|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Prawa szyba problem
lucrah - Pią Mar 02, 2012 11:15 Temat postu: [R600] Prawa szyba problem Witam, posiadam w moim roverze z przodu elektryczne szyby, jednak prawa się nie podnosi, poprzedni właściciel mówił coś o jakiś rolkach, możecie pomóc co dokładnie i gdzie muszę dostać żeby to naprawić?
jackas5 - Pią Mar 02, 2012 17:25
Też miałem z tym problem pekają plastikowe kołkja na rolkach, musisz rozebrać boczek i wykręcić 6 śrub w drzwiach 4 na środku dwie po prawej stronie potem odłaczyć zlączke i wyjąć mechanizm ja naprawiłem to za pomocą śruby którą uciołem i podkładkami narazie mi działa w taki sposób nawaliłem pełno smaru na to
v_chu - Sob Mar 03, 2012 19:59
https://rapidshare.com/files/4258746702/Rolka_2_.pdf
tokarz zrobi to za grosze ja chwilowo szukam dobrego tokarza ale wymiary sprawdzone... to działa
93karol - Nie Mar 04, 2012 14:49
u mnie czasem jest tak ze opuszczę a potem nie chce iść do góry, jak odrazy wezmę w gore po puszczeniu w dól.
to ta rolka może być przyczyną czy co?
v_chu - Nie Mar 04, 2012 20:57
Jasne że tak. Bo jak jest w dole to ma tendencję do kantowania. Miałem tak samo w prawych drzwiach. Jak rolka jeszcze bardziej wyszczuplała to już się kantuje od początku.
93karol - Czw Mar 08, 2012 18:47
muszę to zrobić na weekendzie... bo dziś opuściłem sobie, troszeczkę a tu później ni ch.... w gore, opuściłem na sam dół, i po 3 probie wystartowała..
Evivalarte - Nie Mar 11, 2012 18:14
Witam mam podobny problem z szybami, niestety aż 2 przednie naraz, tylko że jestem posiadaczem Hondy Accord i tu pytanie, czy wymiary kółka podane wyżej, będą takie same w moim aucie i z jakiego materiału je wykonać
piwosz121 - Wto Kwi 03, 2012 09:20
Ja z kolei mam taki problem z szybą prawą z przodu, że przy opuszczaniu wciąga tylko przód i szyba idzie w dól krzywo, a przy zasuwaniu wychodzi ona za ramkę szyby tak jakby miala wypaść cala
to też przez tę rolkę ?
karolj - Wto Kwi 03, 2012 09:59
piwosz121: to może być również objaw poluzowanej prowadnicy od szyby, czego Ci życzę
Mayson - Wto Kwi 10, 2012 22:30
Na allegro i na http://hondaaccord-strefa.pl/ był gostek, który produkował gotowe rolki do szyb i po wymianie służą one do końca życia auta - polecam. Trzeba go poszukać, popytać na ww. forum.
mati54 - Wto Maj 01, 2012 12:32
a ma nadal ktoś problem z tymi rolkami?? ja bym kupił 4 sztuki gdyż z przodu klima boczna mi nie działa:(
woziak - Nie Maj 13, 2012 22:01
mati54, też mam problem z przednimi rolkami, tokarz u mnie w mieście jak za złoto się ceni, znalazłeś może jakieś reperaturki albo coś?
Mayson - Wto Maj 15, 2012 00:27
Zapytajcie na forum hondaaccord-strefa.pl tam był gość, co sprzedawał rolki i to dobre rolki - 2szt ok 30zł zapłaciłem, trzymają do dziś i będą trzymać - lepsze niż fabryczne.
[ Dodano: Wto Maj 15, 2012 01:27 ]
Aaaa.. widzę, że już o tym pisałem
woziak - Pią Maj 18, 2012 08:55
Znalazłem gościa, popytałem tak jak Mayson radził na forum hondy i się odnalazł jeśli jest ktoś jeszcze zainteresowany rolkami mogę dać namiar.
Mayson - Pią Maj 18, 2012 15:01
A podaj tutaj jego nick na tamtym forum, łatwiej będzie go odnaleźć
woziak - Pią Maj 18, 2012 15:39
Forum hondaaccord-strefa.pl nick adrianekk
mati54 - Wto Maj 22, 2012 20:46
a masz jakies gadu czy cos zycie byśmi chłopie uratował ile zapłaciłęś bo mi co chwile plastikowe siadają;/
marthinez - Sro Maj 23, 2012 07:37
Do mnie wczoraj zostały wysłane.
Dam znać jak dojdą.
Nick: adrianekk, piszcie na hubigd@o2.pl
Cena jednej rolki wraz ze śrubą to 12 zł + 5 zł przesyłka.
Piszcie śmiało.
Mayson - Sro Maj 23, 2012 09:33
marthinez napisał/a: | Nick: adrianekk, piszcie na hubigd@o2.pl |
Teraz pamiętam - to właśnie ten gostek - rzetelny, uczciwy, a jego rolki przeżyją całe auto
marthinez - Pią Maj 25, 2012 16:41
Mayson napisał/a: | Teraz pamiętam - to właśnie ten gostek - rzetelny, uczciwy, a jego rolki przeżyją całe auto | Mogę potwierdzić.
Uczciwy, konkretny i miły gość.
Rolki dzisiaj dotarły, ale jest jedno ale - są plastikowe!
W sumie nie ma to większego znaczenia skoro stare plastiki wytrzymały 10 lat.
Te nowe tyle już nie muszą.
Mayson - Pią Maj 25, 2012 21:02
Przyjrzyj się tym rolkom. One są teflonowe i twarde jak kamień, a fabryczne ściśniesz ręką i się uginają - plastik jak ten co się grzebienie robi. Tak więc uważam, że wytrzymają więcej, niż całe auto
[ Dodano: Pią Maj 25, 2012 22:02 ]
A! Przed montażem warto je obsmarować całe jakimś towotem/litenem
marthinez - Pią Maj 25, 2012 21:04
Cytat: |
Przyjrzyj się tym rolkom. One są teflonowe i twarde jak kamień | Właśnie mam w ręku - to plastik i nożykiem do tapet łatwo się zeskrobuje.
woziak - Sob Maj 26, 2012 10:35
marthinez, Trzeba było zapytać z czego będą zrobione. Ja jak z nim rozmawiałem to powiedział że będą z twardego plastiku zrobione i wszystko było jasne. Do mnie dotarły w środę ale będą musiały poczekać trochę bo czasu brak na wymianę
Mayson - Sob Maj 26, 2012 11:03
Jakby nie spojrzeć, są o niebo trwalsze niż miękkie fabryczne.
marthinez - Sob Maj 26, 2012 17:54
woziak, ale ja nie mam o nic pretensji, bo tak jak Mayson pisze są o wiele lepsze niz to co tam siedzi w oryginale.
A dzisiaj sobie zamontowałem.
Szlifierka kątowa, wiertło fi-8, punktak oraz 20 minut roboty.
Szybka chodzi jak nowa.
Mayson napisał/a: | A! Przed montażem warto je obsmarować całe jakimś towotem/litenem | Żeby brud i piasek się lepił utrudniając przesuw.
Honda nie zaleca smarowania tych kółek. Za to prowadnice szyb smarem silikonowym w sprayu warto.
woziak - Nie Maj 27, 2012 20:23
marthinez, a szybę też wyjmowałeś czy tylko mechanizm ze środka?
marthinez - Pon Maj 28, 2012 06:38
Wyjmowałem, bo nie da się inaczej.
Ja wyciągniesz mechanizm to szyba wpadnie do środka.
Mayson - Pon Maj 28, 2012 14:36
marthinez napisał/a: | Żeby brud i piasek się lepił utrudniając przesuw. |
Jeśli dobrze założysz z powrotem tę folię ochronną, to nie ma szans, że tam dostanie się jakiś kurz lub piasek. Ja nasmarowałem i cały mechanizm chodził o wiele ciszej, niż wcześniej. Ale jak kto woli, może faktycznie wystarczy tylko smarnąć prowadnice
[ Dodano: Pon Maj 28, 2012 15:36 ]
marthinez napisał/a: | Wyjmowałem, bo nie da się inaczej.
Ja wyciągniesz mechanizm to szyba wpadnie do środka. |
Właśnie w manualu jest piękny i prosty opis, jak to wszystko zrobić - genialne
marthinez - Pon Maj 28, 2012 17:46
Mayson napisał/a: | Właśnie w manualu jest piękny i prosty opis, jak to wszystko zrobić - genialne | No, jest.
Jak pisałem, szybe trzeba wyjąć.
Mayson napisał/a: | Jeśli dobrze założysz z powrotem tę folię ochronną, to nie ma szans, że tam dostanie się jakiś kurz lub piasek. | Ja tej folii nie mam, bo drzwi wygłuszone, ale syf dostaje się także pomiędzy szybę, a uszczelkę (ta chromowaną).
Zresztą jak wymontowywałem tą starą rolke to widziałem jaka oblepiona była. Pewnie przez ten syf szlag ją trafił, bo w sumie była cała, tylko środek odpadł.
Ciszej mechanizm na pewno chodzi i w sumie te nowe rolki są trwalsze, więc brud szkody nie powinien narobić.
piwosz121 - Pon Cze 11, 2012 12:39
A ja mam taki problem Fakt jednej rolki nie bylo ale mimo to szybę dalej wciąga krzywo do przodu, sprawdzilem to okazalo się że wychodzi poza tą uszczlkę w porwadnicy i poprostu się blokuje przez co krzywi się jedno ramie mechanizmu i wyrywa tą rolkę po ustawieniu skreceniu prowadnic pochodzilo dwa dni i znów wyskakuje
ma ktoś jakiś pomysl jak to zrobić?
lastfish - Sro Cze 13, 2012 11:15
jackas5 napisał/a: | Też miałem z tym problem pekają plastikowe kołkja na rolkach, musisz rozebrać boczek i wykręcić 6 śrub w drzwiach 4 na środku dwie po prawej stronie potem odłaczyć zlączke i wyjąć mechanizm ja naprawiłem to za pomocą śruby którą uciołem i podkładkami narazie mi działa w taki sposób nawaliłem pełno smaru na to |
też tak miałem.
poprzedni właściciel użył metalowej podkładki od sruby, ja dołożyłem tam smaru przy okazji wyciszania drzwi i działą elegancko, ale na oryginalnym plastiku działa lepiej.
Balas87 - Sro Cze 13, 2012 11:59
v_chu napisał/a: | https://rapidshare.com/files/4258746702/Rolka_2_.pdf
tokarz zrobi to za grosze ja chwilowo szukam dobrego tokarza ale wymiary sprawdzone... to działa |
możesz mi pomóc w rozczytaniu tego schematu (((((((((((((((((((((((((((
claudii - Sro Cze 13, 2012 13:21
mi jedna jedna rolka pękła przy zabijaniu punktakiem
ale niestety i tak po wymianie szyba wypada mi z uszczelek, chyba krzywy mam ten krzyżak
ziper1986 - Czw Wrz 27, 2012 19:13
Czy mógłby ktoś na nowo umieścić plik https://rapidshare.com/files/4258746702/Rolka_2_.pdf.
Z góry dziękuję.
carlo - Nie Paź 14, 2012 15:04
Tutaj macie rolki zwymiarowane
ziper1986 - Pią Paź 19, 2012 16:17
Dzięki wielkie
|
|