Zobacz temat - Rover 75 2.0 V6 2001r.

Forum Klubu ROVERki.pl

Nasze auta - Rover 75 2.0 V6 2001r.

scareface - Nie Sie 11, 2013 21:15
Temat postu: Rover 75 2.0 V6 2001r.
Witam.

Kupiłem Rover'a 75 bo mi się podoba i chciałem doznać trochę komfortu i elegancji, skończyło się kręcenie pod czerwone pole i ostra jazda w zakrętach. Teraz czas na "dziadzia styl" i "lans".
może będzie bezawaryjny :-P

A więc kupiłem:
- Rover 75, 2.0 150km benzyna
- kolor czarny
- kremowa tapicerka
- 4xairbag
- centralny zamek
- elektryczna roleta tylnej szyby
- abs
- traction control
- klimatronik 2 strefowy
- spryskiwacze lamp przednich
- 4x el.szyby
- 2x el.lusterka
- komputer pokładowy
- sprężyny od MG
- założony gaz sekwencyjny
- 18' aluski :)

rafalmis1 - Nie Sie 11, 2013 22:36

szybki chętnie pomogę okleić, tyknie boczne to pikuś, ale jeżeli będziemy działać na wyciągniętej szybie :wink:

[ Dodano: Nie Sie 11, 2013 23:34 ]
zanim zajmiesz się instalacją gazową, to sprawdziłem bym pod kompem czy nie masz błędów od VIS-ów bo jeżeli któryś nie działa, to samochód nie ma pełnej mocy i palił będzie dużo, no i pewnie nie wyregulujesz dobrze instalacji

[ Dodano: Nie Sie 11, 2013 23:34 ]
jaki będziesz się chciał za rozrząd zabrać, to mam blokady :mrgreen:

[ Dodano: Nie Sie 11, 2013 23:36 ]
i najważniejsze, jak w końcu mój automat będzie działał jak należy, to będziesz mógł sobie protestować :mrgreen:

scareface - Pon Sie 12, 2013 08:48

no ale nie będę jechał do warszawy czy gdzieś żeby sprawdzić vis. nie mam na razie problemu z wkręcąniem w obroty więc myślę że jest wszystko ok.
co do automatu to czekam z niecierpliwościa ;-)

pbskarpy - Pon Sie 12, 2013 11:39

A możesz mi napisać, po co chcesz przyciemniać te szyby...?
rafalmis1 - Pon Sie 12, 2013 14:08

scareface, visy wyjdą na każdym kompie u mechanika, który podłączy się do R
pelson91 - Pon Sie 12, 2013 14:44

ładny ;) czarny najładniejszy. :mrgreen: tylko szkoda że welury :|
scareface - Pon Sie 12, 2013 16:36

pbskarpy napisał/a:
A możesz mi napisać, po co chcesz przyciemniać te szyby...?

wydaje mi się, że czarny będzie się ładnie prezentował z czarnymi, tylko będę chciał wszystkie na najjaśnieszy czarny :)
A co do weluru to nie chce nic innego, przy skórze przy tych temperaturach wychodził bym razem z fotelem z samochodu tym bardziej, że robię krótkie trasy więc nie zdążyło by sie na tyle ochłodzić w samochodzie żebym się przestał kleić :P

pbskarpy - Pon Sie 12, 2013 17:23

Nie no ja tylko tak pytam... bo dla mnie przyciemnianie szyb to wieś, a przyciemnianie szyb tylko częściowo to jeszcze większa wieś ;)

Nie kumam po prostu tego procederu ;D

pelson91 - Pon Sie 12, 2013 20:15

scareface napisał/a:
wydaje mi się, że czarny będzie się ładnie prezentował z czarnymi,
słusznie, fajnie wyglądają ciemne szyby, i z zewnątrz niewiele widać ;) więc jest "intymnie" hehe :lol:
scareface napisał/a:
tylko będę chciał wszystkie na najjaśnieszy czarny :)
To akurat niezgodne z przepisami.

scareface napisał/a:
przy skórze przy tych temperaturach wychodził bym razem z fotelem z samochodu
też myślałem, że tak będzie, a tu miła niespodzianka :D nie jest tak tragicznie! dzięki przyciemnianym szybom nie nagrzewa mi się aż tak w środku, mimo, że mam czarne skóry ;) poza tym skórę łatwiej wyczyścić, szmatką przelecisz i czysta. a na welurze jak coś wylejesz itd to trzeba prać ;)

pbskarpy napisał/a:
bo dla mnie przyciemnianie szyb to wieś
każdy orze jak może, jak chce to może i spojlery pomontować do R75. tylko po co :roll: a przyciemniane szyby mają sporo zalet, czasami nawet całkiem cennych :)
scareface - Pią Sie 16, 2013 21:02

z tym welurem masz racje, że trzeba bardziej uważać ale na razie staram się nie siadać na gumach do żucia :) może kiedyś zmienię fotele na jasną skóre.

Co do szyb, to przyciamniając wszystkie na najjaśniejszy czarny naprawdę nie rzuca się to tak w oczy ale jednak delikatnie widać i o to mi chodzi :)

Na razie mam inny wydatek bo zakładam gaz a za 2 tyg jadę do Chorwacji R75 :D mam nadzieję, że tą trasę zaliczę do udanych i komfortowych :)

[ Dodano: Pią Sie 16, 2013 21:53 ]

wiem że nie można ale zaryzykuje;-)

pelson91 - Sob Sie 17, 2013 09:10

czego nie można?
scareface - Sob Sie 17, 2013 09:54

zrobiłem wersję amerykańską, założyłem żarówki 2 włóknowe w kierunkowskazy, jedno włókno słabsze świeci się z postojówką a drugie włókno mocniejsze miga z kierunkowskazem :)
pelson91 - Sob Sie 17, 2013 10:40

no to pewnie kwestia czasu jak będziesz to zdejmował ;)
scareface - Sob Sie 17, 2013 13:37

jak miałem honde to przez 3lata miałem tak zrobione i ani raz się do tego nie przyczepili a kontrolę miałem nie jedną. ostatnio kolegę też zatrzymali i zapytali dlaczego tak kierunkowskazy świecą to powiedział że tak miał jak kupił i nic mu nie powiedzieli ;-)
pbskarpy - Sob Sie 17, 2013 15:53

I rozumiem, że jak skręcasz to zaczynają migać tak? A jedna strona się cały czas świeci?
scareface - Sob Sie 17, 2013 17:52

pbskarpy napisał/a:
I rozumiem, że jak skręcasz to zaczynają migać tak? A jedna strona się cały czas świeci?

cały czas świeci się tylko przód, słabsze włókno żarówki, jak włączam kierunkowskaz to miga mocne włókno w dzień praktycznie tego nie widać, tylko wieczorem ładnie świeci :)

Markzo - Nie Sie 18, 2013 07:44

Ja bym to inaczej ugryzł, dorobić zwykłą żarówkę pozycyjną w kierunkowskaz, bo teraz świeci na żółto a tak to by ładnie na biało się żarzyło :)
scareface - Wto Wrz 03, 2013 08:47

Markzo napisał/a:
Ja bym to inaczej ugryzł, dorobić zwykłą żarówkę pozycyjną w kierunkowskaz, bo teraz świeci na żółto a tak to by ładnie na biało się żarzyło :)

w sumie masz rację :) zwykłą pozycyjną W5W i też by świeciła ładnie :)

[ Dodano: Wto Wrz 03, 2013 09:47 ]
parę zdjęć z Chorwacji. Udało się szczęśliwie objechać ;-)

Markzo - Wto Wrz 03, 2013 13:46

ładny czarny skurczybyk ;)
toksyn - Wto Wrz 03, 2013 15:42

nom ;) ostatnie zdjęcie na Twoim miejscu bym do kalendarza zgłosił ;)
scareface - Pią Wrz 06, 2013 21:27

to jeszcze dorzuce parę i może akurat któreś wybierzemy :)

[ Dodano: Pią Wrz 06, 2013 22:27 ]
Mogę pochwalić się paroma modami, a więc:
- założyłem gaz:
- reduktor AC 250 na fi 8
- wtryskiwacze barracuda
- sterownik stag 300
- butla w koło 55 l
- wlew obok korka paliwa

Spalanie na trasie od 140-170 to 11l za 80l zrobiłem 740 km
Teraz w mieście to jakieś 10 l może nieco ponad ale ogólnie 50 zł 200 km. :)

- Zwiększyłem też zasięg pilota poprzez dolutowanie kabelka do sterownika w pilocie i powiem wam, że po zrobieniu spiralki i nie zamknięciu obudowy miałem zasięg 38m od samochodu, po zamknięciu może metr :P
Postanowiłem wypuścić kabelek na zewnątrz i owinąłem grot kluczyka zaraz przy obudowie jakieś 10 razy i zalałem super glu :P Zasięg poprawił się do 10m i nawet z domu mogę zamknąć samochód jak w niego wyceluje kluczykiem.

- Do kierunkowskazu w zderzaku dołożyłem żarówkę postojową W5W przez co mogę mieć świecące się kierunkowskazy cały czas na biało a kiedy włączę kierunek żarówka gaśnie i bardzo wyraźnie widać pomarańczowe światło.

- Kupiłem żarówki na przód H7 Osram cool blue, barwa światła to 4300K i jestem bardzo zadowolony, świecą na biało a nie na żółto.

- Podczas montażu gazu została wywalona puszka z oryginalnym filtrem i teraz mam stożek, kupiłem rure spiro do piecyka gazowego i od przepustnicy przeniosłem filtr w wnękę w zderzaku zaraz za kierunkowskazem, ryk V6 jest nieziemski :mrgreen:

- Przed Chorwacją wymieniłem też przednie tarcze na Delfi i jestem bardzo z nich zadowolony :)

MatiNitro - Pią Wrz 06, 2013 22:46

scareface, zrób zdjęcie po zmroku tych H7, jak wygląda droga przed autem i jak wygląda barwa tych żarówek w reflektorze ;)
rafalmis1 - Sob Wrz 07, 2013 20:14

11l pokazuje komp czy twoje obliczenia?
Jak zrobiłeś kluczyk z antena to czy dałeś Między płytkę a antenie kartkę papieru?? I dopiero zalozyles obudowę??

Wstaw jak najszybciej zdjęcia przerobionych kierunków

scareface - Nie Wrz 08, 2013 00:38

filmik odnośnie żarówek Osram H7 cool blue
i między innymi widać kierunki na pomarańczowo ale wyłączam tą opcje i świecą na biało jak postojówki .

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

szpynior - Nie Wrz 08, 2013 08:30

scareface, to pokaż te kierunki :) Zaciekawiły mnie. Możesz dać jakis opis jak to zrobiłeś ?
scareface - Nie Wrz 08, 2013 10:39

Proszę, tak to wygląda na białych kierunkach:)

Markzo - Nie Wrz 08, 2013 10:40

fajny pomysł :)
scareface - Nie Wrz 08, 2013 10:49

Aha, jeszcze opis.
Wydaje mi się, że wiekszość nie będzie chciała ryzykować jak ja z pomarańczowymi kierunkami więc dam opis jak zrobić białe kierunki.

Wystarczy kupić oprawkę pod żarówkę W5W i oczywiście żarówkę :D
potem przykładamy oprawkę do obudowy kierunku i zaznaczamy gdzie mają być wycięte otwory, w które potem wejdzie oprawka i się zaciśnie.

Następnie bierzemy 0.5 M jakiegoś kabelka i wpinamy się w +(czerwony) do postojówki w lampie i dajemy ten + do naszej oprawki a - bierzemy z oprawki od kierunkowskazu i też podłączamy do naszej oprawki, i to by było wszystko :)

MatiNitro - Nie Wrz 08, 2013 11:03

A nie myślałeś nad włożeniem białej diody zamiast żarówki?? Myślę że efekt w nocy byłby kosmiczny :) Plus dioda canbus zamiast postojówek w reflektorach :p
scareface - Nie Wrz 08, 2013 11:15

myślałem ale za drogi interes :P
rafalmis1 - Nie Wrz 08, 2013 12:43

ale na zdjęciach świeci na żółto. Jak wygląda sprawa z migaczem. widać ze miga bardziej na pomarańczowo ??
scareface - Nie Wrz 08, 2013 12:53

rafalmis1 napisał/a:
ale na zdjęciach świeci na żółto. Jak wygląda sprawa z migaczem. widać ze miga bardziej na pomarańczowo ??

no w sumie mój błąd bo światło żarówki jest bardziej żółte niż białe ale może kiedyś założę białe ledy, co do migacza to całkowicie go widać bo czy to słabsze włókno żarówki pomarańczowej czy to żarówka postojowa to wszystko gaśnie na czas zapalenia się kierunkowskazu

MatiNitro - Nie Wrz 08, 2013 13:39

Dosłownie gaśnie czy po prostu kierunek świeci wiele mocniej?
scareface - Nie Wrz 08, 2013 13:47

Dosłownie, miga tak jakby na przemian kierunek z postojówką.
MatiNitro - Nie Wrz 08, 2013 13:53

Trrochę nie umiem pojąć jak to Możliwe i na jakiej zasadzie działa. Postojówka w reflektorze zachowuje się dobrze? Ale tak czy inaczej to wkładaj diody ;) będzie świetnie wygladac :P
scareface - Nie Wrz 08, 2013 14:23

MatiNitro napisał/a:
Trrochę nie umiem pojąć jak to Możliwe i na jakiej zasadzie działa. Postojówka w reflektorze zachowuje się dobrze? Ale tak czy inaczej to wkładaj diody ;) będzie świetnie wygladac :P

będziesz musiał zrobić jak mówię a myślę, że zrozumiesz :) jeżeli weźmiesz - od postojówki i - od kierunku to ta 3 czy to dioda czy to żarówka będzie gasnąć na czas świecenia kierunnku.

Jeśli weźmiesz - od postojówki a + od kierunku to będzie cały czas świecić bez względu na to czy kierunek miga czy nie :)

rafalmis1 - Nie Wrz 08, 2013 23:29

Miałem okazję oglądać za dnia i nocy kierunku w obu kolorach i jednogłośnie z Ania stwierdziliśmy ze tylko pomarańczowe, białe mi się nie podobały, ale żółte miazga
scareface - Pon Wrz 16, 2013 22:31

Dzisiaj wymieniłem cały wydech bez ostatniego tłumika bo miałem przeżarty i głośno chodził, teraz jest cudnie cicho. Ale powyżej 3k stożek robi swoje i ujawnia piękny dźwięk V6 :)
DZIĘKUJĘ SERDECZNIE

rafalmis1

za pomoc w spasowaniu i ułożeniu wydechu tak jak ma być jak i za cały wydech :) :) :)

Teraz zostało wymienić łączniki stabilizatorów, gumy stabilizatorów i tuleje tylnego wahacza i zawieszenie będzie sprawne w 100 % :)

pbskarpy - Wto Wrz 17, 2013 08:29

A skąd wiesz, że trzeba te łączniki i gumy wymienić? Mi w ASO też mówili, że to trzeba wymienić, chodziłem, szukałem i w końcu kupiłem wszystkie części.

Kolo w zaprzyjaźnionym warsztacie zadzwonił do mnie w trakcie robienia, że jego zdaniem nie ma sensu wymieniać, bo wszystko jest w dobrym stanie. Przewrażliwieni mechanicy z ASO Hondy trochę popłynęli z tematem.

Różnica pomiędzy nowymi a starymi była taka, że te stare były po prostu brudne, a na łączniku stabilizatora zeszło po prostu oryginalne malowanie.

Więc zastanów się trzykrotnie.

scareface - Wto Wrz 17, 2013 16:18

a u mnie wygląda to tak że łącznik ma popękane gumy i widać całe jabłka. a gumy stabilizatora dlatego że wg mechanika nie powinien w nich swobodnie jeździć stabilizator. i ogólnie tĺucze mi sie na praktycznie prostej drodze
RP - Wto Wrz 17, 2013 21:17

jak się tłucze na prostej to drążki stabilizatórów do wymiany. powinno być na sztywno.
najprościej sprawdzić- na kanale (auto musi stać na równym żeby stabilizator nie był napięty) pociągamy ręką za miejsce zaznaczone strzałką w góre i w dół. Wyjdzie jak główki łącznika są wybite.
Pozdrawiam

scareface - Pią Wrz 20, 2013 12:20

Pięknie :grin:

[ Dodano: Pią Wrz 20, 2013 13:20 ]
chłopaki mam błąd,
C78112

dzisiaj jechałem, samochód przez chwilę zaczął chodzic jak by na 5 garów po czym włączył się check i zgasł, jak jechałem jeszcze kawałek, dałem na luz i przygazowałem samochód zaczął nie równo pracować i zgasł.
odpalił przyjechałem do domu i teraz wszystko ok, nie wiem o co chodzi
Nie równa praca polega na paleniu jak by na 4-5 garach.

Markzo - Nie Wrz 22, 2013 09:32

kabel, cewka, świeca? podłącz się jakimś elmem czy czymś to Ci pokaże który cylinder dokładnie.
scareface - Nie Wrz 29, 2013 14:23

nie wiem czy to tego wina ale jak podniosłem maskę okazało się że coś syczy, był to wężyk chyba od jakiegoś podciśnienia który wchodził w pokrywę zaworów, wcisąłem go i już jest ok, chociaż jakoś dziwnie mi się wydaje że to nie powód zapalenia się CHECKA i zgaśnięcia samochodu.

Sprawdziłem błędy na komputerze i wyszło, że 2 sonda nie działa w pełnym zakresie tylko praktycznie stoi w miejscu, zostaje mi ją wymienić.

Markzo - Pon Wrz 30, 2013 07:04

Raczej to ta sonda ;) to samo miałem u siebie, jedna się zawiesiła i motor szarpał. Wymieniliśmy z Rafałem sondę i jest git :)
scareface - Czw Paź 24, 2013 20:33

Zrobiłem coś wizualnego :) rafalmis1 był ciekawy jak by to wyglądało a ja to zrealizowałem. :)

Do tego wpadło oświetlenie nóg listwami led. Oświetlenie jest podłączone pod oświetlenie z podsufitki.

rafalmis1 - Czw Paź 24, 2013 20:34

scareface napisał/a:
rafalmis1 był ciekawy
:hahaha:

złodziej pomysłów <spadaj> :strzela:

scareface - Wto Lis 19, 2013 08:50

heh proszę Cię uspokój się :P :D

[ Dodano: Wto Lis 19, 2013 08:50 ]
Wpadły spężyny na przód od MG i tu kieruje podziękowania dla

rafalmis1 za spężyny :)

zgubiłem klucz zabezpieczający do szpilek i moje odkręcanie za pomocą spawania skończyło się tylko na 4 zespawanych szpilkach bo co chwile się ukręcały.

Jeżeli chodzi o efekt to mnie zadowala chociaż pasowało by na tył włożyć springi od MG i był by miód. W każdym razie jest lepiej niż było wcześniej.

pelson91 - Wto Lis 19, 2013 13:24

daj foto przed/po :) wymianie springów na ZT
scareface - Wto Lis 19, 2013 22:28

zdj
rafalmis1 - Wto Lis 19, 2013 23:28

Może być :mrgreen: :mrgreen: :P
pelson91 - Sro Lis 20, 2013 06:33

dyskretna różnica jest ;) za duży balon żeby robiło to znaczące wrażenie :D
scareface - Sro Lis 20, 2013 08:50

różnica jest na pewno bo już zdażyło mi sie o próg zachaczyć i samochód się lepiej prowadzi, nie jest taki miękki. Ogólnie siadł przód 2 cm przez co tył się delikatnie podniósł i wg mnie jest o niebo lepiej niż wcześniej, przynajmniej teraz nie dam rady głowy włożyć pomiędzy nadkole a opone :P

Balon jeszcze długo taki zostanie bo hajsu na nowe fele nie ma :(

Rowan - Sro Lis 20, 2013 09:42

scareface, 18' z ZT się za grosze dostanie razem z oponami :wink:
scareface - Sro Lis 20, 2013 17:10

Rowan napisał/a:
scareface, 18' z ZT się za grosze dostanie razem z oponami :wink:

jak będę miał z czego odłożyć to pomyślę :)

MatiNitro - Sro Lis 20, 2013 19:09

scareface, Twoje zdjęcia przekonały mnie, że nie ma co się czaić, tylko zakładać springi od ZT ;) :D
scareface - Czw Gru 12, 2013 23:17

MatiNitro napisał/a:
scareface, Twoje zdjęcia przekonały mnie, że nie ma co się czaić, tylko zakładać springi od ZT ;) :D

polecam :) nie ma się co czaić :))

[ Dodano: Czw Gru 12, 2013 23:09 ]
Zrobiłem sobie mikołaja :) Drobny ale cieszy :) założyłem sobie chromoniklowe końcówki wydechu/

rafalmis1 - Czw Gru 12, 2013 23:48

czy ty musisz być pierwszy z moimi pomysłami ?? :P :boks:
szpynior - Pią Gru 13, 2013 14:29

scareface, qrde :) Gdzie kupiłeś ?
rafalmis1 - Pią Gru 13, 2013 14:43

szpynior napisał/a:
Gdzie kupiłeś ?

w Szik-u

scareface - Pią Gru 13, 2013 15:56

rafalmis1 napisał/a:
czy ty musisz być pierwszy z moimi pomysłami ?? :P :boks:

mój pomysł od początku do końca :P sam wpadłem na to u Ciebie w garażu :P

rafalmis1 - Pią Gru 13, 2013 17:18

scareface napisał/a:
mój pomysł od początku do końca sam wpadłem na to u Ciebie w garażu

ja nie zdążę na głoś powiedzieć, a ty już realizujesz :P :mrgreen:

scareface - Nie Sty 05, 2014 20:00

rafalmis1 napisał/a:
scareface napisał/a:
mój pomysł od początku do końca sam wpadłem na to u Ciebie w garażu

ja nie zdążę na głoś powiedzieć, a ty już realizujesz :P :mrgreen:

no cóż życie :)

[ Dodano: Sob Gru 14, 2013 18:51 ]
rafalmis1 napisał/a:
szpynior napisał/a:
Gdzie kupiłeś ?

w Szik-u

odezwała się moja sekretarka :D :D:D

[ Dodano: Nie Sty 05, 2014 20:00 ]
hmm... w sumie nic nowego nie wnoszę, nie ma żadnych nowych modów ani w sumie nic specjalnego, po prostu umyłem sobie samochód i musiałem zrobić parę zdjęć bo tak mi się podoba jak się błyszczy :)

MatiNitro - Nie Sty 05, 2014 20:18

scareface, pominąłem jakiś Twój post odnośnie reflektorów przednich? Coo to za lampy/żarówki?
pelson91 - Nie Sty 05, 2014 20:19

właśnie ;) co to za lampy/żarówki ;)

a poza tym to piękny jest :) nic tylko podziwiać

rafalmis1 - Nie Sty 05, 2014 20:24

To nie lampy, ani nie żarówki tylko Photoshop :-D :mrgreen:
szpynior - Nie Sty 05, 2014 20:52

Co jak co, łada bestia . A gdzie wlepy pod tablice ?
A fotka nr 1 to jakaś zgadywanka? Typu kto się ukrył ? :))))

scareface - Nie Sty 05, 2014 21:18

MatiNitro, Lampy seria :) H7 Osram Cool Blue, barwa światła to 4300K

rafalmis1, Sam jesteś Photoshop ;-)

szpynior, Moja narzeczona :D podczas zdjęć kiedy siedzi w samochodzie, zjeżdża prawie pod schowek :D w sumie nie wiem dlaczego :)

MatiNitro - Nie Sty 05, 2014 21:19

scareface napisał/a:
szpynior, Moja narzeczona :D podczas zdjęć kiedy siedzi w samochodzie, zjeżdża prawie pod schowek :D w sumie nie wiem dlaczego :)

a ja już myślałem że córka :D

scareface - Nie Sty 05, 2014 21:25

MatiNitro napisał/a:
scareface napisał/a:

a ja już myślałem że córka :D

jeszcze nie ale myślę, że kiedyś zasiądzie w tym samym miejscu co mamusia :)

pelson91 - Pon Sty 06, 2014 18:49

oo, widzę w garażu że nowy mod wszedł - springi od ZT :) poproszę o fotkę przed przełożeniem i po przełożeniu, ciekawi mnie różnica w wysokości z przodu :ok:
scareface - Pon Sty 06, 2014 20:03

pelson91 napisał/a:
oo, widzę w garażu że nowy mod wszedł - springi od ZT :) poproszę o fotkę przed przełożeniem i po przełożeniu, ciekawi mnie różnica w wysokości z przodu :ok:

kolego zdjęcia są na 3 stronie, i już je komentowałeś, zaloguj się to pewnie Ci się pokażą, bo zauważyłem że jak sie nie zalogujesz to wszystko jest oprócz zdjęć.

pelson91 - Pon Sty 06, 2014 20:06

ano tak :D nawet o to pytałem ;] sorry za zamieszanie :D
scareface - Pon Sty 06, 2014 20:10

spoko :) widzę , że dzisiejsze Święto idzie w parze z % :D czy się mylę ? :)
pelson91 - Pon Sty 06, 2014 20:12

nie, nie ;) Jutro na 6 rano do pracy więc nie mogę sobie pozwolić na % ;)
scareface - Pon Sty 27, 2014 21:32

to jesteś tak samo biedny jak i ja :)

[ Dodano: Pon Sty 13, 2014 00:03 ]
W związku z tym że odbył się udany spocik i został upamiętniony, zamieszczam zdjęcia :)

P.S spidi23 sorry za kopię zdjęć :) mam nadzieję, że się nie pogniewasz :)

[ Dodano: Nie Sty 19, 2014 00:56 ]
Oświetlenie bagażnika paskiem led. Efekt jest powalający teraz chociaż coś widać w tym bagażniku :P :)

[ Dodano: Pon Sty 27, 2014 21:32 ]
dzisiaj robiłem rozrząd z wyprostowana noga ale dałem radę :)

- 3 paski rozrządu DAYCO, napinacz , rolka INA 495 zł
- pasek klinowy długi (alternator i inne pompy) DAYCO 55 zł
- pompa wody SKF 245 zł
- napinacz hydrauliczny został oryginalny ponieważ prawidłowo działa.
- termostat ponieważ stary wyglądał dobrze ale dobrze mi grzało w samochodzie dopiero jak woda miała 87 stopni. 150 zł
- nowe uszczelki kolektora ssącego 40 zł
- 10 l płynu chłodzącego. 90 zł

Zestaw blokad od rafalmis1 polecam !! !!

MatiNitro - Pon Sty 27, 2014 21:42

scareface, coś z nogą zrobił ;>
scareface - Pon Sty 27, 2014 21:45

MatiNitro napisał/a:
scareface, coś z nogą zrobił ;>

zima mnie zaskoczyła :P wywróciłem się na lodzie i zrobił mi się krwiak na kolanie, no i musieli mi ściągać krew. Gips żebym nie mógł zginać :P Ale jakoś dałem radę :)

pelson91 - Pon Sty 27, 2014 21:48

scareface napisał/a:
Gips żebym nie mógł zginać :P
o masakra :roll: współczuję. sprawę zginania można rozwiązać zdejmowanym stabilizatorem. a nie od razu w gips pakować. niedługo będą gips zakładać na założone 2 szwy albo na siniaka lol
scareface - Pon Mar 24, 2014 20:51

pelson91 napisał/a:
scareface napisał/a:
Gips żebym nie mógł zginać :P
o masakra :roll: współczuję. sprawę zginania można rozwiązać zdejmowanym stabilizatorem. a nie od razu w gips pakować. niedługo będą gips zakładać na założone 2 szwy albo na siniaka lol

pytałem się czy musi byc gips, usłyszałem "tak"
po prostu Służba Zdrowia przyjazna człowiekowi :D :D

[ Dodano: Pon Mar 24, 2014 20:51 ]
mały mod a cieszy :)

A tutaj z pomalowanymi kloszami, kierunkami i halogenami :D

rafalmis1 - Wto Kwi 08, 2014 19:12

no to tak :mrgreen:
gril miażdży :mrgreen:
i powiedz mi gdzie światła zgubiłeś ?? :mrgreen:

MatiNitro - Wto Kwi 08, 2014 19:16

scareface, jak te światła malowałeś? jak osiągnąć taki efekt? :)
pelson91 - Wto Kwi 08, 2014 19:30

oj kusisz los,a raczej kieszeń swoją przy przeglądach i spotkaniach z miśkami ;)
scareface - Wto Kwi 08, 2014 19:37

efekt taki osiągnąłem malując je sprayem do lamp, nakładałem 2 warstwy. Podczas jazdy kiedy światła są włączone nie widac tego że są malowane, tylko podczas postoju i kiedy się lampy nie świecą wyłania się efekt. W bagażniku mam rozpuszczalnik więc w razie czego minuta i lampy jak nowe :)
MatiNitro - Wto Kwi 08, 2014 19:39

scareface, daj jakiś link do tego spray'u :p maluje się od zewnątrz czy od wewnątrz?
rafalmis1 - Wto Kwi 08, 2014 19:47

słuchaj Marcin, a twojej Agatce się nie podoba, że musiałeś Ani pytać o zdanie :?: ;>
scareface - Wto Kwi 08, 2014 19:58

jeszcze kilka fotek

MatiNitro - Wto Kwi 08, 2014 20:00

scareface, nie "irytuj" mnie tymi fotami :D Jak taki efekt uzyskać :D
scareface - Wto Kwi 08, 2014 20:07

rafalmis1 napisał/a:
słuchaj Marcin, a twojej Agatce się nie podoba, że musiałeś Ani pytać o zdanie :?: ;>

Mojej Agatce się bardzo podoba :D A Ania bardzo dużo przebywa z Tobą co wiąże się z przesiadywaniem i pracami mechanicznymi przy Roverku więc jej zdanie też jest dobrze znać :)

Co do spray'a to motip. Nakładałem 2 cienkie warstwy w odstępie 15 min na zewnątrz klosza.

MatiNitro - Wto Kwi 08, 2014 20:10

scareface napisał/a:
Nakładałem 2 cienkie warstwy w odstępie 15 min na zewnątrz klosza.

Kuźwa jutro tego szukam i nakładam :D

scareface - Wto Kwi 08, 2014 20:26

MatiNitro napisał/a:
scareface napisał/a:
Nakładałem 2 cienkie warstwy w odstępie 15 min na zewnątrz klosza.

Kuźwa jutro tego szukam i nakładam :D

Jakiś delikatny rozpuszczalnik sobie kup jak by trzeba było to zmywać :P

rafalmis1 - Wto Kwi 08, 2014 20:27

scareface napisał/a:
A Ania bardzo dużo przebywa z Tobą co wiąże się z przesiadywaniem i pracami mechanicznymi przy Roverku

ta u mnie wygląda to tak:
"kiedy skończysz"

a jak z podkulonym ogonem, mówię, że już na dziś wystarczy :mrgreen:
zobaczysz jak będziemy robić rozrząd, to będzie co najmniej 3 razy dzwonić i się pytać niby jak nam idzie :mrgreen: a nie, ty będziesz u mnie w garaż, to napewno przyjedzie matiziakiem, który ciągle jeździ na świeżym oleju, ponieważ ma takie przypały :mrgreen:

scareface - Wto Kwi 08, 2014 20:40

Rafi nie ciągnijmy tego tematu :D sam wiesz jak to jest ... :D
pbskarpy - Wto Kwi 08, 2014 20:54

Mi się nie podoba. Grill jeszcze jak Cię mogę, ale te światła... Hm...
Markzo - Sro Kwi 09, 2014 04:47

Podjeżdża tjunem od ruskiej mafii :/ nie podoba mi sie :/
pelson91 - Sro Kwi 09, 2014 05:36

też jestę na nie
komarek - Sro Kwi 09, 2014 07:06

a mi się podoba, ale sam bym tak nie zrobił ;)

nie myślałeś o zmianie ramki na tablicę na chrom lub czarną?

scareface - Nie Kwi 27, 2014 12:04

Mi się podoba :) Wydaje mi się, że robi większe wrażenie podczas postoju niż wcześniej.

[ Dodano: Nie Kwi 27, 2014 12:54 ]
Weselnie

http://www.fotosik.pl/pok...9cd36965b5.html

http://www.fotosik.pl/pok...913d5d1145.html

http://www.fotosik.pl/pok...cbf095423e.html

http://www.fotosik.pl/pok...a5e8782c82.html

http://www.fotosik.pl/pok...12fd57bdc7.html

pelson91 - Nie Kwi 27, 2014 12:10

jest wypas, robi robotę :ok:
scareface - Nie Kwi 27, 2014 12:15

Samochód wypolerowany i nawoskowany :) z lakieru zrobiło się lustro więc naprawde fajnie wyglądał :)
pelson91 - Nie Kwi 27, 2014 12:21

ale i felgi też robią robotę i te ciemne wkłady w lampach z przodu i ogólnie, wóz malina ;)

zawias seria czy ZT?

Markzo - Nie Kwi 27, 2014 12:25

klosze juz ni lakierowane?
scareface - Nie Kwi 27, 2014 12:35

czekałem kto pierwszy zapyta o te klosze dlaczego straciły kolor :D
Markzo, więc zmyłem lakier ponieważ denerwowała mnie jazda nocą, za ciemno, a nie po to mam dość drogie żarówki żeby nocą nic nie widzieć :P jak wziąłem się za ścieranie papierem wodnym kloszy a potem polerką kloszy co musiałem zrobić bo się zmatowiły przez rozpuszczalnik to stwierdziłem że muszę pomalować wkłady skoro mam już lapę na kolanach i dużo czasu mi to nie zajmie a efekt będzie ciekawy :)

pelson91, zawias tył seria, tylko dość wyebany więc dlatego tak nisko siedzi, przód od ZT dlatego trochę wyżej :)
No i dziękuję za miłe słowo :)

Satyavan - Nie Kwi 27, 2014 13:10

Wygląda naprawdę bajerancko. Rasowa limuzyna. :D
MatiNitro - Nie Kwi 27, 2014 14:45

Ej ej :p Cooo to za felgi masz?? Kupiłeś czyyy tylko na weselicho założyłeś? :)
szpynior - Nie Kwi 27, 2014 14:52

Felgi robią wrażenie :)
scareface - Nie Kwi 27, 2014 17:21

założyłem tylko na wesele bo na moje dopiero zbieram kase :P
Markzo - Wto Kwi 29, 2014 07:48

super, że zmyłeś tą smołe z lamp, z wkładami czarnymi wyglada duzo lepiej :)
scareface - Pon Maj 05, 2014 14:15

Roverek po polerce :) Jak dla mnie efekt megaa :)
komarek - Pon Maj 05, 2014 14:58

dał byś więcej zdjęć :P

sam robiłeś ?

czym?

scareface - Pon Maj 05, 2014 16:03

więcej zdjęć jest stronę wcześniej jak samochodzik jest przystrojony :) sam robiłem :)

[ Dodano: Pon Maj 05, 2014 17:03 ]
Pasta farelca -g3. Do tego wiertarka i twarda gąbka:-)

pelson91 - Pon Maj 05, 2014 21:31

no łądnie się błyszczy ale wg mnie jeszcze spooooooro zostało do zdjęcia z lakieru ;)
komarek - Pon Maj 05, 2014 22:00

scareface, dzięki :) właśnie na to czekałem, już od dawna się rozglądam za tą pastą
glinkowałeś coś wcześniej czy sama pasta?

pelson91 - Pon Maj 05, 2014 22:04

bez glinki by sobie poważnie mógł lakier popsuć ;)
komarek - Pon Maj 05, 2014 22:57

pelson91, dlaczego??
pelson91 - Pon Maj 05, 2014 23:42

bo jak polerujesz nie do końca doczyszczony lakier to ten brud którym mimowolnie szorujesz może spowodować gorszy efekt niż przed polerką ;)
scareface - Wto Maj 06, 2014 07:31

nie robiłem glinkowania. Dobrze umyłem samochód, następnie delikatnie wilgotną chusteczką z fibry przetarłem samochód i od razu robiłem polerkę. Efekt piękny, głębsze rysy zostały bo nie tarłem papierem ale i tak efekt na +
komarek - Wto Maj 06, 2014 07:50

pelson91, kiedyś bez glinkowania polerowałem całą 400 ręcznie i wyglądała jak nowa :D
scareface - Wto Maj 06, 2014 08:20

Glinkowanie daje większą pewność, że lakier jest czysty lecz i bez tego jest dobrze:)
komarek - Wto Maj 06, 2014 08:36

już się bałem, że nawet polerki nie umiem zrobić :(
scareface - Nie Maj 11, 2014 22:01

Rób polere i nawet się nie zastanawiaj. Ja po zrobieniu u siebie nawoskowałem Roverka czarnym woskiem T-CUT i dzięki temu znikły smugi po polerce :)

[ Dodano: Nie Maj 11, 2014 23:01 ]
Kolejne i chyba ostatnie zdjęcie weselnego Roverka :)

rafalmis1 - Pon Maj 12, 2014 21:39

Marcin zdjęcie jest mega jak dla mnie, nie mogę oderwać oczu od samochodu :!:
czyżby lampy były w środku na gładko wypolerowane :?:

szpynior - Wto Maj 13, 2014 13:27

scareface, co to za felga ?
scareface - Wto Maj 13, 2014 14:05

rafalmis1, Nie będę ściemniał że zdjęcie takie o bo mi też się bardzo podoba:)
szpynior, felga pożyczona na potrzebę wesela :) jednak myślę, że już w lipcu będzie moja :)

[ Dodano: Wto Maj 13, 2014 15:05 ]
rafalmis1 napisał/a:
czyżby lampy były w środku na gładko wypolerowane :?:

nie, są tylko pomalowane wkłady, gdyby lampy były od środka wypolerowane to nie miał byś lini załamania światła i świeciły by jak długie.

DominikR75 - Czw Maj 22, 2014 15:48

Witam kolego "Scareface" Mam pytanie jakie masz żarówki zamontowane w swoim r75 bo przeglądając zdjęcia twojego roverka wpadło mi w oko zdjęcie z zapalonymi światłami które posiadają niebieska poświate. Jest to jakiś xenon czy zwykłe żarówki ?

[ Dodano: Czw Maj 22, 2014 16:48 ]
scareface, Witam kolego "Scareface" Mam pytanie jakie masz żarówki zamontowane w swoim r75 bo przeglądając zdjęcia twojego roverka wpadło mi w oko zdjęcie z zapalonymi światłami które posiadają niebieska poświate. Jest to jakiś xenon czy zwykłe żarówki ?

scareface - Czw Maj 22, 2014 22:53

Posiadam Osram Night Breaker :)

A tu przedstawiam post opisujący jak zrobić AUX w naszych seryjnych radiach :)
https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=850165#850165

spidi23 - Czw Maj 29, 2014 13:38

Tańszą wersją jest Tungsram Sportlight BlueISH, a świecią identycznie :wink:
scareface - Wto Cze 10, 2014 21:01

Dzisiaj z pomocą Spidi23 za co mu bardzo dziękuję wpadła folia na szyby :)
Poniżej efekty :) wszystkie zdjęcia jego autorstwa oprócz ostatniego na trawie :lol: Wyprzedzając wasze wypowiedzi to wiem, że brakuje felg ale na nie też kiedyś przyjdzie czas :)

sew87 - Wto Cze 10, 2014 21:05

zawaliscie ,teraz moje czeka w kolejce :)
spidi23 - Wto Cze 10, 2014 21:19

Smoła Panie :mrgreen:
Nie no, jest dobrze, nawet bardzo ciemno :razz:

pelson91 - Sro Cze 11, 2014 05:41

ale felga psuje cały efekt niestety :(
bioly - Sro Cze 11, 2014 07:26

Tylna tez oklejałeś?
spidi23 - Sro Cze 11, 2014 08:35

Nie, tylna nie jest oklejona, gdyż nie dostaliśmy termokurczliwej folii na miejscu, ale pewnie bedzie :smile:
scareface - Sob Sie 02, 2014 00:13

No i się doczekałem felgi :) sory za jakość ale w nocy telefon nie chce robić dobrych zdjęć :P
W dzień postaram się zrobić coś lepszego :)

damiwr - Sob Sie 02, 2014 09:15

I napis Cierpliwość :D hahaha to do zdjęcia :D

Felgi fajne :)

scareface - Sob Sie 02, 2014 10:16

moja narzeczona dopiero później ten napis zauważyła :) ale trafiony :)
szpynior - Sob Sie 02, 2014 12:31

scareface, Petarda, auto wygląda naprawdę zajebiście :)
pelson91 - Sob Sie 02, 2014 13:18

jaki to model alufelg?
scareface - Sob Sie 02, 2014 14:05

Dzięki szpynior :)
TSW 18' 35 ET 8'
Opony 40 profil ale na dołkach jak siądzie to delikatnie przyciera ale dzisiaj się tego problemu pozbyłem bo wyciąłem trochę rant błotnika o 3 mm i teraz jest ok.
Wydaje mi się że przód delikatnie wystaje może pół centymetra albo mniej ale mam nadzieję, że nikt mi się do tego nie przyczepi.
I właśnie jeszcze myślę żeby założyć na tył sprężyny od ZT i będzie troche twardziej i może tak daleko nie będzie wchodziła opona w nadkole.

sew87 - Sob Sie 02, 2014 15:17

ja w swoim bylym na koniec wpadly sprezyny od zt i bylo nizej i twardziej :)
rafalmis1 - Sob Sie 02, 2014 16:50

Bomba!! Będę we wtorek, to wpadnę obejrzeć z bliska :P
scareface - Sob Sie 02, 2014 17:45

Po umyciu i nawoskowaniu :) "cierpliwość" się przydała ":)
pelson91 - Sob Sie 02, 2014 18:10

kurna, jak nowy :D
scareface - Sob Sie 02, 2014 18:21

:D nie ma lipy :)
komarek - Sob Sie 02, 2014 20:07

scareface napisał/a:
:D nie ma lipy :)
nie ma ! na prawdę robi wrażenie :)
rafalmis1 - Nie Sie 03, 2014 08:45

Do kalendarza z tymi zdjęciami :!:
Bodzio - Nie Sie 03, 2014 21:28

co tu duzo pisac/mowic - igielka :)
scareface - Pon Sie 04, 2014 06:12

Dzięki :-)
Oskar - Wto Sie 19, 2014 22:17

No extra jest, Szacuken. Kawał dobrej roboty.
scareface - Pią Sie 22, 2014 23:12

W przyszłości mam zamiar jeszcze wychromować aluski więc wtedy myślę, że efekt będzie jeszcze lepszy :)
dj_darco - Sro Sie 27, 2014 20:53

Robi wrażenie :) NIE MA LIPY podoba mi się ta fura :D
rafalmis1 - Czw Sie 28, 2014 05:48

Nie pisałem nic Marcinowi po tym jak zobaczyłem 3 tygodnie temu jego samochód na żywo, bo nie mogłem przeboleć, że wygląda lepiej niż mój :mrgreen: felgi i polerka zrobiła robotę tak potężna, że przy aucie można makijaż nakładać :mrgreen: nie wiem o kim myślałeś, o sobie, o R, a może o Agacie robiąc taki blask, co by nie musiała lusterka ze sobą wozić :mrgreen:
scareface - Sob Paź 18, 2014 19:48

rafalmis1, haha Rafałku dla Ciebie właśnie taki blask robiłem :P Dzięki za miłe słowo ale nadal uważam, że Twój bardziej doinwestowany :) wygląd swoją drogą :)

[ Dodano: Pią Sie 29, 2014 20:25 ]
Pozdrowienia z Bieszczad :)

pelson91 - Sob Paź 18, 2014 21:22

pisałem już że ten samochód jest przezajebisty? :mrgreen:
longer86 - Sob Paź 18, 2014 21:26

staram się dbać o swój, ale zazdroszczę takiej furki :oops:
scareface - Sob Paź 18, 2014 23:56

pelson91, emmm... nie :D dzięki :)

longer86, ja też się staram dbać ale jest sporo mankamentów, które już by pasowało zrobić bo kłują w oczy :D
Najwięcej czasu chyba poświęcam na woskowanie i mycie :P

rafalmis1 - Nie Paź 19, 2014 09:50

Jak pierwsze zdjęcie nie będzie w przyszłorocznym kalendarzy, to już więcej żadnego nie kupię :!: :mrgreen:
scareface - Nie Paź 19, 2014 12:46

rafalmis1, niestety nie od nas to zależy :-P
longer86 - Nie Paź 19, 2014 15:20

scareface napisał/a:
ja też się staram dbać ale jest sporo mankamentów, które już by pasowało zrobić bo kłują w oczy
Najwięcej czasu chyba poświęcam na woskowanie i mycie

W takim razie ja śmigam zajechaną padliną jesli ten jest zaniedbany :P

scareface - Nie Gru 21, 2014 22:14

Dziękuję rafalmis1 za wymianę sprężyn i przygotowanie samochodu do długiej podróży ! :brawa:
Okazało się, że jeździłem na dwóch pękniętych tylnych sprężynach. Używane od ZT na zdjęciu są wysokości urwanych, na których jeździłem :/ Nie mogę wypowiedzieć się co do twardości i komfortu z jazdy bo samochodem będę jechał dopiero w styczniu.
Dodatkowo wymieniłem silniczki VIS na sprawne od dzieja i teraz Roverek ponoć lata :)

rafalmis1 - Nie Gru 21, 2014 22:34

Cytat:
ponoć lata

Lata, to mało powiedziane, czadu daje ostro, jak policja mnie szukała, po mojej "brawurowej jeździe" po obrzeżach miasta :mrgreen:

scareface - Nie Gru 21, 2014 23:06

rafalmis1 napisał/a:
jak policja mnie szukała, po mojej "brawurowej jeździe" po obrzeżach miasta
no i zapomniałeś dodać, że potem czekali na wjeździe do Ciebie myśląc, że przyjedziesz a od Ciebie moim R wyjechała Agata ale zjechała na myjnię więc pojechali dalej a koniec końców taki, że zatrzymali Damiana w jego R myśląc, że to Ty :D :D
adam_26 - Pon Gru 22, 2014 18:03

też tak chce, po świętach przyjadę to może polatamy :mrgreen: Apropos poruszyłem temat spota w temacie spota :P pisać kiedy wam pasuje ;)
scareface - Sob Sty 31, 2015 23:26

ja pracuje w Belgii i teraz moim samochodem jeździ narzeczona w Polsce, Rafałek wszystko mi robił bo sam tego nie mogę zrobić. Przyjeżdżam po niego w styczniu i wracam tutaj nim więc w spotach udziału nie wezmę :(

[ Dodano: Sob Sty 31, 2015 23:26 ]
Oto mój dzisiejszy dzień :)

Po przyjeździe do Holandii na drugi dzień z rana sprawdziłem stan płynów w samochodzie, podczas odkręcania korka od płynu chłodzącego został mi on w ręce a druga część w zbiorniczku przy tym wywalając dużą ilość wody. Kupiłem nowy korek, założyłem i teraz sytuacja ma się tak, że na zimnym silniku stan płynu jest poniżej minimum, po rozgrzaniu do stan wody stoi nad napisem max, nie wiem o co chodzi ale trochę mnie to nie pokoii. Temperatura utrzymuje się na poziomie 90 stopni i nie ma żadnego osadu ani w oleju ani w płynie chłodniczym więc mam nadzieję że to nie uszczelka pod głowicą.

Straciłem też pierwszy bieg wiatraka od chłodnicy co było powodem dzisiejszego grzebania. Po rozebraniu wszystkiego stwierdziłem, że nie będę szukał tutaj szczotek do tego silnika tylko przełączyłem wiatrak na 2 bieg i teraz śmiga elegancko :) W Polsce kupię nowy silnik albo szczotki i wtedy to zrobię tak jak powinno być :)

pelson91 - Nie Lut 01, 2015 00:04

scareface, ale rzeźnia :D

co do tego poziomu płynu to nie jest przypadkiem zapowietrzony układ?

rafalmis1 - Nie Lut 01, 2015 00:57

stan płyny sprawdza się na zimnym. Marcin ty mi lepiej powiedz jak ściągnąłeś obudowe wiatraka bez rozbierania chłodnicy klimy ??
scareface - Nie Lut 01, 2015 06:14

Układ nie jest zapowietrzony bo sprawdzałem, tzn odkrecilem mały korek spustowy na wezu i dolewalem tyle płynu aż zacznie ze tamtędy wylewać i wtedy dopiero dolalem do zbirniczka tak żeby był stan i to wszystko. Macie jeszcze jakieś inne pomysły na odpowietrzenie?

Co do wiatraka to jak przyjdę z pracy to pokaże Ci Rafalku na zdjęciu bo będzie mi to wygodniej wytłumaczyć.
Ale nie obeszło się bez przygód bo delikatnie pękła obudowa wiatraka przy ściąganiu z chłodnicy ale na szczęście dało się zlutowac :-)

rafalmis1 - Nie Lut 01, 2015 09:41

Marcin wyślij mi zdjęcie na maila. Bo tak mi się podoba, że chyba na pulpit sobie ustawie :wink:
greg-si - Nie Lut 01, 2015 10:13

A może korek nie trzyma ciśnienie i stąd ten wzrost poziomu płynu po rozgrzaniu.
Harry - Nie Lut 01, 2015 15:27

scareface napisał/a:
Układ nie jest zapowietrzony bo sprawdzałem, tzn odkrecilem mały korek spustowy na wezu i dolewalem tyle płynu aż zacznie ze tamtędy wylewać i wtedy dopiero dolalem do zbirniczka tak żeby był stan i to wszystko. Macie jeszcze jakieś inne pomysły na odpowietrzenie?

a nagrzewnica była otwarta ?- ogrzewanie na max i silnik uruchomiłeś później, żeby pochodził do nagrzania ?

scareface - Nie Lut 01, 2015 16:13

greg-si napisał/a:
A może korek nie trzyma ciśnienie

korek kupiłem nowy i nowy założyłem.
Harry napisał/a:
a nagrzewnica była otwarta ?- ogrzewanie na max i silnik uruchomiłeś później, żeby pochodził do nagrzania ?

jak odkręcę korek, uruchomię silnik i się otworzy obieg to woda zaczyna się podnosić aż zacznie się wylewać.

greg-si - Nie Lut 01, 2015 16:28

Cytat:
korek kupiłem nowy i nowy założyłem.

Ale to nie jest równoznaczne z tym że trzyma ciśnienie.
Zagrzej auto i spróbuj powoli odkręcać korek.

scareface - Nie Lut 01, 2015 16:40

Jak tak zrobię to zaczyna syczec i woda się delikatnie podnosi. Wygląda na to ze trzyma.
greg-si - Nie Lut 01, 2015 16:43

no to układ szczelny
scareface - Nie Lut 01, 2015 16:51

To co się musiało stać ze po przejechaniu tutaj zbiornik z płynem był pełny a jak odkrecilem to jeszcze się wylalo :-/
dzelo23 - Nie Lut 01, 2015 16:59

A odkręcałeś na zimnym?
scareface - Nie Lut 01, 2015 17:09

jak odkręcam na zimnym to zasysa powietrze i tak jak by było słychać bąbelki ( z tym dźwiękiem bąbelków tak miałem od kiedy go kupiłem. Nawet po wymianie termostatu, zalaniu nowego płynu efekty z bąbelkami jest taki sam na zimnym i na ciepłym. ) i nie pamiętam czy płyn się delikatnie podnosi czy opada. Jak silnik wystygnie to powiem.
pelson91 - Nie Lut 01, 2015 21:24

scareface, rozmawiałem dziś z kimś o Twoim przypadku i padł całkiem sensowny pomysł. Może masz zatkany wężyk zwrotny do zbiorniczka? Ponoć w R75 V6 zdarzało się czasami coś takiego...
daniello - Nie Lut 01, 2015 21:26

Miałem to samo w swoim ZS'ie po zakupie. Mechanik mi wszystko wymieniał, płyny itd i się zaczeły schody. Łapał temperaturę normalnie, płynów ani nic nie ubywało ale po nagrzaniu płyn w zbiorniku się podnosił do maksa i wypełniał cały zbiornik, że aż zaworkiem przelewało. Po ostudzeniu i odkręceniu korka było syknięcie i nieco ubyło płynu, a jak nagrzewałem go z niedokręconym korkiem to wybijało. Inny mechanik od razu stwierdził że głowica tym bardziej że 13 tys mineło od instalacji gazu w aucie, ale ja nie wierząc na słowo po prostu zlałem płyn z chłodnicy, wlałem nowy odpowietrzyłem i już 6 tys zrobiłem od października bez jakiejkolwiek awarii. Ani nie dymił, ale czasami na małym obiegu chodził. A no i sprawdzony też był termostat, także podejrzewam że jakoś może coś tam się u mnie zapowietrzylo czy coś, jakiś bąbel powietrza dostał się w okolice termostatu. Ale to tylko moje domysły
scareface - Czw Kwi 09, 2015 19:43

daniello, Jest tak jak opisujesz, nie dymi na biało, nie ma żadnych osadów ani w oleju ani w zbiorniczku, temperaturę ładnie trzyma a reszta tak jak u Ciebie. W takim razie w wolnym dniu zakupię 10 l płynu chłodniczego i wymienię od nowa, mam nadzieję, że pomoże. Jeżeli chodzi o wężyki w który bym nie dmuchnął to coś się dzieje więc raczej drożne :) :)

[ Dodano: Sro Lut 04, 2015 21:37 ]
pelson91 napisał/a:
scareface, rozmawiałem dziś z kimś o Twoim przypadku i padł całkiem sensowny pomysł. Może masz zatkany wężyk zwrotny do zbiorniczka? Ponoć w R75 V6 zdarzało się czasami coś takiego...

Dzięki za zainteresowanie :) Więc dzisiaj wziąłem mały giętki drucik i przepchałem go od środka zbiorniczka do zewnątrz w stronę wylotu tego plastikowego wężyka. Wypchałem trochę syfu podobnego do czarnego zbitego kurzu. Po zrobieniu tego zabiegu, przy odpalonym samochodzie wypływa z niego woda, wcześniej tego nie było więc może faktycznie była tego wina, no i teraz jeszcze mam nowy korek więc być może teraz będzie ok. :) Poniżej filmik :)

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Zauważyłem, że na zimnym silniku coś świszczy jak by pasek tylko, że nie od strony pasków tylko od strony małego paska rozrządu właśnie koło zbiorniczka z płynem chłodniczym i jestem pewny, że to właśnie od tej strony tylko kurde co? Na filmie to nawet słychać. Jak się nagrzeje to jest cisza całkowita.

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2015 20:53 ]

Panowie nadszedł czas na długo oczekiwane letnie koło z nowymi oponkami :)

Niestety jestem zmuszony do oddania samochodu do warsztatu ponieważ zauważyłem wyciek z tylnego sztywnego wężyka hamulcowego i teraz prawdopodobnie w warsztacie wymienią mi wszystko na nowe :)
Wymieniłem również łączniki stabilizatorów na przodzie i jest upragniona cisza :)
Idą też nowe VISy ponieważ moje przestały gadać :(

rafalmis1 - Czw Kwi 09, 2015 20:38

Wiesz co sądzę o tych felgach. Ale nie wypowiem się, co by nikt nie myślał, że zazdroszczę :mrgreen:

Podkarpacie rządzi w wyglądzie R!

scareface - Czw Kwi 30, 2015 22:09

Wiem że na nie polujesz ale tak szybko nie oddam :)

[ Dodano: Czw Kwi 23, 2015 20:46 ]
No i dołączył do mnie braciszek :) bliźniak :) (do sprzedania) 2k € :P

[ Dodano: Czw Kwi 30, 2015 23:09 ]
No to wpadło w końcu jakieś "car audio" żadna rewelacja ale ważne że w końcu słychać bass a nie efekt pukania ręką w wiaderko z piaskownicy :P Kostka przejściowa z oryginalnego ISO na radio JVC tutaj kosztuje 50€ :| więc postanowiłem sam to ogarnąć bo trochę mi się śpieszyło:P wyciągnąłem z oryginalnej kostki JVC styki i włożyłem je w oryginalną kostkę ISO Roverka :) dobrze zabezpieczyłem i ważne, że działa :) dobrze działa :D

rafalmis1 - Sro Maj 06, 2015 19:48

W oryginalnym radiu miałeś tak duża wtyczkę? Co to za JVC? Jesteś zadowolony z zestawu?
scareface - Sro Maj 06, 2015 21:18

Tak, oryginalnie jest taka duża wtyczka i takowa tutaj z wyjściem na ISO do jakiegokolwiek innego radia kosztuje 50€ więc postanowiłem na chwilę zrobić coś takiego, znalazłem opis pinów, podłączyłem i gra :) Zestaw się zmienił jeżeli chodzi o radio a konkretnie teraz wpadło JVC KD-X310BT
Jestem z niego bardzo zadowolony ponieważ ma BT który łączy się z telefonem, dodatkowo dochodzi do niego mikrofon więc już mam gotowy zestaw głośnomówiący. Zaawansowany korektor dźwięku i dobry wygląd :)
Jakość dźwięku teraz z tą skrzynią a tym co było wcześniej jest nie do porównania, teraz naprawdę ciężko było by mi się przesiąść do samochodu bez takiego ładnego basu. Co ciekawe, bardzo ładnie zachowują się seryjne głośniki podłączone pod mocniejsze radio :)

longer86 - Sro Maj 06, 2015 22:16

każdego trzeba posłuchać na żywo, ale potwierdzam że fabryczne radia do porażka, a po podłączniu subwoofera ciężko się przesiąśc do innego auta, czegoś zawsze brakuje ;)
rafalmis1 - Czw Maj 07, 2015 12:16

Czyli JVC na plus, świetnie, bo też czekam na JVC :wink:

[ Dodano: Czw Maj 07, 2015 13:16 ]
A jak puściłeś kable do wzmacniacza?

longer86 - Czw Maj 07, 2015 14:23

Jeśli to pytanie do mnie to kable idą pod wykładzina przy progu kierowcy, jeśli chodzi o sygnałowe to nie chciało mi się już przeciskać i idą góra nad drzwiami, ale nie mam kurtyn wiec nic nie przeszkadza
rafalmis1 - Czw Maj 07, 2015 15:22

longer86, którędy łatwiej i szybciej?
scareface - Czw Maj 07, 2015 15:56

Ja kable puściłem pod dywanikiem wzdłuż progu, miałem puszczać przez tunel ale za dużo roboty przy tym było, a tak zeszło mi może 15 min.

Radyjko wygląda tak :)

longer86 - Czw Maj 07, 2015 16:53

Podliczając czas to chyba jednak szybciej wzdłuż progów. Natomiast wzmacniacz mam przykrecony pod polką i kable puszczone nad drzwiami nie wisza od wzmacniacza pod siedzenie tylko przymocowane do polki znikają za boczna wykladziną
pelson91 - Czw Maj 07, 2015 18:08

no ta ramka jednak ciulowa jest :D radio git, ale jak ramka 1din w 75 to tylko z polifta, ta z półeczką <3
scareface - Czw Maj 07, 2015 20:27

pelson91 napisał/a:
no ta ramka jednak ciulowa jest :D

dzięki za miłe słowo :P

dowiedziałem się o tej ramce dopiero jak założyłem tą :( ale myślę, że to kwestia czasu kiedy kupię tą z polifta :D

longer86 - Czw Maj 07, 2015 20:32

Jest ciulowa bo sam taka mam... A z półeczka już jest miejsce na telefon ;)
scareface - Czw Maj 07, 2015 20:37

Albo kolejne drobne żeby się przewalały na zakręcie :D
rafalmis1 - Czw Maj 07, 2015 20:38

Jeszcze jeszcze z zaokrąglonymi krawędziami w miejscu radia, ale tamta mi się nie podobała
http://www.allegro.pl/Sho...item=5273005238

scareface - Czw Cze 11, 2015 18:08

Więc panowie mały update :)
Troszkę się pomęczyłem z polerką ale efekt mnie zadowalający :)

prebenny - Czw Cze 11, 2015 18:44

No pięknie :) Na 2 zdjęciu nawet aparat oślepia ;)
scareface - Pon Wrz 07, 2015 20:32

Coś się musi dziać więc dzisiaj wpadł lekko używany kolektor ssący ponieważ mojemu odechciało się współpracy :/ do tego musiał zmieniać 2 razy VIS na nowe ponieważ co chwile był z nimi problem, domyślam sie że to przez ten rozklekotany kolektor.
Teraz mogę powiedzieć że jest rewelacja :) silnik chodzi cichutko i w końcu nie słychać kamyków pod maską :)

[ Dodano: Pon Wrz 07, 2015 21:28 ]
Powód do picia :)

[ Dodano: Pon Wrz 07, 2015 21:32 ]
Powód do picia :)

Markzo - Wto Wrz 15, 2015 04:56

dobrze ciśnie i ładny przebieg :P
scareface - Pon Wrz 28, 2015 11:58

A teraz nowość w moim życiu ponieważ w sobote miałem swój ślub :)
Pare zdjęć mojego ślubnego Roverka :)

prebenny - Pon Wrz 28, 2015 12:07

To wszystkiego najlepszego na nowej drodze :)
pelson91 - Pon Wrz 28, 2015 12:31

wszystkiego najlepszego ;)

a Roverek zacny, bez kitu, niewiele odstaje od najnowszych limuzyn z najwyższej półki.. :)

Markzo - Pon Wrz 28, 2015 12:44

Haha a nie odmachałeś nam :D machaliśmy Ci i trąbiliśmy z srebrnej 200tki, na prostej w borku przed Matrixem :D wszystkiego dobrego na nowej drodze życia :D
scareface - Pon Wrz 28, 2015 17:28

Dziękujemy za życzenia :-)

Markzo napisał/a:
Haha a nie odmachałeś nam :D machaliśmy Ci i trąbiliśmy z srebrnej 200tki, na prostej w borku przed Matrixem :D wszystkiego dobrego na nowej drodze życia :D

Co chwile słyszałem ze ktoś trabil tylko ze siedząc z tyłu niewiele widać :-/ będąc kierowca na pewno bym odmachal :-)

adam_26 - Pon Wrz 28, 2015 18:44

No to ja też się dołączam do życzeń wszystkiego dobrego na nowej drodze życia, no i żeby za nie długo razem z wami Roverkiem gromadka dzieciaków jeździła :P
Markzo - Pon Wrz 28, 2015 18:52

Szkoda, ze nie wiedzielismy... by sie jakas brame zrobilo albo korowod z roverkow :(
adam_26 - Pon Wrz 28, 2015 19:44

Markzo napisał/a:
Szkoda, ze nie wiedzielismy... by sie jakas brame zrobilo albo korowod z roverkow :(

no tak to jest dobry pomysł na przyszłość :grin:

AdaskoC - Pon Wrz 28, 2015 19:52

Markzo napisał/a:
Szkoda, ze nie wiedzielismy... by sie jakas brame zrobilo albo korowod z roverkow

Jeszcze by się któryś posypał i by przypał był :)

Najlepszego scareface!

pelson91 - Pon Wrz 28, 2015 20:17

adam_26 napisał/a:
no tak to jest dobry pomysł na przyszłość :grin:
zamierzasz się żenić jeszcze w przyszłości? :D
daniello - Pon Wrz 28, 2015 20:49

ooo, widzę nie jestem jedyny...szczęścia życzę i gratuluję. Ja tydzień temu w sobotę pierwszy raz w swoim ZS-ie jechałem na tylnej kanapie...do ołtarza. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Fotki dam niebawem bo czasu mało

scareface - Sob Sty 30, 2016 01:22

Dzięki chłopaki za życzenia :) powiem wam że pogoda strasznie dupna wyszła i tylko dlatego nie prosiłem was o korowód ale myślałem o was :) Niestety ale Roverek będzie jeszcze prawdopodobnie do nowego roku a potem zmieni właściciela więc dzieciaki się nie doczekają jazdy w nim :P daniello, Gratulacje :)koniecznie dawaj foty :)

[ Dodano: Pon Paź 12, 2015 19:46 ]
Jak wiecie już raz wymieniałem kolektor ssący ale ostatnio znowu mi padł więc kupiłem inny używany za 250 zł. Pojeździłem 2 mies. i znowu zaczął klekotać. Przed wyjazdem do Belgii kupiłem kolejny używany za 270 zł ale po założeniu okazało się że jest w jeszcze gorszym stanie niż mój już klekoczący więc go założyłem ponownie i pojechałem w drogę. Około 700 km od miejsca docelowego zaczął się świst jak z czajnika na wodę i strata mocy, chwilami okazała się ona tak duża że nie szło się rozpędzić do 3 tys/obr. nawet z wciśniętym pedałem w podłogę. Obecnie nie wiem co się stało ale samochód powoli się rozpędza ale tak jak by miał z 70 koni. Załączam filmik :)
Obecnie kupiłem używkę po 13 tys przebiegu za 1100 zł już kompletny :)

[ Dodano: Pią Lis 20, 2015 16:29 ]
Niestety zmuszony jestem sprzedać furę :( cena oraz opis w dziale sprzedam :(

[ Dodano: Sob Sty 30, 2016 01:22 ]
No witam :)
Jednak Roverek jeszcze zostanie w moim posiadaniu jakiś czas.
Od jakiegoś czasu mieszkam w Belgii i tutaj się nim poruszam, opcja sprzedaży wpadła mi do głowy ponieważ troszkę mnie nastraszono, że już go muszę zarejestrować na Belgijskie blachy bo jestem zameldowany a zrobić tego nie mogę bo nie mam papierów które tutaj są potrzebne do zarejestrowania auta z innego kraju.

Kiedy kupiłem i wymieniłem kolektor okazało się że nadal ten sam problem, czyli brak mocy i gwizd jak tu filmik pojechałem do mechanika który stwierdził uwalony katalizator, kupiłem inny używany, wspawałem nowy i wtedy dowiedziałem się skąd ten gwizd.
Na połączeniu (spawie) pomiędzy pierwszym katalizatorem a drugim była malutka dziurka przez którą wydobywał się gwizd, spowodowany był tym, że katalizator pierwszy obluzował się w obudowie i zaczął się obijać przez co się kruszył i zatykał pyłem katalizator drugi, zatkany drugi katalizator nie puszczał spalin przez co silnik nie miał mocy a sprężone powietrze wydobywało się przez dziurkę powodując gwizd. Teraz wszystko działa jak należy :)

Obecnie kupiłem Mercedesa W203 kombi 2.2 CDI 122km, zarejestrowałem go i nim się głównie poruszam, Roverek służy na razie jako drugi samochód i do czasu do kiedy nie dostanę od policji nakazu rejestracji go lub sprowadzenia do Polski to będę go tu miał i nie będę sprzedawał.
Poniżej zdjęcia gwiazdy.

longer86 - Sob Sty 30, 2016 09:08

Podoba mi się decyzja o zostawienie R ... Użytkownik uratowany, fajne auto w dobrych rękach... Ktos Cie nastraszyl żebyś sie pozbyl bo Ci zazdrości :D
scareface - Sob Sty 30, 2016 21:29

No też się cieszę bo naprawdę cieżko mi było rozmawiać o nim jako o samochodzie na sprzedaż jak widziałem go przed sobą. Za mercedesem nikt nie tak nigdzie nie ogląda jak za R jak powoli się przemieszczam przez miasto :) Na razie nie mam planów co do rozwoju bo chyba wszystko co chciałem to zostało zrobione więc teraz pozostało cieszyć się jazdą :)
adam_26 - Nie Lut 14, 2016 15:14

Jaki tu jest motor i wyposażenie ?? :P No i więcej zdjęć mógłbyś zapodać jak w środku itp :cool:
scareface - Pią Kwi 01, 2016 20:08

2.2 CDI 122 KM i te 270Nm które są bardzo przyjemne :)
Więcej zdjęć dodam jak będzie dobra pogoda i zmienie koła na letnie oraz wypoleruje go.

[ Dodano: Pią Mar 25, 2016 19:25 ]
Więc gwiazda wypolerowana, nowe oponki zakupione i założone więc się chwalę :P jak przyjade do PL do ściemniam szyby wszystkie oprócz przedniej oraz kierowcy i pasażera.

[ Dodano: Pią Kwi 01, 2016 21:08 ]
Pełne przygotowanie do lata :)

rafalmis1 - Sob Kwi 02, 2016 19:30

<menu> rewelacja :brawa:
Dominoz - Sob Kwi 02, 2016 19:34

Roverek pięknie się świeci...
Czym myłeś/polerowałeś?

scareface - Sob Kwi 02, 2016 20:26

rafalmis1, Dzięki :)
Dominoz, Dzięki :) Umyłem karcherem a później odtłuściłem Novol'em 780 silicone remover, następnie na maszynę założyłem czarną, miękką gąbkę i przeleciałem cały samochód woskiem Chemical Guys butter wet wax :)

longer86 - Pon Kwi 04, 2016 08:36

masz wgniotkę na drzwiach R'a, przy takiej lystrzanej powierzchni taki e detale rzucają się w oczy ;) ale jest meeeeega!
scareface - Sro Kwi 20, 2016 22:07

Zgadza się :/ całe szczęście, że nie przechodząc obok R tego tak bardzo nie widać. Najbardziej niewiarygodne jest to, że pomimo tylu lat Rover stojąc na światłach lub powoli poruszając się po mieście powoduje oglądanie się ludzi lub wskazywanie palcem. Na chwilę obecną brakuję mi tylko ksenonów projekt uważam za skończony :)
longer86 - Sro Kwi 20, 2016 23:28

scareface, zabawa z autem polega na tym ze tego się nigdy nie kończy ;)
scareface - Czw Kwi 21, 2016 16:44

Moje skarbonki oczywiście zaraz po żonie :P
Dominoz - Czw Kwi 21, 2016 17:07

Zacne fury ;)
longer86 - Czw Kwi 21, 2016 18:09

Mów co chcesz merol nie wygląda zacnie przy tym 75 :p taki jakis wóz roboczy :D
adam_26 - Czw Kwi 21, 2016 19:19

Czarne R są takie piękne <serduszka2>
scareface - Sob Maj 14, 2016 22:49

Zgodzę się z tym ze Roverek ładniejszy ale potrzebowałem tez samochodu który mało pali i jest pojemny, całkowicie przez przypadek trafiło na Mercedesa :-)

[ Dodano: Sob Maj 14, 2016 23:49 ]
Takie coś mi wpadło w ręce :) Stara gałka była pęknięta więc zamieniłem na tą :)

prebenny - Nie Maj 15, 2016 00:01

Ładne to ale bałbym się biegi zmieniać żeby tłustych paluchów nie zostawić ;)
scareface - Nie Maj 15, 2016 12:27

Robiłem test :mrgreen: Co dziwnie praktycznie żadnych śladów. Ale do Roverka tylko w czyściutkich rączkach wchodzę ;-)
emerka - Nie Maj 15, 2016 17:55

Twoj "R" wyglada jakby byl w wersji lekko Shadowline ;-)
Piekny woz!

scareface - Pon Maj 30, 2016 19:06

Dziękuję :-) dzisiaj było woskowanie:-) uwielbiam jak się błyszczy i jak mogę się w nim przeglądać :-)

[ Dodano: Pon Maj 30, 2016 20:06 ]
Wczoraj Roverek został sprzedany :( Chyba mam doła.
Ostatnie zdjęcie już z nowym właścicielem

prebenny - Pon Maj 30, 2016 20:34

;(
MD - Pon Maj 30, 2016 20:51

scareface, śliczne autko... mnie ciągle trochę tęskno do byłej dwusetki, więc wiem o co chodzi.

Oby nowy właściciel dbał o ten samochód. :)

adam_26 - Pon Maj 30, 2016 21:04

:beczy: ciekawe czy się jeszcze na forum pojawi.
scareface - Pią Sie 05, 2016 16:44

Na to zamieniłem Roverka. Honda Shadow :)

adam_26 - Sob Sie 06, 2016 07:31

Powiem Ci że masz gust :tak: jaka to pojemność ??
scareface - Nie Paź 09, 2016 19:57

Niestety tylko 125 bo nie mam prawka na A, pocieszam się tym że jednak jedzie te 120 i nie wygląda na pierdziawkę ale teraz trzeba trochę pojeździć i zrobić A :) Udało mi się bo ma tylko 4 tys przejechane i kupione od 75-letniego Niemca :)

[ Dodano: Nie Paź 09, 2016 20:57 ]
Roverek dalej siedzi w głowie ale kupiłem coś równie wygodnego :)
Teraz tylko odpowiednie felgi i będzie elegancko :)