|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 45] tłumik końcowy
kojot1970 - Pią Lut 04, 2011 20:40 Temat postu: [R 45] tłumik końcowy Witam.
Mam parę pytań dotyczących doboru tłumika końcowego do R 45 1,6 sedan
Czy jest jakaś różnica w mocowaniu i kształcie tłumika między silnikami 1,6 i 1,8 ?
Czy tłumik od wersji hatchback 1,6 będzie pasował do sedana 1,6 ?
Czy są dostępne tłumiki innych firm niż Bosal i Walker?
Czy można zastosować jakiś inny tłumik np.od Hondy Civic?
keczu - Pią Lut 04, 2011 21:58
http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID003470
Wyglada na to ze:
kojot1970 napisał/a: | Czy jest jakaś różnica w mocowaniu i kształcie tłumika między silnikami 1,6 i 1,8 ? |
Bardziej prawdopodobne ze roznica jest w srednicy rury wydechu. Tak czy inaczej roznica jakas jest. (patrz opisy czesci nr 14 ,rozne numery dla wersji 1.8, takie same dla 1.4 i 1.6)
kojot1970 napisał/a: | Czy tłumik od wersji hatchback 1,6 będzie pasował do sedana 1,6 ? |
Nie bedzie.
kojot1970 napisał/a: | Czy są dostępne tłumiki innych firm niż Bosal i Walker? |
A po co to dobre firmy. Bosal nie jest taki drogi.
kojot1970 napisał/a: | Czy można zastosować jakiś inny tłumik np.od Hondy Civic? |
Ciezko powiedziec, ale to zadna zaleta dopasowac czesc od Hondy bo zwykle to drozej wychodzi.
Wydech Honda Civic 5D.
http://img228.imageshack....ageca87bbzf.gif
macikd - Pią Lut 04, 2011 23:54
kojot1970 napisał/a: | Czy są dostępne tłumiki innych firm niż Bosal i Walker? |
Są dostepne np. POLMOSTRÓW. Ja na allegro dorwałem zestaw koncowy+środkowy+wieszaki i zapłaciłem 170zł. Pasował bez zbędnych kombinacji. Gwarancja na niego chyba rok czasu, więc jeśli tyle wytrzyma a nie wygląda na to, żeby było inaczej, to za te pieniądze jak najbardziej warto.
Oczywiście R400 i R45 sa te same, tylko ważne żeby sedan był.
szoso - Sob Lut 05, 2011 08:07
a co ci nie pasuje w tych markach?
to są bardzo dobre tłumiki
ogólnie wyboru za dużego nie ma, bynajmniej w Ostrołęce, wolałem kupić z allegro bo taniej mnie to wyszło
keczu napisał/a: | Bosal nie jest taki drogi |
końcowy Bosal do mojego kosztuje 300zł (goły tłumik), za PolmOstrów zapłaciłem 180zł z wieszakami, uszczelką i pastą uszczelniającą, widać różnicę?
macikd napisał/a: | Gwarancja na niego chyba rok czasu |
to ktoś cię zrobił w jajo bo gwarancja wynosi 24 miesiące na PolmOstrów
shilus82 - Sob Lut 05, 2011 08:48
Mam Polmostrów i jednak jakość jego wykonania jest daleka od Bosala, bo teściu ma i jeździ na nim już 5 rok bodajże i nie jest tak skorodowany jak mój. Poza tym mój ma jakąś wadę fabryczną bo krzywo wisi. Ale za to tani był, za dwururkę,środek i koniec wyszło mi z przesyłka jakieś 400 złotych i z tymi wszystkimi pierdołami co dodawali no i przysłali mi jeden wieszak jak napisałem, że jeden jest pęknięty
keczu - Sob Lut 05, 2011 10:57
szoso420 napisał/a: | widać różnicę? |
shilus82 napisał/a: | Mam Polmostrów i jednak jakość jego wykonania jest daleka od Bosala, bo teściu ma i jeździ na nim już 5 rok bodajże i nie jest tak skorodowany jak mój. Poza tym mój ma jakąś wadę fabryczną bo krzywo wisi. |
No jak widac roznica jest widoczna
szoso - Sob Lut 05, 2011 11:09
keczu napisał/a: | No jak widac roznica jest widoczna |
akurat chodziło mi o cenową bo jakościową znam, daje mu 2-3 lata
keczu - Sob Lut 05, 2011 11:38
szoso420 napisał/a: | akurat chodziło mi o cenową bo jakościową znam, daje mu 2-3 lata |
Widze ze mamy jakis problem, moze mi sie zdaje. Ale jak wrzucasz komentarz troche sarkastyczny zakonczony .To wrecz prowokuje odpisac w ten sam sposob. To ze kupiles taniej tlumik to oki. Ale nie dodales razem z tym jakiej jest jakosci.
Rozumiem jakbys napisal "Kupilem tlumik za 180zl ,ale daje mu 2-3 lata" , ale nie trzeba bylo " widac roznice". Tak ogolnie to drozej wyjdzie kupic 2x za 180zl plus montaz. Ja mam fabfyczny tlumik na aucie z 2004r , nie chcial bym wymieniac co 2-3 lata. Pozdr.
gregor13 - Sob Lut 05, 2011 12:18
Z tego co mi wiadomo, to o tłumik końcowy do R45 jest ciężko. A ponoć jest jakaś różnica pomiędzy R400 i R45. Ja znalazłem coś takiego i na wiosnę mam zamiar to zrealizować:
http://moto.allegro.pl/tl...1438978824.html
snake0908 - Sob Lut 05, 2011 12:52
Cytat: | Witam.
Mam parę pytań dotyczących doboru tłumika końcowego do R 45 1,6 sedan
Czy jest jakaś różnica w mocowaniu i kształcie tłumika między silnikami 1,6 i 1,8 ?
Czy tłumik od wersji hatchback 1,6 będzie pasował do sedana 1,6 ?
Czy są dostępne tłumiki innych firm niż Bosal i Walker?
Czy można zastosować jakiś inny tłumik np.od Hondy Civic? |
Do Rovera 45 z silnikiem 1.6 jest dużo zamienników. Jak ja wymieniałem tłumik u siebie ( silnik 1.8 ) to dostępny był tylko zamiennik firmy walker i pewnie jest tak do teraz, przynajmniej na polskim rynku.
z hatchback-a nie będzie pasował do sedana i od Hondy też nie będzie pasował.
Ja za walkera zapłaciłem troszkę ponad 200 zł i jest głośniejszy od fabrycznego.
pozdr
macikd - Sob Lut 05, 2011 18:04
szoso420 napisał/a: | macikd napisał/a:
Gwarancja na niego chyba rok czasu
to ktoś cię zrobił w jajo bo gwarancja wynosi 24 miesiące na PolmOstrów |
Raczej nikt mnie nie zrobił w jajo bo napisałem "chyba" z tego względu, że nie chciało mi się sprawdzać ile jest faktycznie i nie chciałem przekolorować faktów
Co do jakości to powiem, że mam go ponad pół roku i jakoś korozji nie widać. Jedyną wadą była troszkę krzywo przyspawana końcówka wydechu, ale to żaden problem.
keczu napisał/a: | Tak ogolnie to drozej wyjdzie kupic 2x za 180zl plus montaz. Ja mam fabfyczny tlumik na aucie z 2004r , nie chcial bym wymieniac co 2-3 lata. |
Ja tez miałem do zeszłego roku tłumik fabryczny z roku 1998 więc nie ma o czym mówić. Tylko wątpię, aby jakikolwiek kupiony dziś tłumik również tyle wytrzymał.
Co do kosztów to kazdy robi jak uważa. Ja nie miałem w danej chwili zbędnej gotówki to kupiłem tańszy ale nie żałuję.
kojot1970 - Nie Lut 06, 2011 01:24
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi
Powiedzcie mi jeszcze bo widzę w dwóch postach różne wypowiedzi czy od R 416 sedana będzie pasował czy nie. Przeglądając oferty wielu sklepów czy nawet allegro do R400 jest duży wybór a do R45 prawie żadnego
Ciufa - Nie Lut 06, 2011 04:17
chyba jest rożnica w średnicy wydechu pomiedzy 1.6 i 1.8
tak wiec myśle, że kojot1970 napisał/a: | czy od R 416 sedana będzie pasował czy nie. |
do 1.8 chyba nie
przemek2045 - Sob Sty 05, 2013 19:09
witam, chcial bym sie zorientowac czy byl by jakis problem z umocowaniem drugiego tlumika koncowego po lewej stronie w moim roverku 45, sedan? Tlumik, wieszaki, spawarke i gumowke juz posiadam
tronsek - Sob Sty 05, 2013 19:35
przemek2045 napisał/a: | chcial bym sie zorientowac czy byl by jakis problem z umocowaniem drugiego tlumika koncowego po lewej stronie w moim roverku 45, sedan? | Nie będzie problemu, bo wnęka na koło zapasowe jest umiejscowiona w osi pojazdu i po lewej stronie jest dość miejsca, na dołożenie tłumika końcowego. Sam się nawet zastanawiałem aby to zrobić w swoim R400.
Przydałaby się jeszcze rura środkowa, aby fachowo się wpiąć z tym drugim tłumikiem końcowym.
przemek2045 - Sob Sty 05, 2013 20:20
dokladnie, wygladac by to fajnie wygladalo tym bardziej ze by to byly dwa oryginalne tlumiki, ale zastanawiam sie czy rowno by dym puszczaly przy redukcji biegu lub wstawieniu i czy autko nie straci mocy na tym;) przydalo by sie zeby sie wypowiedzial ktos kto juz tro robil, widzialem na youtubie jak jeden z klubowiczow mial takie cos zrobione i wygladalo zacnie http://www.youtube.com/watch?v=YCGeP4y8Q-4 przewin sobie na 0:35s
tronsek - Sob Sty 05, 2013 20:30
przemek2045 napisał/a: | czy autko nie straci mocy na tym | Rozluźnienie wydechu w silnikach doładowanych, nie zabiera mocy.
przemek2045 napisał/a: | ale zastanawiam sie czy rowno by dym puszczaly przy redukcji biegu lub wstawieniu | Jeżeli "zasilanie" tłumików zrobisz jednakowe, to będą równo puszczać dymka. Dlatego potrzebna jest druga rura środkowa, aby jednakowo "zasilić" drugi tłumik.
przemek2045 - Sob Sty 05, 2013 20:43
wydaje mi sie ze wstawienie rozgałęźnika z jednej rury na dwie, wspawać tam gdzie sie zaczyna zgięcie do tłumika końcowego załatwiło by sprawę a Ty od kąd chciałeś wstawić już dwie rury ? tak jak ja mówię czy jeszcze bardziej w stronę silnika?
tronsek - Sob Sty 05, 2013 20:50
przemek2045 napisał/a: | wspawać tam gdzie sie zaczyna zgięcie do tłumika końcowego | właśnie w tym miejscu, tak jak Ty mówisz. Iść w stronę silnika nie ma miejsca.
przemek2045 - Sob Sty 05, 2013 20:55
No to pomysl jest w przyszlym tygodniu postaram sie wziasc za to jak zrobie, podziele sie fotkami i wrazeniami
Pozdrawiam.
tronsek - Sob Sty 05, 2013 21:01
Czekamy na efekty i wrażenia z jazdy.
Powodzenia.
|
|