|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R.all] System Comming/Living Home a'la VW????
patric62 - Sob Wrz 11, 2010 20:31 Temat postu: [R.all] System Comming/Living Home a'la VW???? Witam.
Temat głównie dla zapaleńców oświetlenia diodowego=]
Może najpierw coś o samym systemie.. polega na zapaleniu świateł na kilkadziesiąt sekund po naciśnięciu pilota,dodatkowo jak w nowym bodajże Touranie zapalenie diod pod progami. Przykładowy filmik:) http://www.youtube.com/wa...feature=related
Jak myślicie..jest możliwość zrobienia czegoś podobnego w naszych super R ?:D
Pozdrawiam
marcin5xd - Nie Wrz 12, 2010 16:29
wydaje mi sie ze jest mozliwe ... nie jestem elektrykiem ale to pewnie kwestia podlaczenia pod lampke wewnetrzną samochodu ta ktora sie sciemnia
Harry - Nie Wrz 12, 2010 21:37
da rade wystarczy,ze zakupisz odpowiedni moduł lub sam zbudujesz, który po właczeniu alarmu właczy na jakiś czas światła mijania, do modułu podłaczysz wtedy diody i wszystko się zapali, jedynie cop znalazłem na allegro to:
http://allegro.pl/doswiet...1229531907.html
popytaj się w elektornicznych o takich układach
jak jesteś bardziej zainteresowany to mam artykuł z Motoru jak to podłączyć
dziadekc1 - Pon Wrz 13, 2010 19:16
a ja juz dawno myslalem by zrobic sobie cos takiego:
otwieram auto z pilota i zapala mi sie lampka w podsufitce, podchodze otwieram drzwi zamykam siedzac w srodku a ona gasnie... ma ktos pomysl jak to zrealizowac??
Brt - Pon Wrz 13, 2010 19:28
Podaj sobie minus z siłownika poprzez diodę w kierunku zaporowym na krańcówkę drzwi ( minus z tego przewodu na którym jest minus przy otwieraniu auta - dioda jest dodana w celu zabezpieczenia układu przed podaniem plusa przy zamykaniu co mogłoby spowodować zwarcie) Podanie minusa powinno zainicjować zapalenie lampki w aucie, a sama siewygasi albo po chwili siedzenia w aucie albo po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu.
Zaznaczam, że to teoria ... nie sprawdzałem tego na swoim R. ... ale powinno zadziałać
Tomek1212 - Pon Wrz 13, 2010 19:32
dziadekc1 napisał/a: | a ja juz dawno myslalem by zrobic sobie cos takiego:
otwieram auto z pilota i zapala mi sie lampka w podsufitce, podchodze otwieram drzwi zamykam siedzac w srodku a ona gasnie... ma ktos pomysl jak to zrealizowac?? |
W R800 coś takiego jest w stadardzie, podobnie jak światła odprowadzające, które świecą przez 30sekund po ich wyłączeniu.
maryba - Pon Wrz 13, 2010 19:43
Tomek1212 napisał/a: | dziadekc1 napisał/a: | a ja juz dawno myslalem by zrobic sobie cos takiego:
otwieram auto z pilota i zapala mi sie lampka w podsufitce, podchodze otwieram drzwi zamykam siedzac w srodku a ona gasnie... ma ktos pomysl jak to zrealizowac?? |
W R800 coś takiego jest w stadardzie, podobnie jak światła odprowadzające, które świecą przez 30sekund po ich wyłączeniu. |
hmm...w 200 tez chyba tak mam ... a ten modulik fajnie nawet może działać
Brt - Pon Wrz 13, 2010 19:47
o ile kojarzę t właśnie w nowszych R200 (chyba 98 i 99 roczniki .. moze też 97) światełko sięwłaśnie zapala po otworzeniu auta.
Harry - Pon Wrz 13, 2010 21:49
w r 200 po otworzeniu zapala sie lampka,ale jak sie nie zapala po otworzeniu, to wystarczy lampke do karncowk podlaczyc. jezeli chcesz zeby wygasalo to wystarczy odpowiedni modul
memphisto - Pon Wrz 13, 2010 22:04
dziadekc1 napisał/a: | a ja juz dawno myslalem by zrobic sobie cos takiego:
takie coś każdy R200 ma w standarzie, ale pewno masz problem taki jak i ja - mnie to nie działa
[ Dodano: Pon Wrz 13, 2010 23:04 ]
Harry napisał/a: | w r 200 po otworzeniu zapala sie lampka,ale jak sie nie zapala po otworzeniu, to wystarczy lampke do karncowk podlaczyc. jezeli chcesz zeby wygasalo to wystarczy odpowiedni modul |
mógłbyś wyjaśnić? bo niedawno pisałem o swoim problemie, że mi właśnie nie działa od kąd wycieli immobilajzer i nie znalazłem ratunku
Harry - Wto Wrz 14, 2010 13:56
no to musisz od lampki w środku zobaczyć przewody, jak sa podłączone do krańcówek tzn. do włączników w drzwiach( takie bolce wystające to działa jak światło w lodówce )
jeżeli CI wycieli to alarm też Ci usunęli? jeżeli tak to pewnie od tych krańcówek kable ucięli
dziadekc1 - Wto Wrz 14, 2010 17:54
Harry napisał/a: | w r 200 po otworzeniu zapala sie lampka,ale jak sie nie zapala po otworzeniu, to wystarczy lampke do karncowk podlaczyc. jezeli chcesz zeby wygasalo to wystarczy odpowiedni modul |
tak zgadza sie ze po otworzeniu drzwi zapala sie lampka...
ale mi od samego poczatku chodzi o to ze jak ide w strone auta jak juz lapia drzwi sygnal z pilota i sie otwieraja to ma sie zapalac lampka w podsufitce... a ma gasnac jak siedze w srodku (tak jak jest w standardzie)
Harry - Wto Wrz 14, 2010 19:00
nie wiem czy nie wystarczy sie wpiąć jakoś w siłownik centralnego, lub po prostu sygnał, który idzie na światła awaryjne( tak myślę,bo nie mam żadnego schematu)
dziadekc1 - Wto Wrz 14, 2010 19:31
Harry napisał/a: | nie wiem czy nie wystarczy sie wpiąć jakoś w siłownik centralnego, lub po prostu sygnał, który idzie na światła awaryjne( tak myślę,bo nie mam żadnego schematu) |
ja sie zalapalem na ten model roverka co nie miga swiatelkami jak sie otwiera/zamyka z pilota... myslalem tez o jakims czujniku (fotokomorce) lub wpieciu sie sie w cos od centralnego tylko jest maly problmik otworze drzwi z pilota lampka sie zapali i nie zgasnie dopoki nie zamkne drzwi od srodka... a przeciez nie oto chodzi...
Harry - Wto Wrz 14, 2010 19:48
a dlaczego nie zgaśnie? skoro dostaje impuls z centralnego na drzi to sie tam wpiąc przeciez tam nie ma ciagle napięcia( tak mnie się wydaje) wiec centralny daje na chwile wtedy zapali się lampka i pozniej odpowiedni moduł,zeby zgasła
Brt - Wto Wrz 14, 2010 20:16
przeciez napisalem wyżej co trzeba zrobić ... a Wy kombinujecie z modułami ..
memphisto - Wto Wrz 14, 2010 23:16
zgadza się, alarm też usunęli i dlatego mi nie trybi to podświetlenie. To gdzie szukać tych kabli od krańcówek da się to jakoś logicznie wytłumaczyć czy nie bardzo ?
sTERYD - Sro Wrz 15, 2010 00:40
już chyba bardziej logicznie niż Brt wytłumaczył to się nie da...
-kable od krańcówek są przy krańcówkach, dowolną podłączyć możesz, a kable od siłowników są siłą rzeczy w drzwiach...
Harry - Sro Wrz 15, 2010 15:12
najlogiczniej to Brt wyjaśnił
Mesio_750 - Sro Wrz 15, 2010 23:44
Jak masz alarm to musisz sprawdzic na ktorym kablu jest napiecie jak otwierasz samochod lub go zamykasz, nastepnie podlaczas przekaznik i wlacznik czasowy np na 10s. Po wlaczeniu alarmu swiatla wlacza sie na 10s i tak samo przy otwarciu samochodu
Perez - Pią Wrz 17, 2010 09:08
A mi sie wydaje, ze zrobi sie z tego nowy WT gadzet jak diodowe lampy do jazdy dziennej, czy kierunkowskazy w lusterkach.
|
|