|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [MG ZT-T] uszkodzone spinki listwy progowej
HarryVip - Sro Cze 27, 2012 18:23 Temat postu: [MG ZT-T] uszkodzone spinki listwy progowej Witam.
Demontowałem listwę progową do malowania. Oczywiście popękały spinki. Czym je zastąpić albo gdzie kupić?
Pozdrawiam.
TeDI - Pią Cze 29, 2012 21:51
rozmawiałem dziś o nich bo też chciałem zdjąć listwy do malowania progów, zadzwoń do TomaTeam
gacek189 - Pią Cze 29, 2012 23:28
A te np TU
stazaj88 - Pią Cze 29, 2012 23:57
Mam takie spinki jak coś to pisz na pw
Alex_Tom - Sob Lip 19, 2014 12:49
A mógłby ktoś doradzić jak zabarć sie do zdemontowania tych listw na progach ?
Podważać i ciągnąć czy jest jakiś sposób na nie ?
AdaskoC - Sob Lip 19, 2014 15:54
Ja odchylam dołem listwe
Alex_Tom - Sro Sie 20, 2014 22:58
Trochę czasu minęło a więc może ktoś znalazł źródło takich spinek ?
AdaskoC - Czw Sie 21, 2014 07:48
Ewentualnie u mnie po 3PLN oryginalne moze nie źródło, ale cos tam ich mam
Mam tez gdzies oryginalne opakowanie nowych 20szt Rovera. Ale gdzies w częściach schowałem i za cholerę nie mogę znaleźć.
Punx - Czw Sie 21, 2014 09:19
Jeśli mowa o spinkach od plastikowych listw progowych to ja mam na nie inny patent, może nie jest najtańszy (ok 3pln zamiennik spinki) ale się sprawdza, łatwy wielokrotny demontaż i montaż.
Aby to opisać musiałbym porobić zdjęcia, jak ktoś zainteresowany to proszę o info, postaram się w tym wątku umieścić mini manual.
komarek - Czw Sie 21, 2014 11:00
Punx, czekamy!
HarryVip - Czw Sie 21, 2014 13:03
Z niecierpliwością.
Punx - Czw Sie 21, 2014 21:31 Temat postu: Mini manual Ok, info będzie z pierwszej ręki i to dosłownie
Na początek kilka "fotek" - marna jakość bo nakręciłem filmik i z niego wyciąłem kawałki kadrów, ale czasu miałem mało, może za kilka dni poprawie fotki i wrzucę jeszcze raz. Później dodam link do filmiku.
Co będzie potrzebne:
1. goła listwa bez spinek
2. kołki (nie pamiętam z jakiego auta - dobierane na oko w sklepie motoryzacyjnym ok 3pln/szt)
3. śruby delikatnie grubsze niż otwory w kołkach, długość ok 40-60mm
4. scyzoryk
Montaż banalnie prosty
1. wywalamy stare spinki
2. w kołkach delikatnie scyzorykiem powiększamy otwór tak by śruba w niego wciskana miała delikatny opór
3. wkładamy kołki
4. na listwę zakładamy śruby
5. przykładamy i ustawiamy śruby w otworach
6. delikatnie dociskamy do końca
7. mocniej postukujemy w miejscach gdzie montowaliśmy śruby
Demontaż
1. delikatnie odchylamy/unosimy na kilka mm listwę
2. przesuwamy listwę w lewo/prawo (zależy od strony samochodu) tak by zeszła
3. wykręcamy śruby
4. wydłubujemy kołki
Teraz foty z pierwszej ręki
AdaskoC - Czw Sie 21, 2014 21:51
To nie o te listwy chodzilo
Punx - Czw Sie 21, 2014 22:19 Temat postu: :) Toć pytałem czy o plastikowe Cytuję:
"Jeśli mowa o spinkach od plastikowych listw progowych to ja mam na nie inny patent ..."
Tak czy siusiak, filmik już zrobiłem:
https://www.youtube.com/w...e&v=HRzNGeVXu5Y
Jeszcze jedna ważna zaleta jest taka że listwa nie trzyma się jak na spinkach na sztywno, tylko jest taka jakby "miękka" więc o wiele trudniej ją przypadkiem/niechcący wyrwać. Gdy miałem spinki listwę pasażer wyrywał mi przynajmniej raz w miesiącu, nie pomogło klejenie tylko upaćkałem sobie na czarno kawałek wykładziny pod listwą, odkąd mam montaż na "śruby" ani razu nikt mi w ciągu chyba dobrych 2 lat nie wyrwał listwy, demontuje jak jest potrzeba (osuszanie wykładziny, montaż dodatkowych kabli pod wykładziną). Ja tam jestem zadowolony i polecam
Szkoda że manual nie pasuje do tego wątq.
AdaskoC - Pią Sie 22, 2014 01:43
Koledzy HarryVip i komarek chyba o plastikowych myśleli, ale autor pytaniaAlex_Tom, mial na myśli chyba listwę zewnętrzną progową:-)
Punx - Pią Sie 22, 2014 07:16
Te spinki na fotach jakieś takie dziwne, pierwszy raz na oczy takie widzę, dlatego dopytywałem.
AdaskoC - Pią Sie 22, 2014 08:02
No dziwne, dziwne. Próbowałem tez dobrać od innego auta, ale bez skutku:-( a one są kruche bardzo i podatne na uszkodzenia. Demontaż tej listwy bez ich uszkodzenia jest praktycznie niemożliwy, mi osobiście sie to nigdy nie udalo
longer86 - Pią Sie 22, 2014 10:49
na rimmerbros są nówki 2 funty za sztukę... drogie to cuś
spinki
AdaskoC - Pią Sie 22, 2014 12:06
Po 11zl przy aktualnym kursie GBP to troche drogo
Punx - Pią Sie 22, 2014 12:12
Gdyby było większe zapotrzebowanie to można by przysiąść zaprojektować i wydrukować w 3D ale dla kilku szt to się zupełnie nie kalkuluje, szkoda czasu.
janio - Pią Sie 22, 2014 15:14
Dzięki Punx, o tę plastikową listwę mi chodziło. U mnie z tyłu za kierowcą się nie trzymała, jutro z rana zabieram się za robotę, jeszcze raz dzięki bardzo!
Alex_Tom - Sob Sie 23, 2014 10:33
Tak tak, chodziło mi o listwę chromowaną, zewnętrzną. Nad progiem co idzie przez długość samochodu. Czyli o te spinki co są na zdjęciach w pierwszym poście
AdaskoC - Sob Sie 23, 2014 17:06
Czyli jak cos to te spinki posiadam
|
|