moze miec wpływ na to ze gdy mam właczony nawiew to na zakretach cos tak słychac jakby ciepłe powietzre z woda sie stykało (nie wiem jak ci to opisac) |
Słyszysz jakby wentylator chciał wodę zaciągnąć i pochlipuje, bulgocze, pluska i na dodatek parują Ci szyby.... Czyść jak najszybciej.
apples - Sro Cze 02, 2010 14:52
Wroblo napisał/a: | Apples i tam sa te 2 pozostale odpływy?? | Tak. Zaznaczyłem ich orientacyjne miejsca na zdjęciu w linku kolorem czerwonym.
MiReK - Pon Cze 07, 2010 16:58
TomC napisał/a: | Czyść jak najszybciej. |
A co ma czyścić?
witgut - Pon Cze 07, 2010 17:37
odpływy z grodzi, oczyścić z zatykających go śmieci.
MiReK - Pon Cze 07, 2010 17:52
Zgadzam się,ale co mają wspólnego niedrożne odpływy z grodzi z parowaniem szyb,jak napisał TomC ?
bizon - Pon Cze 07, 2010 18:03
jedyna napisał/a: | Zgadzam się,ale co mają wspólnego niedrożne odpływy z grodzi z parowaniem szyb,jak napisał TomC ? |
Parowanie szyb jest wywołane wilgocia w samochodzie. wiec jak masz niedrozne odplywy i zostaje gdzies woda to w czasie jazdy beda parowac szyby
TomC - Pon Cze 07, 2010 18:06
jedyna napisał/a: | ale co mają wspólnego niedrożne odpływy z grodzi z parowaniem szyb |
Jak w łazience podczas kąpieli wzrośnie wilgotność to zazwyczaj parują lustra. ( jeżeli ktoś się kąpie i ma lustra )
apples - Pon Cze 07, 2010 18:12
jedyna napisał/a: | Zgadzam się,ale co mają wspólnego niedrożne odpływy z grodzi z parowaniem szyb,jak napisał TomC ? | Tam jest filtr kabinowy i wlot powietrza do kabiny. Jak jest woda w grodzi to ciągnie wilgoć do kabiny.
dukat11 - Pon Cze 07, 2010 21:34
apples napisał/a: | Tam jest filtr kabinowy i wlot powietrza do kabiny. Jak jest woda w grodzi to ciągnie wilgoć do kabiny. |
Dodam jeszcze że przy dobrze przytkanych odpływach cały filtr pyłkowy może być wilgotny gdyż działa jak gąbka.
TomC - Pon Cze 07, 2010 22:32
dukat11 napisał/a: | przy dobrze przytkanych odpływach cały filtr pyłkowy może być wilgotny gdyż działa jak gąbka. |
Co z kolei skutkuje, delikatnie pisząc, smrodem i sprzyja rozwojowi flory i fauny. Począwszy od bakterii a na grzybach kończąc. BTW jak wyjdą pieczarki to jeszcze nic strasznego
|
|