Zobacz temat - [ROVER 45] Ocena

Forum Klubu ROVERki.pl

Chcę kupić ROVERka - [ROVER 45] Ocena

medical07 - Pon Lip 14, 2014 16:38
Temat postu: [ROVER 45] Ocena
Szukam pierwszego samochodu do 10 tys. złotych. Z racji tego że nie mam możliwości uzyskania zniżek celuję w silniki benzynowe 1.4 i 1.6.
Podobno diesle są mniej problemowe? ale opłaty za 2.0l by mnie zniszczyły...

1. Czy warto kupić silnik benzynowy w Roverze 45 czy lepiej zainteresować się konkurencją (Ford, Opel, Honda), słyszałem o problemach z uszczelką pod głowicą i dostępnością części. Ważna jest dla mnie trwałość, ekonomiczność oraz kultura pracy. Nie chcę wydawać majątku na mechanika.
2. Czy silnik 1.4 daje radę z samochodem o takich gabarytach czy lepiej oglądać się za 1.6. Nie chciałbym aby samochód bardzo zamulał.
3. Jakie są jeszcze charakterystyczne usterki w tym modelu?
4. Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu takiego samochodu.
5. Jak wypada trwałość tego samochodu na tle np VW czy Hondy, to mój pierwszy samochód i jeśli będzie bardzo awaryjny nie będzie mnie stać na potencjalne naprawy.
Linki do oceny:
http://otomoto.forumsamoc...-C33835294.html
http://otomoto.forumsamoc...-C33803423.html
Z góry dziękuję wszystkim za udzielenie informacji. Pozdrawiam :)

komarek - Wto Lip 15, 2014 07:30

medical07 napisał/a:
1. Czy warto kupić silnik benzynowy w Roverze 45 czy lepiej zainteresować się konkurencją (Ford, Opel, Honda), słyszałem o problemach z uszczelką pod głowicą i dostępnością części. Ważna jest dla mnie trwałość, ekonomiczność oraz kultura pracy. Nie chcę wydawać majątku na mechanika.
moim zdaniem warto - jest dynamiczny, przy spokojnej pali w mieście do 8l., lubi wysokie obroty, daje radę w tym aucie

medical07 napisał/a:
2. Czy silnik 1.4 daje radę z samochodem o takich gabarytach czy lepiej oglądać się za 1.6. Nie chciałbym aby samochód bardzo zamulał.
bierz 1.6

medical07 napisał/a:
3. Jakie są jeszcze charakterystyczne usterki w tym modelu?
poza HGF nie zauważyłem w 400 innych usterek, a w końcu to brat bliźniak, u mnie problemem była korozja, a ZTCW w 45 tak nie jest

medical07 napisał/a:
4. Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu takiego samochodu.
na to co w każdym innym aucie + HGF

medical07 napisał/a:
5. Jak wypada trwałość tego samochodu na tle np VW czy Hondy, to mój pierwszy samochód i jeśli będzie bardzo awaryjny nie będzie mnie stać na potencjalne naprawy.
w mojej 400 poza olejem i filtrami, zrobiłem raz a dobrze HGF i miałem bezawaryjne auto

co do linków ocenię później bo wychodzę :)

[ Dodano: Wto Lip 15, 2014 08:30 ]
1. 8400,-
- handel
- "Stan b.dobry!!" - litości
- zbiorniczek płynu cały czarny i przelany, z pełną odpowiedzialnością uważam, że prawdopodobnie HGF
- maska moim zdaniem jakaś wybrzuszona od strony kierowcy
- klapa z tyłu źle spasowana od strony pasażera
- nieoryginalny tłumik o kiepskim wyglądzie
- tapicerka pognieciona
- kierownica powycierana, ale z drugiej strony przebieg jeśli cofnięty to chyba jednak nie za dużo
- dywaniki bez komentarza
- syf w aucie
- prowadnica od strony pasażera zardzewiała, aż kłuje w oczy
- kanapa tylna i fotele przednie niewiele mają ze sobą wspólnego - jeszcze czegoś takiego nie widziałem
- nie wiem co tam się stało, ale tył podłokietnika to chyba wyleciał w powietrze
- w bagażniku brak mocowań z prawej strony od zamka
- widoczna ruda na pasie przednim

w sumie pieniądze z kosmosu, a auto wygląda fatalnie

2. 4800,-
- sprowadzony do opłat
- w spasowaniu nie widzę odchyleń
- blacharka w niezłym stanie
- wnętrze widać w czyste i niezniszczone
- oryginalne dywaniki
- tapicerka czysta, niepowycierana
- kierownice ledwo widać, ale raczej w dobrym stanie - moim zdaniem wymieniona lub przebieg realny (po 160 tyś. moja była tylko lekko wytarta)
- motor 1,6
- brak zdjęć silnika - poproś o nie przed wycieczką
- wygląda o niebo lepiej od 1 i o połowę tańszy (przy czym do opłat)
- komputer to on ma chyba jak ktoś sobie PC wstawi
- wyposażenie standardowe

w sumie jak dostaniesz zdjęcie silnika to wrzuć, samo auto wygląda b. przyzwoicie i jak bym szukał to bym obejrzał

medical07 - Wto Lip 15, 2014 07:39

Bardzo dziękuję za odpowiedź, postaram się wrzucić więcej zdjęć jak tylko je otrzymam.
komarek - Wto Lip 15, 2014 07:44

no w końcu ktoś naprawdę zainteresowany zakupem, a nie tylko wrzuci linki i potem się nie odzywa :ok: :)
medical07 - Wto Lip 15, 2014 19:56

Napisałem prośbę o więcej zdjęć do właściciela tego Rovera za 4800 zł. Ale brak odpowiedzi, w dodatku gość wycofał ogłoszenie ;/ No cóż chyba muszę poczekać na inną okazje.
komarek - Wto Lip 15, 2014 23:11

medical07, pewnie sprzedany, całkiem nieźle wyglądał i cena dobra
medical07 - Wto Lip 15, 2014 23:54

No chyba tak. Szkoda bo byłem gotowy nawet jutro jechać.
Muszę się dalej rozglądać, jak coś znajdę to wrzucę do oceny.
Dziękuję za dotychczasową pomoc :)

pelson91 - Sro Lip 16, 2014 14:08

medical07, bo to trzeba dzwonić i się od razu umawiać oglądać a nie prosić o więcej zdjęć ;) jak okazja się trafiła to trzeba działać szybko, nie ma czasu na macanki :D
Adrian - Sro Lip 16, 2014 18:30

Napisał pelson91 - szybkodziałający łowca okazji. :D
pelson91 - Sro Lip 16, 2014 18:44

Adrian, taaaaaaką okazję złowiłem, że idź pan w uj :D
komarek - Sro Lip 16, 2014 20:22

pelson91 napisał/a:
taaaaaaką okazję złowiłem, że idź pan w uj :D
Adrian mistrz :D
medical07 - Czw Lip 17, 2014 09:21

Jak ocenicie ten egzemplarz: http://otomoto.pl/rover-4...-C33889491.html
Trochę mam daleko więc nie jestem pewien czy będę miał czas tam jechać. Jednak zapytać warto, a nóż się uda :)

komarek - Czw Lip 17, 2014 10:17

- na pierwszy rzut oka od razu widać, że maska źle spasowana
- zderzak przedni też źle spasowany - okolice lamp i nadkoli
- ciekawie połamana ramka na tablicę - od góry - nie wiem jak tak można połamać ramkę ;)
- dziwnie wyglądająca - wysmarowana czymś - regulacja fotela kierowcy
- hmm ZTCW wnętrze w takiej konfiguracji nie powinno mieć dołu w jasnym kolorze, ale mogę się mylić
- patrząc na wnętrze - skóra, kierownica, gałka - przebieg nierealny - już nie wspominam o tym, że 11 letni diesel nie mógł latać 10k rocznie - to mniej niż 1k miesięcznie ;-)
- przyciemniane szyby - ciekawe która?
- komputer - nie ma takiej opcji
- opony zimowe
- wysoka cena - biorąc pod uwagę powyższe

- informacje z VINu:
Model MG Rover, Rover 400, 45 and MG ZS
Aspiration Turbo silnik turbodoładowany
Body Style 4 Door Saloon rodzaj nadwozia (sedan)
Class (Trim) Class 8 klasa wyposażenia
Drive LHD kierownica po lewej stronie
Engine CC 2000 cc pojemność silnika 2000 cc
Engine cylinders 4 Cylinder 4-cylindrowy rzędowy
Engine Fuel System Tcie
Fuel Type Diesel olej napędowy
Performance High performance silnik o podwyższonej wydajności
Series Engine L Series silnik serii L
Transmission Manual manualna skrzynia biegów
Transmission No. of Speeds 5 Speed pięć biegów
Valves per engine 8V silnik 8-zaworowy
Model Year 2004 rok modelowy (nie musi oznaczać roku produkcji)
S/N 621447 numer seryjny

w sumie, jak masz daleko szukaj dalej

sknerko - Pią Lip 18, 2014 10:14

komarek napisał/a:
przyciemniane szyby - ciekawe która?
każdy rover ma fabrycznie przyciemnione szyby wysuń sobie szybę kawałek z drzwi i popatrz że nie jest biała przezroczysta. 90% handlarzy wpisuje takie przyciemnienie jako "przyciemnione szyby"
komarek - Pią Lip 18, 2014 12:41

sknerko, wiem o tym :) dlatego uważam, że fabryczne przyciemnienie to żadne przyciemnienie ;)
bociannielot - Pią Lip 18, 2014 12:57

sknerko napisał/a:
każdy rover ma fabrycznie przyciemnione szyby wysuń sobie szybę kawałek z drzwi i popatrz że nie jest biała przezroczysta.
lepiej 90% aut ma lekko przyciemnione szyby zapewne ;)
medical07 - Pią Lip 18, 2014 13:47

Znalazłem dzisiaj takie ogłoszenie:
http://otomoto.pl/rover-4...-C33884684.html
tylko cena wydaje mi się mocno nieadekwatna do parametrów samochodu :!:
Nie wiem co jest w nim nie tak może zaliczył jakiegoś dzwona, niestety nie znam się zbytnio na samochodach i nie potrafię tego dostrzec.
Jedynie na jednym zdjęciu wydaję mi się że zderzak tylny ma inny odcień. Na oględziny i tak jechałbym z mechanikiem ale to spory kawał drogi ( prawie 300km) i na miejscu mogę się ostro zdziwić.

komarek - Pią Lip 18, 2014 17:19

medical07, wrzuć zrzut ekranu - inaczej admin usunie nasze posty

- w przebieg nigdy nie uwierzę
- tablica rejestracyjna przednia jest po konkretnym dzwonie, auto z Francji, a nie ma nawet ryski na zderzakach - tam się tak nie jeździ
- PP pasażera odstaje - wystrzelona?
- b. brudny dywanik kierowcy w prawym rogu - może ktoś się domyśla co tam się rozlało?
- skóry i kierownica w stanie bdb
- zderzak z tyłu tak jakoś wisi
- z prawej strony drzwi pasażera mi dziwnie odstają, z lewej zresztą też
- zderzak może mieć inny odcień - widać to na 10 zdjęciu, ale może to być też światło
- auto nie ma chyba płynu w zbiorniczku wyrównawczym, albo ma taki, którego nie widać

powiem tak, ktoś już wspominał ze Roverkowych okazji z Francji nie ma, auto wygląda całkiem ładnie, aż za ładnie za takie pieniądze - b. możliwe, że było skasowane, ale jak nie pojedziesz to się nie przekonasz ;) warto by było, jak by ktoś z forumowiczów rzucił okiem i szybko dał Ci cynę, bo z kolei jak jest w dobrym stanie to zejdzie w kilka dni

spike1771 - Pią Lip 18, 2014 21:19

Że tak nie ładnie się tutaj przyłącze do wątku.
Ale nie chcę zakładać nowego tematu o tym samym. Mam do wydania około 10tys. i zastanawiam się dość poważnie nad kupnem ROVER 45.
Znalazłem o taki : http://otomoto.pl/rover-45-C33707097.html

Czytałem coś o tej uszczelce - możecie doradzić jak rozpoznać czy jest walnięta w samochodzie. Nigdy nie miałem styczności z Roverem dlatego nie chciałbym kupić "bubla:P".

Pozdrawiam

medical07 przepraszam za podpięcie się do tematu

pelson91 - Pią Lip 18, 2014 22:13

spike1771, walony z tyłu. tył polifta wygląda inaczej.
komarek - Pią Lip 18, 2014 22:18

spike1771, to auto wygląda interesująco, ale tylko z jednego powodu - przód z polifta, tył z przedlifta - zatem albo był potężny dzwon z przodu albo - co bardziej prawdopodobne - dzwon z tyłu
- co ciekawe nigdzie w ogłoszeniu nikt nie napisał, że bezwypadkowe
- "Kupione od pierwszego właściciela ze Szwajcarii" "Sprowadzony 6 miesięcy temu ze Szwajcarii. " "Silnik pracuje cicho i równo." "Zawieszenie nie puka, nie stuka." - aż taki jest zajebisty, że ktoś po pół roku sprzedaje :-]
- "Samochód po trasie spala ok. 5 litrów." - naturalnie jadąc 80-90 km/h :-]
- coś tam wisi pod schowkiem pasażera
- ciekawostką jest manualna klimatyzacja, serio nie widziałem 45 poliftowej bez automatycznej
- no i o ile ktoś nie zrobił zdjęcia zegarów chwilę po przekręceniu kluczyka to tam cała plejada kontrolek się świeci - do wyboru do koloru
- no i IMO przycisk włączania klimy powinien być po lewej stronie, a nie po prawej - zamienione są z włącznikiem obiegu wewnętrznego
- brak zdjęć silnika, HGF widać po zbiorniczku wyrównawczym, białym dymie z wydechu, nierównej pracy silnika, nie paleniu na wszystkie gary, majonezie pod korkiem oleju itp. - poczytaj na forum

medical07 - Sob Lip 19, 2014 16:03

Co powiesz o tym:
http://otomoto.pl/rover-4...-C33593881.html
Co prawda auto od handlarza i pewnie jest coś kombinowane, w dodatku kawał drogi ode mnie.
Mało tych Roverków w Małopolsce, a tak się napaliłem na 45 że nie patrzę nawet na inne marki :grin:

kezmanq - Sob Lip 19, 2014 16:41

pelson91 napisał/a:
spike1771, walony z tyłu. tył polifta wygląda inaczej.

a ja od dawna już sobie mówiłem, że zmieniłbym tył z polifta bo mi się strasznie nie podoba ;) a tu patrz jest :mrgreen:

spike1771 - Sob Lip 19, 2014 20:38

ja podobnie jak autor jestem coraz bardziej do tego modelu przekonany. Jestem ze śląska, nigdy nie miałem styczności z 45 a do tego raz widziałem 35 na oczy :P . Ale kurcze chyba kupie... ale to i tak do września mam czas z zakupem. Jakby któryś z Panów mógł mi/nam doradzić na co patrzeć a może ktoś ze śląska ma i chciałby "pokazać" jak to wygląda i opowiedzieć trochę o tej marce to bym był wdzięczny.

e:

a jeszcze jedno czym się objawie konieczność wymiany tej uszczelki? I jaki jest pełen koszt +/- tej wymiany ?

e2:
widzę że rozrząd to koszt max 300 zł ;) dobrze wiedzieć (patrzyłem z ciekawości na alledrogo.pl)

e3: zadam głupie pytanie :P ma te autko napęd na przód tak ?

komarek - Sob Lip 19, 2014 23:02

spike1771 napisał/a:
czym się objawie konieczność wymiany tej uszczelki? I jaki jest pełen koszt +/- tej wymiany ?
już pisałem jakie są objawy, koszt wymiany około 1000 zł

spike1771 napisał/a:
e3: zadam głupie pytanie :P ma te autko napęd na przód tak ?
tak napęd na przód

co do auta to wrzuć zrzut ekranu koniecznie

- brak zdjęć silnika - nie wiadomo np. jak wygląda zbiorniczek wyrównawczy
- zderzak przedni moim zdaniem lekko wisi i jest niepoprawnie spasowany
- brak zdjęcia na wprost - nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że szpary przy masce mogą być różnej wielkości i dlatego
- z lewej strony jest coś nie halo między nadkolem, a drzwiami
- po co ktoś naklejał naklejkę PL? może być pod nią jakieś zadrapanie
- klapa tył źle spasowana - szczególnie z lewej strony
- skóry raczej na pewno przejechały nieco więcej niż 160k, ale z drugiej strony kierownica w dobrym stanie
- sprowadzony w maju, jest koniec lipca i stoi
- "podłokiuetnik" sprzedający ma problemy z j. polskim :-]
- no i handel, jak sam pisałeś
- cena raczej wysoka jak na 2001 rocznik

w sumie do obejrzenia, ale też dokładnego sprawdzenia czy nie było poważnych przygód

spike1771 - Nie Lip 20, 2014 00:16

http://olx.pl/oferta/rove...html#163f212c2b

a co myślicie o tej? jakiś mały przebieg i z Włoch co mnie trochę nie pokoi . W razie czego będę prosił o zdjęcie silnika.

Czyli rozchodzi się o to :

Kod:
"- zbiorniczek płynu cały czarny i przelany, z pełną odpowiedzialnością uważam, że prawdopodobnie HGF "

tylko na który patrzeć :) ?

e: ehh to 1.4 z tego co piszecie lepiej 1.6.

komarek - Nie Lip 20, 2014 09:06

Zbiorniczek zaznaczony na czerwono. Powinien wyglądać właśnie tak - czysty zbiorniczek i widoczny płyn dokładnie do poziomu połowy (czy też tego wystającego w połowie plastiku).

[ Dodano: Nie Lip 20, 2014 10:06 ]
ten wiśniowy

- auto po gradobiciu - dobrze, że chociaż tego nie ukrywa, koszty napraw takich aut nie są tanie :-|
- kiepskie zdjęcia, ale i tak widać że coś z tym zderzakiem z tyłu jest nie w porządku
- to tyle z tych zdjęć
- dobrze, że zarejestrowany w PL
- a i jeszcze jedno - osobiście nie lubię aut z Włoch - kto był ten wie :-]

werakoko - Sob Lip 26, 2014 16:25

Hej, podepnę się pod temat.
Szukam samochodu za ~10k, mój wybór padł na 45 w dieslu, ze względu na spalanie na trasie, podobno niezłą wytrzymałość i intrygujący wygląd. Niestety kompletnie się nie znam na samochodach i trudno mi ocenić czy warto kupować dany egzemplarz, czy nie. Znalazłem kilka ofert, preferowana lokalizacja - okolice Łodzi, może być pod wawą.
1. Trochę przytłuczony od boku
http://otomoto.pl/rover-4...-C33109584.html
2. Ten mi się najbardziej podoba
http://allegro.pl/show_item.php?item=4428003882
3. Obrysowany zderzak
http://otomoto.pl/rover-4...-C31053111.html
4. MG ZS
http://olx.pl/oferta/rove...html#9751116b42

Jak dobrze pójdzie, to będę kupował w przyszłym tygodniu. Z góry dzięki za pomoc.

medical07 - Pon Sie 04, 2014 23:35

Co powiecie o tym:
http://otomoto.pl/rover-45-C34031538.html

marcin316 - Wto Sie 05, 2014 08:28

medical07, jeśli skóra i diesel to szukaj z grzaniem pupy, bo w zimie Ci coś odmarznie.... :mrgreen:

Do full opcji brakuje jeszcze halogenów, czujników cofania i właśnie grzanych foteli. Na fotkach nie ma się bardzo do czego przyczepić, jakieś takie "ładne". Brak zdjęć spod maski i klapa bagażnika jakby nierówno spasowana. Z prawej strony nieco wystaje...

komarek - Wto Sie 05, 2014 13:28

- generalnie nie wygląda źle
- jak już marcin316 zauważył na pewno był strzał w tył, pytanie jak mocny, w mojej 400 tak samo klapa odstawała właśnie przez lekki strzał w prawy tył
- zderzak przedni trochę poobijany
- trochę rudego na lewym nadkolu z tyłu widać
- kierownica na pewno wysmarowana czymś lub lakierowana
- skóry w przyzwoitym stanie
- PP pasażera do sprawdzenia bo IMO dziwnie wystaje nad deskę, do tego jest jakaś taka "pomarszczona"
- bogate wyposażenie to może przesada, ale nie jest źle

w sumie jak nie masz daleko warto obejrzeć, ale trzeba by dokładnie zbadać przed zakupem!